Home
Actueel
Blogs
Hersenletsel zet je leven op z'n kop
Delen

Hersenletsel zet je leven op z'n kop

Donderdag 12 juli 2018. Geplaatst onder: BeroerteHersenletsel door Lieky van der Velden

Ik heb, in de 5 jaar tijd dat ik een besloten Facebookpagina voor lotgenoten beheer, veel gelezen en geschreven.
De onderwerpen van de verhalen van lotgenoten komen steeds weer terug. Hun leven staat op z'n kop staat.

Deze ziekte zet het hele leven op z'n kop. Ongevraagd en onverwachts is het mij ook overkomen. 
Bij sommige mensen is het een enorme impact op hun dagelijks leven. Het werk, de relatie, kinderen, familie, vrienden en anderen.


Onbegrip heeft iedereen wel eens ervaren. Zo frustrerend. Maar een heel leven met onbegrip is niet gemakkelijk.
Vooroordelen, zal jullie ook niet vreemd zijn. “Hoezo? Je ziet toch goed uit?”. “Je was toch ook daar of daar en nu zeg je dat je dat niet kan?”

Het gevoel jezelf te moeten verdedigen en te verantwoorden vergt energie en maakt je een beetje moedeloos.
In het begin wordt het nog wel gedaan om het proberen uit te leggen. Maar na een tijd vinden anderen dat het nu wel genoeg geweest is. Vragen er ook liever niet meer naar. “Hoezo?, het is toch al een jaar geleden” wordt er dan gezegd. 


Naast zichtbare letsels, heeft het ook onzichtbare gevolgen. Oververmoeidheid en overbelasting zijn daarnaast ook nog problemen die overprikkelingen doen versterken.
Dat heeft weer impact op je dagelijkse leven want dat brengt je soms wel 3 stappen terug. Dagen van rust heb je nodig om bij te tanken.
Meestal weet/merk je in het begin niet eens van restverschijnselen en overprikkelingen, dat komt meestal pas veel later tot uiting.
Je kan namelijk niet meer dezelfde persoon zijn die je ervoor wel was. Voor jezelf is dat moeilijk te begrijpen, jij kent jezelf niet meer terug in wie je ooit was.


Je begrijpt het eerst zelf niet eens wat je allemaal is overkomen en vraagt je af: hoe nu verder?

Juist de verwardheid belet je om heel bewust in te zien waar je op dat moment in het leven staat. Het wordt nooit meer hetzelfde, maar wel anders. Dat “anders” is nog niet klaar. Het verandert ook steeds weer. Komt het ooit klaar? Of moet je leren met de veranderingen mee te gaan? Bewust mee veranderen door steeds te kijken wat ik wel nog kan en te denken hoe kan ik mijn leven verbeteren, want jij bent de persoon die veranderingen moet toelaten. Niemand anders kan dit voor jou doen.

Het leven is veranderlijk en dat zal altijd ook zo blijven. Niets blijft ooit hetzelfde. Dat is het leven.

 

Ik wens je rust, inzicht en begrip.


Lieve groetjes van Lieky

 

 

Lees hier de vorige blog van Lieky

Heb je interesse in mijn besloten Facebook pagina waar lotgenoten elkaar feedback en informatie geven? Ga naar Hersenletsel/Nah/restverschijnselen en hoe nu verder? 


Meer artikelen in BeroerteHersenletsel

Reacties

4

Over dat "Hoe nu verder?" heb ik een boek geschreven dat in oktober dit jaar uitkomt. meer informatie daarover vind je op de website https://eengoedlevenmetnah.nl/


Irma  |  23-09-2018 09:53 uur

wat mooi verwoord en helaas voor mij ook zeer herkenbaar.


Petra Krebaum  |  12-07-2018 10:14 uur

Hallo Annie, ik begrijp wat je bedoelt maar helaas. Het kan bij sommige wel beter en beter worden, zo ook bij mij. Maar helemaal de zelfde is het niet. Dat verwacht ik ook niet. Ik kijkuit naar alles wat ik wel kan en dat pas ik aan in mijn huidige leven. Zo kwam ik er ook achter dat er nog meer in het leven mogelijk is om je verder te ontwikkelen. Ik wens je sterkte bij alles waar je mee bezig bent. Lieve groet van Lieky


Annie Bal,  |  12-07-2018 10:11 uur

Reageer op dit artikel

Dit is contactinfo