Blogs
Lieky van der Velden - Terugval

Donderdag 9 mei 2019. Geplaatst onder: BeroerteHersenletselHerseninfarct door Lieky van der Velden

Wees voorzichtig met doorgaan terwijl het eigenlijk niet meer kan! Mij is dit enkele jaren geleden overkomen. Ik wil jullie behoeden van de fout die ik mijzelf heb aangedaan door onwetendheid.

Een bericht uit mijn dagboek:
Is het een terugval?

Enkele weken geleden heb ik meer last gekregen van duizeligheid en een raar gevoel in mijn hoofd.

Waardoor is dit gekomen?

Ik werd onverwachts overvallen door veranderingen om mij heen. Die veranderingen brachten mij uit evenwicht. Ik heb dit niet zien aankomen en kon mij er ook niet tegen beschermen. Er werd een druk op mij gelegd die ervoor zorgde dat mijn hoofd ging tollen en de overhand kreeg. Het voelde alsof mijn hoofd op barsten stond. Er is beweging in mijn hoofd, maar ik zit stil. Een carrousel voor mijn hersenen. Plotseling waren er gevoelens in mijn hoofd die overheersten en niet meer weg gingen. Het was constant aanwezig. Ik kon niets meer verdragen en niet goed meer functioneren. Mijn lichaam was vol gevoelens in een achtbaan. Het geruis in mijn hoofd en oren gaf mij geen rust. De geluiden om mij heen zijn anders versterkt. Het felle licht stoort mij aan mijn ogen. Een licht gevoel in mijn hoofd. Evenwichtsstoornis of ik nu zit, sta of lig. Een verkrampt gevoel vanuit mijn nek en schouders. Slecht zien. Ik werd er misselijk van en onzeker. Het maakte mij bang, omdat het bleef aanhouden.

Komt er een nieuwe herseninfarct? Ik begon mij af te vragen waar dit vandaan kwam. En hoe kom ik hier weer vanaf? Of is het blijvend? Mijn hersenen zijn overbelast.

Ik heb meteen aan de rem getrokken en mijzelf een halt toegeroepen. Stop!!

Met pijn en moeite sleepte ik mij door deze dagen, weken en maanden heen. Ik kan jullie vertellen wat ik in deze angstige verwarde dagen wel en niet gedaan heb voor mijzelf.

Er waren momenten dat ik niet meer goed kon concentreren op wat er om mij heen gebeurde. Ook kon ik geen gesprek goed volgen. Overdag rusten was voor mij niet slapen, maar stilte in huis en rustig stil zitten. De pc zo veel mogelijk uitlaten. Dat felle licht van mijn laptop-scherm gedempt, zo ook lichten in mijn huis. De tv, zoveel mogelijk uit. Kon toch niets meer volgen. Als ik wel keek, dan lette ik op waar ik naar keek. Geen reclame, want dat is te veel geflikker voor mijn ogen. Geen drukke films bekijken, dat bevat te veel bewegende beelden. Ik wilde liever geen bezoek, vanwege de drukte om mij heen.

Na enkele weken merkte ik dat het niet erger was geworden en dat de stilte om mij heen mij goed deed. Dagen gingen voorbij en heel langzaam veranderde mijn gevoelens. Ik wist dat ik op de juiste weg was. Ik heb 4 maanden aan mijzelf moeten werken om weer op het niveau te komen waar ik eerst was. Daarom wil ik graag iedereen waarschuwen die het lezen wil.

Deze terugval is enkele jaren geleden. Het gaat nu al jaren goed met mij. Juist omdat ik op mijn grenzen let en dit nooit meer wil meemaken.
Blijf rustig, zoek de stilte op en wacht tot het weer langzaam beter wordt.

Lieve groet van Lieky

Lees hier de vorige blog van Lieky over beroerte

Heb je interesse in mijn besloten Facebook pagina waar lotgenoten elkaar feedback en informatie geven? Ga naar Hersenletsel/Nah/restverschijnselen en hoe nu verder?

Meer artikelen in BeroerteHersenletselHerseninfarct

beeter schap er mee en sterke toe ge wenste

daphne schoolinge   |  25-05-2019 20:24 uur

Wat jij meemaakt. Is herkenbaar.
Ik had jaren terug een auto ongeluk gehad. Herkenbaar. En snel psychisch moe

Yvonne   |  09-05-2019 16:39 uur

Komt mij heel bekend voor, al is het bij mij gekomen van een brughoekbestraling. Moet af en toe met mijn werk stoppen (1 á 2 weken) om weer tot rust te komen, al kunnen ze daar op mn werk weinig begrip voor opbrengen.

Leo  |  09-05-2019 15:56 uur

Reageer op dit artikel