Blogs
Moeite doen

Maandag 14 maart 2016. Geplaatst onder: Hersenen door Rob Trip

Studenten die iets opschrijven met pen en papier onthouden dat beter dan studenten die een tekstverwerker gebruiken. Het is wetenschappelijk bewezen, las ik laatst. Met pen en papier schrijven doet blijkbaar iets met je hersenen. Zou het ook zo zijn dat je iets beter onthoudt als het ópzoeken moeite kost? De betekenis van een moeilijk woord terugvinden in een woordenboek, in plaats van op je computer even Wikipedia checken? Ook dat is onderzocht en ook daar lijkt dat wat ouderwets klinkt, zo gek nog niet is.

Het doet me denken aan een jonge collega die me ooit vertelde dat hij tijdens een radiouitzending vaak even op Google keek als hij een vraag moest stellen. ‘Moet je dat niet allemaal paraat hebben,' vroeg ik nog verbaasd. Waar je moeite voor moet doen, beklijft dat beter? Welk boek blijft je het meeste bij? Misschien wel het boek dat best lastig was, tot op de helft. Maar toen een draai nam en je meesleepte tot aan het eind. Misschien heeft het met beloning te maken - bewust of onbewust - of het gevoel daarvan. Niet door een druk op een knop (of op een toets) je zin krijgen, maar ergens moeite voor moeten doen levert beloning op, waardoor informatie misschien beter beklijft.

Het klinkt vast heel ouderwets, en zo bedoel ik het niet. Computers, tekstverwerkers zijn een zegen. Maar soms denk ik nog wel eens terug aan mijn eigen klaslokaal. En aan mijn leraar geschiedenis, die soms knap ingewikkelde verhalen kon vertellen. Maar zat ik daar eenmaal in, dan had hij me helemaal en nam hij me mee. De beloning was compleet. Na al die jaren weet ik dat nog precies.

Rob

Rob Trip is anchorman van het NOS Journaal. Hij herstelde in 2001 van een herseninfarct en is sindsdien ambassadeur voor de Hersenstichting

Meer artikelen in Hersenen

2

Met een potlood of pen jouw verhaal opschrijven, zou beter zijn voor je geheugen. Althans, volgens Rob Trip, die deze ervaring noteerde bij het, voor hem, vreemde gedrag van een jonge collega die zijn geheugen een zetje gaf voordat hij een tekst o.i.d. moest inspreken als radio omroeper Zou DAT misschien hetzelfde effect zijn als bij een boodschappenbriefje, dat mijn vrouw maakt voordat zij boodschappen gaat doen?

R.Hartman  |  11-07-2016 12:04 uur

Bla