Home
Actueel
Blogs
Hoofdzaken

Hoofdzaken

Dinsdag 24 juni 2014. Geplaatst onder: Hydrocefalie (Waterhoofd) door Maud van Gils

Ineens voel ik een felle pijnscheut in mijn rug, die zich uitbreidt naar mijn benen. Het is januari 2014 en ik lig met mijn knieën opgetrokken op een onderzoekstafel. Gespannen wacht ik wat de arts gaat zeggen. Eerst komt de mededeling dat de naald erin zit (goh, alsof ik dat niet voel), maar als ik dan hoor dat ik moet gaan zuchten en mijn benen moet strekken, is het voor mij al duidelijk. En ja hoor, de druk is weer te hoog en dit is nu al de tweede ruggenprik deze maand!

Ik ben Maud, 20 jaar en ik studeer geneeskunde. Nou ja, studeer? Ik heb al ruim een half jaar de collegebanken niet meer gezien, met dank aan mijn hoofd. Even een aantal jaren terug: toen ik 15 jaar was, is er bij mij hydrocefalie geconstateerd, ofwel een waterhoofd. Na maanden van klachten was er eindelijk een oorzaak gevonden. Ik kreeg een hersenoperatie, een derde ventriculostomie, een techniek waarbij er een gaatje in de derde hersenkamer wordt gemaakt. Na deze operatie, die op mij veel impact heeft gehad, dacht ik voor eeuwig af te zijn van dit probleem. Nou, niet dus.

In 2012 ben ik begonnen aan mijn studie en al van begin af aan ging het niet goed. Ik zat niet lekker in mijn vel en ook mijn geheugen en concentratie lieten me in de steek. Daarbij had ik nog heel veel andere klachten. Zo had ik continu een zeurend gevoel in mijn hoofd en kon ik soms amper een kop thee vasthouden door mijn trillende handen. Een aantal keer ben ik zelfs zonder reden van de fiets gevallen. Ik heb hierdoor de straatstenen regelmatig van dichtbij bekeken. Toen dacht ik dat dit kwam door alle grote veranderingen: van de middelbare school naar de universiteit en van een plaatsje in Noord-Brabant naar de grote stad. Afgelopen december bleek er toch wat anders aan de hand te zijn. Al mijn klachten, die ook alsmaar erger werden, bleken weer veroorzaakt te worden door een veel te hoge druk in mijn hoofd: mijn waterhoofd was in alle hevigheid terug, achteraf was het ook maar even niet aanwezig geweest.

Er volgde weer een hersenoperatie, opnieuw een derde ventriculostomie, maar deze operatie alleen bleek niet genoeg. De klachten hielden aan, waardoor ruggenprikken noodzakelijk leken. Maar de druk wilde niet dalen. In maart volgde daarom nog een operatie. Toen is er een drain geplaatst die voortaan mijn hersenvocht af moet voeren. Mijn hersenen hebben voor de tweede keer een flinke klap gehad waar ik tot op de dag van vandaag van aan het herstellen ben. Nog steeds zijn mijn klachten niet weg. Dit studiejaar was voor mij dus al in december afgelopen, maar eind augustus begin ik weer. Misschien is mijn geheugen wat minder en heb ik problemen met concentratie, aan motivatie ontbreekt het niet. Ik wil arts worden. Want iemand die zelf patiënt is, moet toch kunnen aanvoelen wat een patiënt nodig heeft?

 


Maud van Gils


Meer artikelen in Hydrocefalie (Waterhoofd)

Reacties

5

respect voor je hoe jij er mee om gaat .
ik loop zelf nu 2 jaar met hoofd pijn de huisarts zei neem maar paracetamol en het gaat wel over doe het rustig aan tot een jaar geleden dat ik dag in en uit met hoofdpijn liep . weer naar de huisarts toe en nu had ik een andere arts . die mijn gelijk door stuurde naar een neuroloog. vele onderzoeken gehad van scans , bloed, en noem maar op toen een lumbaalpunctie de eerste mislukte . de tweede ging goed en bleek dat ik te hogen hersendruk had. afgelopen augustus kreeg ik telefoon of ik in het ziekenhuis wilde komen voor een gesprek . uitleg en alles gekregen , toen moest ik ook gelijk starten met medicatie . waar nu nog aan zit . met veel bijwerkingen last van tintelingen in me handen en voeten erg moe . en nog loop ik elke dag met hoofdpijn . vorige week hebben de neurologen een gesprek over mij gehad. en word nu van kastje naar de muur gestuurd . de druk zit er nog. door gaan met medicatie en voedingsadvies en hoofdpijnpolie.want ze willen geen drain plaatsen.


bianca  |  04-11-2015 11:04 uur

Mooi geschreven meid!


Evelien  |  20-07-2014 20:34 uur

Respect voor je !!


Goretti puijn  |  25-06-2014 12:56 uur

Reageer op dit artikel