Home
Actueel
Blogs
Hoe vertraag je je sneltrein?
Delen

Hoe vertraag je je sneltrein?

Donderdag 16 maart 2017. Geplaatst onder: SlaapHersenletsel door Francis Lanen - de Haan

Voor een gezonde nachtrust heb je rust nodig. Daarnaast ook loslaatvaardigheden, vertrouwen, veiligheid, geborgenheid en ontspanning.

 

Soms is je hoofd nog te druk om te kunnen slapen. Hoe vertraag je je sneltrein in je hoofd en verzacht je je overprikkeling?

 

Het is een goed idee om overdag meermalen een moment te nemen om tot rust te komen. 

Je moet eigenlijk leren geregeld te vertragen en te verstillen.

 

Maar hoe doe je dat?

Bijvoorbeeld met onderstaande tips:

 

 

 

Tip 1:

Overdag zomaar even 15 minuten geen beeldschermen (telefoon, tablet, TV computer) maar even tekenen, kleuren, een fotoboek kijken of hele rustige muziek luisteren met je ogen dicht. Je kunt ook een ontspanningsoefening doen.

 

Tip 2:

Je pauze(eet)momenten écht nemen op een dag en dan met je volle aandacht erbij eten en drinken. Geen twee dingen tegelijk (op je telefoon kijken en eten) maar proeven, ruiken, kauwen, slikken, lekkere hapjes maken etc. Maak een beleving van je maaltijd. Neem een brood ‘bouwpakket’ mee naar je werk of naar school en bouw je boterhammen tot een feestelijke traktatie in je pauze.

 

Tip 3:

Zoek in je pauze een rustige plek. Je kunt bijvoorbeeld in een rustigere hoek gaan zitten, in een andere ruimte, of even in de natuur gaan lopen. Zelfs 10 minuten in de natuur lopen is heel effectief om je hoofd en lijf meer rust te geven. Een appeltje schillen en eten net naast de voordeur van school of werk is een prima pauzemoment. Dus even landen op aarde!

 

Tip 4:

Neem ’s avonds twee uur voordat je wilt inslapen al gas terug. Gun jezelf rust en ruimte voor onbenullige zaken als: planten water geven, je kamer een beetje opruimen, schoenen poetsen, puzzelen, bord- of kaartspel spelen, tijdschrift of boek lezen, knutselen, muziek luisteren, kookboeken bekijken ter inspiratie, vakantiefoto’s doorkijken (niet op de computer), je huisdier aandacht geven, jezelf aandacht geven met een lekkere douche of bad, je haren en nagels verzorgen, je partner aandacht geven met een leuk gesprek, ontspanningsmassage, knuffels.

  

Tip 5:

Neem een piekermoment later op de dag. Dit houdt in dat je de afgelopen dag gaat doorkauwen en de komende dag alvast voorkauwt.

 

Neem aan het einde van de dag, bijvoorbeeld zittend aan de keukentafel, de tijd om terug te kijken en vooruit te kijken. Leg je agenda, een notitieblok, je telefoon en andere handige materialen om je heen om orde te scheppen in je hoofd. Vink af wat je hebt gedaan, plan in wat je nog wilt gaan doen, maak een to-do lijstje of een overzichtje van de komende dag. Schrijf inspiratie of zorgen / problemen van je af in een soort dagboekje. Denk dan na afloop: ‘deze dag is klaar en de komende dag is overzichtelijk en duidelijk. Ik hoef er nu niet meer over na te denken. Alles komt goed en is geregeld’.

 

Tip 6:

Als laatste kun je gaan leren hoe je je lichaam kunt ontspannen (in bed). In het begin misschien met de hulp van een ander. Maar je kunt uiteindelijk zelf leren hoe je uit je hoofd komt en steeds meer je interne rust kunt opzoeken.

 

Hierover gaat mijn volgende blog. Ik zal dan uitleggen hoe dat proces verloopt van loslaten, ontspannen en verstillen. Misschien geef ik wel een hele lekkere oefening aan je weg!

 

Ik hoop dat je iets aan de tips en ideeën in deze blog hebt gehad. Je kunt mij op deze site van de Hersenstichting de komende tijd volgen, waardoor je steeds meer te weten komt over wat je zelf kunt veranderen en verbeteren ten goede van een gezonde en natuurlijke slaap.

 

Groetjes en tot de volgende blog,

 

Francis

 

Lees hier de vorige blog van Francis


Meer artikelen in SlaapHersenletsel

Reacties

2

Ik ben erg blij met je tips. De ene keer gaat het beter dan de andere keer maar ik blijf je zeker volgen.


Masja  |  28-03-2018 14:28 uur

Wat een bruikbare adviezen. Ik zal mijn patiënten er zeker op attenderen!


Geraldine van Gulik   |  19-03-2017 08:37 uur

Reageer op dit artikel

Dit is contactinfo