Home
Actueel
Blogs
Mixed up feelings – liegen door ocd

Mixed up feelings – liegen door ocd

Maandag 22 oktober 2018. Geplaatst onder: Dwangstoornis door Corita

Ik ben weer terug in Nederland na een fijne vakantie. Het was heerlijk om er tussenuit te zijn maar moeilijk om terug te komen.

 

Het voelde enorm goed om daar onder de mensen te zijn. Ik was nooit alleen. In het hotel was de sfeer zo warm dat ik ze nu echt mis. Ik ben nu alleen in mijn appartement en ik voel me verdrietig. Deels omdat ik alleen ben en me bewust ben geworden van mijn onzekerheid en harde eisen naar mezelf en anderen en deels door een andere reden.

 

Ik ben er de afgelopen dagen achtergekomen dat ik vreselijk veel lieg. Ik lieg niet omdat ik mensen zo graag bedonder maar ik lieg omdat ik denk dat dat het beste is. Mijn smetvrees brengt me vaak in lastige situaties die ik liever vermijd. Om niet altijd op te vallen tussen de rest heb ik mezelf aangeleerd te liegen.

Een simpel voorbeeld:

1.vraag: Corita, ga je mee zwemmen?

2. Antwoord: nee ik blijf hier,ik vind het te koud!

3. Werkelijke reden: nee, ik durf het water niet in want ik vind het vies dat iedereen in hetzelfde water zwemt.

Waarom zeg ik dat dan niet? 

 

Ik vind het heel naar om me te verantwoorden over al mijn rare gedachtekronkels. Ik ben bang dat mensen daar van alles van vinden en ik wil niet het gevoel krijgen afgewezen te worden. Andere redenen voor het liegen zijn: ik wil mensen niet teleurstellen, ik wil mezelf niet teleurstellen, dus met de leugen houdt ik ook mezelf voor de gek, en ik wil niet alles hoeven uitleggen (dan blijf ik mijn ocd aandacht geven en dat wil ik niet).

 

Helaas voor mij helpt dit liegen niet. Mensen gaan zich afvragen waar ik nog meer over lieg en dat vind ik erg. Ook wil ik eerlijk kunnen zijn zonder dat ik een rotgevoel krijg. Dat zal ik moeten leren, want ik geef mezelf heel vaak op de kop. Ik doe het nooit goed.

 

Voor alle mensen met iemand met ocd in de omgeving die ook veel liegt om bovenstaande redenen – probeer er open over te praten! Zonder oordeel.

Voor mensen met OCD die dit ook doen, probeer de echte reden te benoemen.

 

Ik gun iedereen een leven zonder leugens.

 

Liefs,

Corita

 

Lees hier de vorige blog van Corita

 

Corita heeft sinds haar 7e last van OCD ( obsessieve compulsieve dwang) en heeft inmiddels zoveel ervaringen opgedaan, wat betreft hulpverlening, behandelingen en omstanders, dat ze heeft besloten dit met jullie te delen via haar eigen website, en via de Hersenstichting.


Meer artikelen in Dwangstoornis

Reageer op dit artikel