Blogs
Mijn leven met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH): Een nieuwe kleurplaat!

Maandag 17 december 2018. Geplaatst onder: BeroerteHersenbloedingAneurysma door Meke Oomens

Je moet leren leven met de gevolgen van je hersenletsel. Helemaal waar. Maar hoe doe je dat, als je lichaam je -als fanatiek sporter- van het ene moment op het andere in de steek laat? Na de operatie aan drie aneurysma's in mijn hoofd, d.m.v. schedellichten, was ik mezelf helemaal kwijt. Mijn halfzijdige verlamming was hersteld en ik deed zo ontzettend mijn best… Waarom lukte het dan allemaal niet meer? Ik had het toen nooit geloofd.
Des te trotser ben ik dat ik het, met hulp van het revalidatiecentrum, Particpeer MEE en mijndoorzettingsvermogen, toch heb bereikt: ik heb de kans gekregen op een nieuwe start als service medewerker bij een bank! De bank is een sociale werkgever, die met een eigen participatieadviseur en het B-Able netwerk andere bedrijven in de financiële sector en de verzekeringsbranche wil overtuigen van de meerwaarde van kandidaten met een arbeidshandicap. Door het zelf plaatsen en opleiden van kandidaten, het geven van voorlichting en het organiseren van de grootste landelijke banenbeurs in Nederland.

Focus op wat wél kan.
Vermoeidheid, overprikkelt raken, de gevoeligheid voor (zon) licht, teveel willen doen: het is er nog steeds. De grootste winst voor mij is dat ik heb geleerd deze beperkingen te herkennen, te aanvaarden en er open over te zijn naar mijn omgeving. Hierdoor ben ik milder voor mezelf geworden en leg ik de lat minder hoog door keuzes te maken in wat en hoe ik iets doe. Natuurlijk zijn het niet altijd de leukste keuzes en ik ga ook echt nog wel eens (soms bewust) over mijn grenzen heen. Maar juist omdat ik rekening houd met mijn hersenletsel beheerst het me niet meer! Ik heb de regie over mijn leven weer terug; ik bén niet meer mijn hersenletsel, ik héb hersenletsel. Het is een stukje van mijn leven en daarnaast is er ruimte voor zoveel meer. Mijn focus ligt steeds meer op wat ik wél kan!

Langzaamaan heb ik een andere kleurplaat voor mezelf gemaakt. Die van ‘de oude Meke’ was te moeilijk, ik kleurde steeds buiten de lijntjes. Nu heb ik er eentje die past bij mijn huidige mogelijkheden en wensen. Hij is nog niet af, er is nog volop ruimte voor een nieuwe tekening, voor ontwikkeling en opleiding en het oppakken van steeds meer taken. Mijn nieuwe baan geeft me nieuwe kracht, doordat mijn inzet wordt gewaardeerd door het team.
Daarnaast zet ik me in als ervaringsdeskundige voor Participeer MEE en als vrijwillig bezoekmaatje voor ouderen van Stichting Elisabeth. Ik maak de wekelijkse mail, geef input voor de workshops, ik schrijf blogs en kan iemand met hersenletsel ondersteunen in zijn of haar herstelproces. Ik doe dit omdat ik me verbonden voel met Participeer MEE, ik iedereen het allerbeste gun en ik graag kleur breng in het leven van mede NAH-ers en (eenzame) ouderen in mijn omgeving. Zo vind ik het heel fijn om ouderen, analfabeten, medelanders met een andere nationaliteit of digibeten op weg te helpen met pinnen, internetbankieren en geld storten. Zij, en het fantastische team van de bank in Breda waar ik werk, hebben het Olympische vuur in me opgestookt.

Het is een stukje van de kleurplaat die ik met veel voldoening inkleur. Binnen de lijntjes, want mijn sluimerende talenten komen tot ontwikkeling en worden opgemerkt. Het zijn lichtpuntjes!

Nieuwe kansen en mogelijkheden die ‘de oude Meke’ waarschijnlijk nooit had gekregen of benut. Ze maken mijn leven mét hersenletsel weer leuk en uitdagend!

Meke

Lees hier de vorige blog van Meke

Meer artikelen in BeroerteHersenbloedingAneurysma

1

hoi meke, ik zit in een soort gelijke situatie en heb daar een boek overgeschreven, maar wat een geweldig verhaal heb jij en geweldig mens ben jij!!!!

jan krams  |  20-12-2018 21:13 uur

Reageer op dit artikel