Home
Actueel
Blogs
NAH-bootjes

NAH-bootjes

Maandag 21 mei 2018. Geplaatst onder: Hersenletsel door Suzanne

Een grote haven met allerlei soorten bootjes ligt voor onze neus. Het vakantiegevoel ligt voor de deur. "Wat zijn nou dingen die je beter niet tegen iemand met niet-aangeboren hersenletsel kan zeggen?" Bij de haven beland ik in gesprek over de do's en dont's in de doelgroep waar ik sinds kort officieel toe behoor. De vraag zet me aan het denken.

 

Bij erkenning horen ook (voor)oordelen en helaas nog altijd misvattingen. Hoe leg je die uit? Door te blijven vertellen.

Hoe zal ik reageren? De vraag is op zichzelf goed bedoeld. Het kan alleen ook wèèr een misvatting in zijn geheel zijn. Wie ben ik om over andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel te praten? Het is maar net welk stukje van het brein beschadigd is geraakt, op welke plek, in welke laag en op welke manier. NAH bestaat net als de haven uit allerlei bootjes.

Toch denk ik vrijwel direct aan de interesse die getoond word. Dit is ten minste een vraag. Liever een vraag die meerdere kleuren kent, dan een zwijgend invullen. Waarbij het laatste veelal de boot mist. Omdat men simpelweg de boten niet uit elkaar kan halen.

Mijn boot heet NAH met cognitieve stoornissen. Daar hoort bijvoorbeeld vergeetachtigheid bij. Het kan voorkomen dat ik dingen door elkaar haal en dat ik aan het einde van mijn energie moeilijk uit mijn woorden kom. Dit is de notendop-versie.

Wat je beter niet tegen mij kan zeggen is een strikvraag. Je kan beter wèl wat zeggen. Wat ik iets te vaak gehoord heb - en ik weet velen met mij- is de opmerking dat de gesprekspartner "ook wel eens wat vergeet" of dat het "ook een lange dag is." Naar mijn weten zijn de hersenen van origine in staat om kennis op te slaan en telt zo goed als iedere dag 24 uur. Bovendien is mijn vergeetachtigheid onderdeel van chronisch letsel. Dit is er ook na een ochtend uitslapen, het gebruik van een agenda of doen van geheugentraining. Natuurlijk niet altijd op dezelfde manier en/ of hetzelfde moment. Mijn brein en ik houden wel van een beetje afwisseling. En uitdaging. 


Dus lieve lezers; voor allen die door de bootjes de haven niet meer zien: Vraag!
Wanneer je niet helemaal weet hoe je tegen iemand met niet-aangeboren hersenletsel kan praten of wat je wel en niet kan zeggen; er kan juist heel veel. De haven van hersenletsel kent allerlei bootjes, waarbij de neuroloog de haven kan indelen. De re-integratiebegeleiders kunnen wellicht de juiste boot omschrijven. En waarbij de persoonlijke contacten de exacte boot kunnen vinden die de houtsoort herkennen dat gebruikt is.


Praten word over het algemeen meer gewaardeerd dan zwijgen. Dit toont dat ook jouw brein graag actief is. Dat nieuwsgierige en wellicht zelfs een beetje brutale mensen verder komen. Dat je van elkaar kan leren door te roeien met de riemen die je hebt.

 

Een fijne zomer allemaal.

Blijf praten!

 

Suzanne
(foto door Stijn Rademaker)

 

Lees hier de vorige blog van Suzanne

 


Meer artikelen in Hersenletsel

Reacties

3

Elke keer als ik het verhaal lees, zie ik de haven met de gekleurde bootjes voor me. Ik zie al de uitdaging om deze zomer de prestatietocht te zwemmen, in mijn eigen tempo, tijdens de open water wedstrijd in Breda. Tussen de gekleurde bootjes en mijn hoofd boven in plaats van onder water.
Genieten van het water en van wat je nog kan doen. Elke dag, elk moment en elke minuut.
Zeg maar je hoor, dat praat/schrijft makkelijker.
Ik wens jou ook alle goeds voor de toekomst. In een grote boot met alle kleuren van de regenboog en een haven met rustig vaarwater.


Meke Oomens  |  24-05-2018 21:58 uur

Beste Meke, heel graag gedaan. Dank voor uw mooie woorden! Ik wens u veel goeds voor de toekomst.


Suzanne (NAHderbekeken)  |  23-05-2018 21:34 uur

Wat een herkenbaar verhaal. Iedereen vertelt zijn/haar 'NAH verhaal' op eigen wijze. De haven met de bootjes spreekt me enorm aan. Ik had het zelf kunnen bedenken, als ervaren open water zwemster, maar dit kleurrijke bruggetje had ik nog niet gemaakt.
Bedankt voor je mooie woorden en je openheid.


Meke Oomens  |  22-05-2018 21:47 uur

Reageer op dit artikel