Home
Actueel
Blogs
Jongvolwassenen hebben intensieve therapie nodig

Jongvolwassenen hebben intensieve therapie nodig

Donderdag 27 september 2018. Geplaatst onder: Hersenletsel door Karin Welp

Jesse Welp kreeg op zijn 19e een ernstig ongeluk en heeft hierbij op verschillende plaatsen hersenletsel opgelopen. Nu, drie jaar later, heeft hij nog steeds intensieve therapie nodig. ‘Maar voor jongvolwassenen blijkt dat in Nederland nauwelijks mogelijk na de acute fase,’ zegt zijn moeder Karin Welp. Karin heeft een enorme zoektocht voor Jesse afgelegd. ‘Je mag al blij zijn als je twee keer per week een halfuur fysiotherapie of logopedie krijgt. Herstel gaat langzaam, dus er zou langer intensieve therapie beschikbaar moeten zijn.’ Wat Karin in Nederland vooral mist, is individuele behandeling en begeleiding voor mensen zoals haar zoon. ‘Iedere persoon en situatie is uniek, toch zijn behandeltrajecten voor veel mensen hetzelfde. Ik denk ook dat de samenwerking tussen verschillende behandelaars en tussen verschillende organisaties op elkaar afgestemd zou moeten zijn en beter kan.’ Ouders en patiënten moeten nu vaak hun eigen weg vinden in de zorg in een zware en verdrietige tijd.

 

Jesse en zijn ouders vonden in Atlanta in de Verenigde Staten goede zorg en behandeling. ‘Jesse kreeg elke dag intensieve en motiverende therapie,’ zegt Karin. ‘De behandelaars waren continu met Jesse bezig, met elke dag andere oefeningen. En de verschillende behandelaars werken daar heel goed samen. We merkten dat zijn situatie echt verbeterde.’ Karin is daarom heel blij dat in Nederland binnenkort ook de mogelijkheid komt voor intensieve revalidatietherapie na de acute en subacute fase. En in september start het Daan Theeuwes centrum in Woerden. ‘Zij werken nauw samen met het centrum in Atlanta. We hopen dat passende therapie voor Jesse zo ook in Nederland mogelijk wordt.’

 

Volg Jesse via www.jeswecan.nl

 

 

Patiënten die na een coma in een laagbewuste toestand terechtkomen, krijgen vaak niet de behandeling die ze nodig hebben. Samen met deskundigen uit het veld wil de Hersenstichting dit snel aanpakken. In ons HersenMagazine is hier meer over te lezen. Lees hier het artikel.


Meer artikelen in Hersenletsel

Reageer op dit artikel