Home
Actueel
Blogs
Een kleurrijk ervaringspalet

Een kleurrijk ervaringspalet

Donderdag 29 maart 2018. Geplaatst onder: BeroerteHersenbloedingAneurysma door Meke Oomens

Na mijn operatie ben ik vrij snel weer gaan werken, te snel denk ik achteraf. Daardoor heb ik geen herkeuring gehad en had ik dus geen recht op een uitkering.

 

Vanaf de start van Participeer MEE (een wekelijkse workshop voor werkzoekenden met een arbeidshandicap, die ondersteuning nodig hebben bij het vinden of behouden van een nieuwe baan bij een sociale werkgever) ben ik elke donderdagochtend naar de Heerbaan gegaan, omdat ik ervan overtuigd was dat dat de plek was waar ik de juiste ondersteuning kreeg.

 

Mijn creatieve inspiratie en doorzettingsvermogen heb ik vertaald naar mijn sterke punten: ik ben strijdbaar en ik zie overal kansen en mogelijkheden. Allereerst heb ik een kleurrijk ervaringspalet gemaakt om duidelijk te laten zien wie ik ben.

Ik heb al die tijd een to-do lijst bijgehouden van de contacten die ik 'warm' wilde houden. Mijn eigen plan van aanpak, dat nu gevraagd wordt aan elke deelnemer van Participeer MEE.

 

Zelfs op afwijzingen reageerde ik positief en ik heb altijd mijn ogen en oren open gehouden. Ik keek en luisterde met het oog van een actieve sollicitant. Gaat het bedrijf verhuizen naar de regio, is er groei, zijn er nieuwe mensen nodig?

Via LinkedIn had ik een jobcoach gevonden, die zich inzet voor kandidaten met een arbeidsbeperking. Ze vond het een gewaagde actie, maar wie niet waagt, die niet wint. Ik had niets te verliezen en opgeven staat niet in mijn woordenboek!

 

Ik heb best veel sollicitatiegesprekken gehad, waardoor ik voelde dat ik goed schreef en ik dat onderdeel op orde had. Ik leerde van elke afwijzing, ook al gaf dat weer even een katergevoel. Zeker als ik tweede of derde werd uit de grote groep sollicitanten. Maar het is niet goed om een negatief gevoel vast te houden en ik zag elk gesprek als een nieuwe ervaring.

 

Toen Participeer MEE van start ging, was ik de enige deelnemer en was het niet zeker of het zou blijven bestaan als er niet meer deelnemers zouden komen. Met het schrijven van brieven of mijn cv had ik geen begeleiding nodig. Maar wel voor de registratie in het doelgroepregister.

 

Tijdens het gesprek bij het UWV werd gezegd dat er teveel mensen in het doelgroepregister stonden. Dat wist ik al, maar ik reageerde meteen dat ik geen 'vervuiling' van het doelgroepregister was. Ik stelde de vraag: als ik de erkenning niet krijg, met mijn NAH, waar en hoe wordt dan de grens getrokken voor de opname in het doelgroepregister? Ze vroeg drie keer wat mijn handicap dan was en waarom ik de registratie nodig had. Ik laat niet over me heen lopen en heb vriendelijk, in Jip en Janneke taal, maar duidelijk uitgelegd wat mijn NAH geschiedenis was. Aan het eind van het gesprek zei ze dat ik in het doelgroepregister werd opgenomen, zonder herkeuring. Dat geeft zoveel meer kansen, bij een werkgever die begrip heeft voor je NAH en je kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen. Binnen de grenzen van je mogelijkheden.

 

Ik paste bij elke sollicitatie mijn cv en creatieve ervaringspalet aan en ik verbreedde elke keer mijn horizon. Ik hoefde maar een hele kleine opening ergens te zien om er op in te spelen....

 

Ondanks dat ik veel positieve reacties heb gehad (deze kleurrijke dame komt er wel) of bij de laatste vijf eindigde, had ik nog steeds niet die gouden beker gewonnen: de eerste plaats en een nieuwe baan. Door mijn werkervaringen en vrijwilligerswerk ben ik breed inzetbaar en ik maakte hiermee het bruggetje naar de toegevoegde waarde voor het bedrijf. Als je praat vanuit je passie, ga je stralen en dat zien en voelen ze tijdens het gesprek.

 

In de zorgsector ben ik twee keer afgewezen, waar ik door de afwijzing heen voelde dat het door mijn NAH kwam, al mogen ze dat niet direct als reden geven. Bij één gesprek werd zelfs de vraag gesteld of ik een risico was op de werkvloer, of het te maken had met een ongezonde leefstijl en of het nog een keer kon gebeuren? Ik zei meteen dat het niets met ongezond leven te maken heeft, maar dat het pure pech is. Het kan iedereen overkomen en de kans dat ik nog een keer een hersenbloeding/aneurysma krijg, is even groot als die van ieder ander. Ik weet hoe ik ermee om moet gaan en ik ben/heb dus geen enkel risico. Leg dat maar eens uit als je ze ziet schrikken aan de andere kant van de tafel.

 

Maar ik heb de moed nooit opgegeven. Sinds juni 2016 kreeg ik geen uitkering meer (ik moest eerst mijn spaargeld opmaken: lees zelf opgebouwde pensioen) en ik ben maar post gaan bezorgen om toch wat inkomsten te hebben. Het was veel te zwaar voor me (fysiek en door weer en wind-extreme kou, gladheid en hitte-allemaal gevaarlijk voor het spiraaltje, het risico op vallen en de snijdende pijn in mijn hoofd) en het leverde niet meer op dan een zakcentje. Al die tijd ben ik naar Participeer MEE blijven gaan, omdat ik er van overtuigd was dat die nieuwe baan een keer op mijn pad zou komen.

 

Ik heb me ook nog even ingezet als eventmanager voor (online) platforms voor werkzoekenden, maar ik voelde al snel dat dit niet de juiste weg was waarmee ik weer aan de slag kwam. Ik heb hier dus een punt achter gezet. Voelt het niet goed, sla een andere weg in. Daardoor kijk je ook weer met een frisse blik tegen je activiteiten aan.

 

Je kunt beter wat langer zoeken naar een nieuwe baan, dan dat je start bij een werkgever waar je niet open kunt zijn over je arbeidshandicap of waar er geen begrip is voor je beperkingen.


Iedere deelnemer van Participeer MEE of Onbeperkt aan de Slag heeft als doel voor ogen het vinden van een nieuwe baan, werkervaringsplaats, vrijwilligersfunctie of zinvolle dagbesteding. Maar dan wel binnen de lijntjes van je mogelijkheden en bij een werkgever/organisatie die begrip heeft voor je beperkingen. Daardoor krijg je zelfvertrouwen en de kans om te ontdekken wat je nog wel kunt. Wat weer een stap vooruit is bij het inkleuren van je toekomst!

 

Meke

 

Lees hier de vorige blog van Meke


Meer artikelen in BeroerteHersenbloedingAneurysma

Reacties

1


  |  27-10-2019 23:11 uur

Reageer op dit artikel