Home
Actueel
Blogs
Hersenschudding

Hersenschudding

Donderdag 17 november 2016. Geplaatst onder: Hersenontsteking door Marya Kronshorst

Begin 20 is ze, in de bloei van haar leven, getrouwd met een fantastische man, blij met haar leuke baan en moeder van een dochtertje. Haar altijd zo vanzelfsprekende goede leven kreeg ruim een jaar geleden een onverwachte, onomkeerbare wending: een hersenschudding met ernstige gevolgen.

 

Haar hersenschudding is het begin van een achtbaanrit met angstaanjagende dalingen en loopings. Waar put zij nu kracht uit?

 

'Kracht? Fysieke kracht, dat mis ik juist zo. Waar ik altijd degene was die de dingen regelde ben ik nu vooral afhankelijk van anderen. Nee, ik ben zeker niet zielig, eerder gefrustreerd. Ik haat de voortdurende hoofdpijn, mijn onbetrouwbare geheugen en het feit dat ik er niet kan zijn voor mijn man en kind. Althans, niet zoals ik wil. 

 

Grote steun

Vanaf het eerste moment dat ik NAH opliep heeft hij mij gesteund. Zelfs nu ik niet meer kan werken helpt hij mij met de dagelijkse beslommeringen. Kan ik niet op tijd opstaan, hij brengt de kleine naar school. Heb ik niet de puf om boodschappen te doen, hij haalt alles in huis en kookt zonder morren. En weet je, ik begrijp zo hoe zwaar dit voor hem is. Ondanks alle narigheid en stress is onze band onverbrekelijk geworden, oersterk.

 

Hartewens

Hoe graag willen wij onze liefde bezegelen met een tweede kindje. Helaas kan dit niet in de huidige omstandigheden. Maar ik houd vast aan mijn wilskracht en zijn liefde. Met zijn tweeën gaan wij dit redden. Nu een harmonieus gezin met een prachtig kind. In de toekomst komt daar hopelijk een tweede kindje bij.

 

Hart van goud

Ik durf te zeggen dat ik trots ben op mezelf. Knokken is iets waar ik niet voor terugdeins. Trotser nog ben ik op mijn man. Hij is mijn steun, mijn kracht. Van hem kreeg ik een hanger met diamantje. Dit gouden hartje staat symbool voor zijn gouden hart én onze dochter. Ik draag het, voor altijd.’ 

 

Mijn naam is Marya Kronshorst. Ik ben moeder, echtgenote, tekstschrijver, sportdocent, breiNwerker en om meerdere redenen sterk geïnteresseerd in alles wat met Niet Aangeboren Hersenletsel te maken heeft. Met bewondering zie ik hoe getroffenen (leren) omgaan met de gevolgen van hersenletsel NAH, het zichtbare en onzichtbare.

Ieder strijdt zijn eigen strijd, kent diepe dalen, ervaart mooie momenten en heeft een eigen verhaal. Niet iedereen wil dit overal delen, daarom zet ik - ook jouw anonieme - ervaring graag in dit blog. Om andere NAH betrokkenen - van patiënt tot mantelzorger en van therapeut tot specialist - te helpen begrijpen hoe het is om te leven met NAH. Begrip voor elkaar is immers het begin van respectvol en plezierig samenleven.

 

Marya heeft ook een eigen website waarop haar blogs terug te lezen zijn.  

 

Lees hier de vorige blog van Marya 


Meer artikelen in Hersenontsteking

Reacties

4

Beste Maya, wat mooi dat jij dit doet! Ik heb het stuk gelezen, omdat deze mooie mensen vijf dagen in de week bewonder door onze grote Mini me liefdes in ons leven, het is zo liefdevol hoe zij verteld en hij handelde...respect!


Wendy  |  17-11-2016 22:37 uur

Top blog. Marya wat ben jij goed bezig! Heel goed geschreven.


Hersenletsel-uitleg   |  17-11-2016 18:33 uur

Super herkenbaar! Ook ik heb nah opgelopen Door een hersenschudding en ervaar dezelfde klachten en beperkingen. Het is niet makkelijk en regelmatig heftig confronterend maar ik blijf vol moed. Op mijn eigen manier en tijd vind ik steeds weer een stapje voorwaarts Hoe klein ze af en toe ook zijn. Geniet van je gezin en weet dat je niet alleen bent!


Miek  |  17-11-2016 13:56 uur

Reageer op dit artikel