Home
Actueel
Blogs
Nieuw jaar, nieuwe blogger!

Nieuw jaar, nieuwe blogger!

Donderdag 3 maart 2016. Geplaatst onder: Hypofyse door Petra Serbanescu-Kele

Inmiddels is het al maart, maar 2016 is pas begonnen. Een nieuw jaar en daarmee een nieuwe blogger voor de Hersenstichting! Wie komt vanaf nu ook schrijven over haar ervaringen?

 

Mijn naam is Petra Serbanescu-Kele. Ik ben Hongaarse van oorsprong, geboren in Transsylvanië, Roemenië, waar nog steeds een grote groep Hongaren woont. Eind jaren tachtig ben ik met mijn moeder naar Nederland gekomen. Mijn vader was twee jaar eerder weggegaan. Na bijna dertig jaar mag ik zeggen dat ik toch redelijk geïntegreerd ben in de Nederlandse maatschappij. Ik heb de basisschool, middelbare school en universiteit hier doorlopen. Ja, ik ben zelfs gepromoveerd. Ik ben arts van beroep en moet nog specialiseren. Door wat gezondheidsissues heb ik mijn opleiding tot medisch specialist moeten onderbreken, maar als ik ‘boven Jan ben' (weer fris en gezond als te voren), pak ik de draad weer op. Tot die tijd blog ik voor jullie en schrijf ik artikelen voor de kwartaalbladen van de Nederlandse Hypofysestichting en de Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing Patiënten (NVACP). Ik verveel me in elk geval niet.

 

Mijn hypofyse heeft op basis van een auto-immuunontsteking er de brui aan gegeven.
De hypofyse maakt onderdeel uit van het zenuwstelsel. De hypofyse wordt ook wel, in mijn ogen een beetje oneerbiedig, hersenaanhangsel genoemd. Hoewel, het dekt wel de lading, want dit orgaan ter grootte van een erwt ligt onderaan de hersenen knus ingebed (onder de hypothalamus). De hypofyse controleert de werking van een aantal hormoonproducerende klieren zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen. De hypofyse produceert zelf ook hormonen, en is dus ook een klier. Meer informatie over de hypofyse is elders op de website van de Hersenstichting te vinden.

 

De hypofyse kan op vele manieren beschadigd raken. Denk daarbij aan tumoren in de hypofyse die ervoor zorgen dat bepaalde hormonen niet meer worden geproduceerd. Ook de behandeling (operatie en bestraling) van hypofysetumoren brengt het risico met zich mee dat de hypofyse kapot gaat en zijn werk niet meer doet. Verder kunnen auto-immuunziekten, infarcten en vele andere ellende ervoor zorgen dat de hypofyse kapot gaat. Een klein, maar gevoelig orgaan!

 

Ik word behandeld door de missende hormonen in pilvorm aan te vullen. Daar is prima mee te leven, mits je goed bent ingesteld. Met mij gaat het doorgaans goed, ware het niet dat een andere auto-immuunziekte, namelijk de ziekte van Crohn redelijk vervelend doet. Die wordt op dit moment ook getackeld, dus dat komt ook goed. Daarover wellicht later meer, want brein en darmen werken ook nauw samen, al zou je het niet snel zeggen. Niet voor niets bestaat de uitdrukking ‘gut feeling'!

 

Hersenen en hormonen zijn nauw met elkaar verbonden. Mensen met een te langzaam werkende schildklier worden sloom, moe en hebben concentratiestoornissen. Een te snelle schildklier geeft weer klachten van een gevoel van gejaagdheid, angst, zelfs manie! Te weinig cortisol? Depressie ligt op de loer. Teveel cortisol? Stress! Ga zo maar door.

 

Met deze blog hoop ik hypofyse en hersenen dichterbij elkaar te brengen, jullie een glimlach op het gezicht te toveren en wat bij te brengen. Dit alles met een positieve insteek, want het bij hebben van een chronische aandoening, wat het ook mag zijn, is optimisme van groot belang.

 

Petra 


Meer artikelen in Hypofyse

Reacties

10

Beste lezers,
Helaas is het niet mogelijk om direct onder een reactie te reageren. Ook is het nog niet mogelijk om bericht te krijgen als iemand een nieuwe blog plaatst. Elke week verschijnen minstens 2 nieuwe blogs, van verschillende bloggers. We kondigen deze blogs altijd aan op onze facebookpagina. Mijn advies: hou alles goed in de gaten!


Hersenstichting  |  05-04-2016 10:19 uur

Is het mogelijk je te abonneren op jouw blog. Want ik zou je graag willen blijven volgen. Hoe doe ik dat?


Astrid Roest  |  04-04-2016 18:14 uur

Zoals duidelijk is, ben ik nieuw hier. Ik weet niet of er een mogelijkheid is om direct onder een bepaalde reactie te antwoorden. Daarom heb ik nu één voor één een reactie verstuurd. Het zou wel een handige functie zijn! Of quoten en dan reageren. Nou ja, eerst maar eens wegwijs worden!


Petra Serbanescu-Kele  |  03-03-2016 21:07 uur

Reageer op dit artikel