Blogs
Mindfulness in de chaos

Maandag 22 augustus 2016. Geplaatst onder: BeroerteHersenletsel door Ellis Merkelijn

Dat het weinig zin heeft om je druk te maken over dingen die misschien zouden kunnen gebeuren, heb ik lange tijd geleden al aan den lijve ondervonden. Binnen een korte periode heb ik totaal onverwachts twee dierbaren uit mijn eigen gezin verloren. Dit heeft mijn leven destijds met een mokerslag teruggebracht tot de kern.

Leven in het NU
Deze ervaringen hebben mij geleerd dat het geluk alleen te vinden is in het moment van nu. Achterom blijven kijken helpt je niet vooruit. En ben je alleen bezig met wat nog zal komen; dan gaat het leven aan je voorbij zonder het te leven. De echte geluksmomenten ervaar je alleen, als je ook volledig aanwezig bent. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je wordt zo snel uit het moment ontvoerd door emoties uit het verleden of zorgen uit de toekomst. Verschillende basistechnieken uit de positieve psychologie en mindfulness, hebben mij altijd geholpen om me niet teveel te laten meeslepen door deze gedachten en emoties. Waarbij ik wel wil opmerken dat ik zeker geen type ben om dagelijks langdurig op een matje te mediteren. Dit is wel de algemene associatie die men heeft met mindfulness. Vanaf het begin heb ik altijd een eigen vertaling gemaakt, passend bij wie ik ben.

Hoe merkwaardig was het om achteraf te bemerken, dat ik na mijn beroerte de verbinding met het nu volledig kwijt was. Ik was alleen maar bezig met hoe krijg ik weer terug wat ik had of wat kan ik doen om weer beter te kunnen functioneren. Ondanks mijn dure levenslessen kwam het geen seconde meer in mij op, om de stilte in mezelf op te zoeken. Om te genieten van het moment. De chaos in mijn hoofd liet dit niet toe.

Keerpunt
Tot het moment, dat mijn huidige collega van HersenletselSupport op mijn pad kwam. Zij is coach en geeft al vele jaren trainingen waaronder ook mindfulness. Door onze gesprekken leek het alsof er weer een luikje werd geopend. Ik was zo verbaasd. Hoe kon ik deze technieken die mij altijd zoveel rust hadden gegeven, gewoon zijn vergeten? Juist in een tijd met zoveel chaos, onrust en onzekerheid in mijn leven. Vanaf dat moment heb ik mij voorgenomen om weer bewust tijd vrij te maken. Tijd om gewoon weer te zijn. Zonder iets te moeten.

In het NU na mijn hersenletsel
Maar toen ik de bekende technieken weer wilde gaan toepassen bemerkte ik dat ik niet meer dezelfde resultaten boekte. De stilte opzoeken in mezelf vond ik vroeger echt een verademing. Wat een genot. Maar nu voelde ik juist weerstand. Want zodra ik dit probeerde te doen werd ik enorm geconfronteerd met mijn vermoeidheid. Een altijd aanwezige vermoeidheid die je grotendeels probeert te negeren om nog enigszins te kunnen functioneren.

En zo waren er nog veel meer duidelijke verschillen tussen voor en na mijn hersenletsel. Neemt niet weg dat ik er wel van overtuigd was dat het mij erg goed zou doen om weer wat meer rust te kunnen vinden in mijn denken en doen. Samen met mijn collega zijn we met dit gegeven aan de slag gegaan. We hebben de verschillen in kaart gebracht en de technieken daarop aangepast.

Met NAH gaat niets meer op de automatische piloot. Maar met de juiste routekaart zijn we wel in staat om weer de kleine cadeautjes van elke dag te kunnen ontvangen. En ja, de ene dag zijn er wat meer cadeautjes dan de andere. Niet alleen zie ik ze nu weer, ik neem ook de tijd om ze bewust even uit te pakken en te genieten van dat moment.

Ellis

Lees hier de vorige blog van Ellis.

Ellis is mede-oprichter van HersenletselSupport

Meer artikelen in BeroerteHersenletsel

|  27-10-2019 23:17 uur

Ik ben erg benieuwd naar de aangepaste technieken. Kun je daar iets meer over zeggen?

Marlien Bongers  |  25-08-2016 08:03 uur

Ik ben na 20 jaar ook nog steeds aan het knokken. Rust nemen zou voor mij af en toe ook beter zijn maar ik kom er niet aan toe.
Ik ben na mijn ongeluk gewoon doorgegaan met leven en daardoor kom ik mezelf nu dus tegen

Corine Strijkert   |  22-08-2016 11:24 uur

Reageer op dit artikel