Home
Activiteiten
HersenletselCongres
 

HersenletselCongres 2019

AXON leertrajecten en de Hersenstichting organiseren maandag 4 november 2019 het HersenletselCongres in congrescentrum ReeHorst te Ede. Een jaarlijks terugkerend congres ten behoeve van de zorg- en dienstverlening en ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Programma

Elk jaar worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten gepresenteerd. In het programma komen verder best practices en (onder-steunings)methodieken aan de orde. Het congres is gericht op professionals die in hun werk te maken hebben met de behandeling of ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel

 

Het thema van dit jaar is:

Aan de slag met hersenletsel - herkennen, erkennen en dan ...

 

Na de algemene ronde in de schouwburgzaal, volgen er drie rondes van acht presentaties/workshops. In de presentatie-/workshoprondes is aandacht voor de zorg- en dienstverlening aan mensen met een laag bewust niveau na coma, kinderen en jongeren met hersenletsel, gevolgproblematiek van hersenletsel, eHealth en nog een paar bijzondere projecten. 

 

Bekijk het volledige programma van het HersenletselCongres.

 

De Hersenstichting vindt het belangrijk dat mensen met een hersenaandoening worden herkend én erkend. Zij zet zich in voor minder sterfte en minder ziektelast door hersenaandoeningen. Professionals die het Hersenletselcongres bezoeken, vergoten hun kennis rondom het herkennen en erkennen van de gevolgen van hersenletsel en verbreden hun professionele horizon door kennismaking met de nieuwste ontwikkelingen in onderzoek, zorg- en dienstverlening.

Opening door Merel Heimens Visser

Merel Heimens Visser studeerde Bedrijfscommunicatie en Sociolinguïstiek aan de Universiteit Utrecht en behaalde een MBA aan de Universiteit Nyenrode.  Ze vervulde directiefuncties bij de Leidse universiteit, Kennisalliantie en het Ministerie van Economische Zaken. Van 2012 tot 2018 was zij directeur bestuurder bij Stichting Lezen & Schrijven. Sinds maart 2019 is ze directeur-bestuurder van de Hersenstichting.

TIP: Hoe kan zorg voor mensen met (zeer) ernstig NAH beter en welke actuele ontwikkelingen gaan ons daarbij helpen?

Jan Lavrijsen benoemt welke kansen er zijn om de zorg voor mensen met ernstig NAH, in het bijzonder langdurige bewustzijnsstoornissen, juist nu te verbeteren in Nederland. Trefwoorden daarbij zijn ‘samenwerking’, ‘verbinding’ en ‘facilitering’. Er wordt kennis met elkaar gedeeld en er worden nieuwe plannen besproken om de zorg voor mensen met langdurige bewustzijnsstoornissen en hun naasten duurzaam te verbeteren.


Dr. Jan Lavrijsen is senior onderzoeker in het specialisme ouderengeneeskunde en gepromoveerd op de langetermijnzorg voor mensen bij wie het bewustzijn niet meer terugkeert. Hij is verbonden aan het Expertisenetwerk Ernstig NAH na coma (https://www.eennacoma.net/). Hij begeleidt onderzoekers op het gebied van ernstig NAH, geeft lezingen en zet zich in om de zorg duurzaam te verbeteren.

 

Willemijn van Erp geeft een presentatie waarin zij praktische adviezen combineert met ethische en neurofysiologische inzichten. Zij beantwoord vragen zoals: Wat is een bewustzijnsstoornis eigenlijk precies? Hoe stel je vast wat er in het hoofd van iemand omgaat die niet kan praten? Waarom zou je dat precies willen weten? En hoe brengen we het er momenteel in de praktijk vanaf?

 

Willemijn van Erp is als arts en onderzoeker gespecialiseerd in patiënten met de ernstigste uitkomsten van niet-aangeboren hersenletsel, in het bijzonder langdurige bewustzijnsstoornissen.

Kosten deelname

De kosten van deelname zijn € 285,00 incl. btw. Voor organisaties die meer dan 12 personen aanmelden geldt dat elke 13e persoon gratis het congres mag bezoeken. Aanmelden kan op de website van het Hersenletselcongres: 

https://www.hersenletselcongres.nl/product/aanmelden-hersenletselcongres/ 

 

We begroeten u graag maandag 4 november in congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24 in Ede.

 

Routeomschrijving richting congrescentrum ReeHorst. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden Stel uw vraag online