Home
Actueel
Blogs
Hoe ik denk

Hoe ik denk

Donderdag 21 januari 2016. Geplaatst onder: Autisme door Saskia Gerards

Allereerst wil ik iedereen nog een heel goed, gezond, prachtig, vrolijk, liefdevol en respectvol 2016 wensen! (Kan toch nog wel, om dit te wensen?)

 

Ten tweede wil ik uitleggen hoe ik met autisme denk. Ik ga een poging doen... Hierbij wil ik nadrukkelijk bij vermelden: Hoe ik denk met míjn autisme. Iedereen is, en ik kan dit niet vaak genoeg zeggen, uniek! Dus zoals ik denk hoeft lang niet iedereen te denken. Maar er zal geheid herkenning zijn van mensen die autisme hebben.

 

Ik heb heel vlug zeer veel gedachten. Ik probeer ze wel te minderen door op te schrijven wat ik moet doen op een dag. Op mijn bureau ligt dan ook een schrijfblok met iedere dag een 'to do lijstje'. Dit is voor mij erg belangrijk, omdat ik anders angst krijg. En angst betekent voor mij negatief worden en piekeren.

Maar dan ben ik er nog lang niet. Ik kan over ieder klein ding nadenken. Ik zie mijn hersenen meer als allemaal kleine vakjes in mijn hoofd die gevuld worden en gevuld blijven.
Schiet me meteen alweer een nieuwe gedachte binnen om het nog beter en begrijpelijker uit te leggen...

 

Vulploegmedewerkers die vakken vullen in de winkel. Ze vullen bij tot het vak vol is. Als er dan iemand melk zou pakken, dan wordt het schap weer leger. Als er een gedachte weg is, denk ik minder. Maar aangezien de winkel gaat sluiten pakt niemand melk. Conclusie, het schap met melk blijft vol.
Zo blijft ook mijn hoofd vol met gedachten die ik niet kwijt kan.

 

Ik kom alleen van heel veel gedachten af door ontspanning te zoeken. Maar dat wil niet altijd lukken.
De laatste tijd kan ik gelukkig wel het lezen weer oppakken. Maar overdag kan ik dit niet. Alleen als ik naar bed ga. Nog even een hoofdstuk lezen. Dan word ik moe en denk ik minder. Zo val ik altijd goed in slaap. Misschien een tip voor als je niet kan slapen?

 

Bij mij geeft iedere gedachte weer een nieuwe gedachte, dan gaan ze door elkaar. Bij mindfulness heb ik de gedachtemeditatie gehad. In het boek Mindfulness bij volwassenen met autisme staat wel dat dat deze meditatie voor sommige mensen een moeilijke vorm van meditatie is. Ik weet daarom niet of dit bij mij gaat werken als ik hiermee zou gaan oefenen. Ik heb sowieso al een poos niks meer met mindfulness gedaan. Ik leef de laatste tijd liever in het verleden of in de toekomst. Maar niet in het hier en nu. Misschien is het toch een goed idee om juist nu mindfulness op te gaan pakken? In het hier en nu leven is wel prettiger.

 

Saskia


Saskia schreef een gedichtenbundel Gedichten á la auti en schrijft ook blogs op haar eigen website.
Lees hier de vorige blog van Saskia


Meer artikelen in Autisme

Reacties

3


  |  27-10-2019 23:13 uur

Hartelijk dank voor je reactie op mijn blog.


Saskia Gerards   |  22-01-2016 11:22 uur

Mooi en sterk verwoord (alsof?) je gedachte zelf schrijft, sneller is dan jij. Dus, wíe ben of zijn we eigenlijk?
Ik heb geen autisme maar wel een partner met HFA. Mijn leven heeft altijd bestaan uit epilepsie als rode draad en epil.chirurgie als bevrijder hier van; neurologisch, psych. gevoelig altijd.
Je woorden zijn heel herkenbaar voor mij; gedachten schieten heen en weer, door elkaar alsof ik er zelf de regie niet (meer) over heb.
Die gedachten zijn meestal heel creatief in het linken naar een totale ander 'denkraam' maar vormen buiten enige bewuste denksturing van mij uit een kloppend geheel met een event. oplossing voor een probleem of wat dan ook.
Ja, de gedachten schieten door elkaar heen en maken mij ook ook vaak onrustig. Een enkele keer lukt het me geconcentreerd te lezen en zo eindelijk een ontspanning op te leveren zoals jij ook noemt.
Hoewel ik geen autisme heb, heb ik dezefde neiging het heden te laten voor wat het is en mijn denkwereld te laten zwerven in verl. of toek. vr. Groet,Peter


Peter Heijst  |  21-01-2016 14:15 uur

Reageer op dit artikel