Home
Actueel
Blogs
Overprikkeling

Overprikkeling

Maandag 8 juli 2019. Geplaatst onder: BeroerteHersenletselHerseninfarct door Lieky van der Velden

Wij hebben het denk ik allemaal weleens en het is vreselijk irritant; overprikkeling. 

 

Het beste is om de overprikkeling te leren kennen. Wanneer ben je overprikkeld en waardoor is het gekomen? Wat kan je doen om niet steeds overprikkeld te raken? Wat moet je doen als je overprikkeld bent?

 

Ik beschrijf mijn ervaringen met overprikkeling:
Als ik mij tamelijk goed voel, heb ik de neiging te handelen en mij te gedragen als een gezonde vrouw. Het gevolg is dat ik steeds meer doe en bezig blijf. Daarvan raak ik steeds oververmoeider. Dat is het begin van stoppen waar ik mee bezig ben. Doe ik dat niet, dan komen zonder pardon alle symptomen versterkt terug.

 

Met te veel drukte raak ik overprikkeld. Zo ook bij visite die te veel door elkaar praten, gillende kinderen, geen nachtrust of het te geconcentreerd zijn met lezen. Ook met foto's uitzoeken en scrollen op mijn computer raak ik snel overprikkeld.

 

Als ik moe ben raak ik sneller overprikkeld. Ik schiet in de stress. Daarna gaat een radartje in werking en draait soms overuren. Het gevolg van overprikkelingen.

 

Gevoelens na overprikkeling: doodmoe zijn en futloos, stress, boos voelen geen geduld hebben, onrust, angst, twijfels, hoofdpijn, spierpijn, evenwichtsstoornis, onmacht, nachtmerries en slapeloosheid en een ruis in mijn oor dat dendert door mijn hoofd.

 

Mijn hoofd voelt vreemd aan. Soms heb ik steken van pijn in mijn hoofd. Mijn kaken en sommige spieren doen van de spanningen pijn. Mijn energie is nergens te vinden. Mijn kracht in mijn lichaam is nog maar voor de helft. Mijn innerlijk leven is een achtbaan geworden. En mijn hersenen hebben kermis.

IK BEN OVERPRIKKELD!!!


Als ik al overprikkeld ben, blijft mij niets anders over dan de rust en de stilte op te zoeken en alles achterwege laten waar ik door geprikkeld raak. Vooral geduld hebben en het ook toe laten.

 

De rust zal wederkeren en dan begint de uitdaging weer overnieuw; hoe je het beste met jezelf om moet gaan om er makkelijk mee te leren leven. De uitdaging zal zijn om mijzelf niet weer te ver door te laten gaan.

 

Wees op je hoede voor deze prikkels.

 

Sterkte ermee.

 

Groetjes van Lieky

Lees hier de vorige blog van Lieky over beroerte

 

Heb je interesse in mijn besloten Facebook pagina waar lotgenoten elkaar feedback en informatie geven? Ga naar Hersenletsel/Nah/restverschijnselen en hoe nu verder?


Meer artikelen in BeroerteHersenletselHerseninfarct

Reacties

10

Wat heb je het mooi en duidelijk vernoemd Lieke, dank daarvoor want ik kon het niet uitleggen of vertellen.
Ik ben in 2012 betaalt voor een Meningeom en in 2014 als nog geopereerd. Maar al de verschijnselen die je beschrijft kreeg ik en zijn er nog steeds. Heb in oktober ook te horen gekregen dat het niet beter zal worden dan dat het nu is.
Mensen zien het niet aan de buitenkant en snappen het daardoor niet. Het maakt me zo verdrietig. Maar nu kan ik ze dit laten lezen, nogmaals dank je wel voor je duidelijke verhaal


Petra  |  15-07-2019 19:46 uur

Hartijk dank voor dit uitermate verhelderende bericht. Ik herken er heel.veel.van en heb het nu zwart op wit zodat ik het aan mijn omgeving kan laten zien en laten lezen.


Dennis Westercappel  |  14-07-2019 16:05 uur

Helaas bij mij ook heel herkenbaar ik loop bij Hersenz en daar krijg handvaten om er mee om te gaan en stapje voor stapje gaat het voorruit maar de valkuil is er nog steeds het blijft oefenen
Sterkte


Ivo Vroom  |  09-07-2019 15:48 uur

Na 11 jaar weet ik precies wat je bedoelt. En nog steeds tuin ik er elke keer weer in. Bij mij helpt het nog wel eens om een thriller te gaan lezen of voor Netflix te gaan hangen. En vooral regelmatig blijven sporten. Niet mijn hobby, maar het helpt wel. Sterkte!


Froukje  |  09-07-2019 14:11 uur

Herkenbaar. Oordopjes en/of noise cancelling koptelefoon zorgen ervoor dat ik minder auditieve prikkels krijg en waardoor ik minder snel moe wordt. Hierdoor kan ik bepaalde activiteiten iets langer volhouden.


Martijn   |  09-07-2019 08:12 uur

Helaas, heel herkenbaar! Op goede dagen doe ik gauw te veel, ga ik gemakkelijk over mijn grenzen. Met alle beschreven symptomen tot gevolg. Uitrusten, de slechte dagen door zien te komen en hopen dat het de volgende keer beter gaat. Want je weet pas waar je grens ligt als je erover heen bent!


Riet  |  08-07-2019 19:21 uur

ik ben sinds 25 november 2018 bezig na een infarct, denk nog steeds meer te kunnen dan ik echt kan, want ik voel me goed = gaan met die banaan. inzicht wordt dankzij therapieën gelukkig iets beter. Verdriet blijft steeds weer terugkomen. Rustig aan en het heeft tijd nodig ken ik inmiddels wel, kijk eens wat je alweer kan....duh, kijk eens wat er in mijn kop rondgaat: chaos.
Ja ik kan 5 km hardlopen, maar een boodschap doen zonder mijn wandelstok no way, misschien volgende week als ik het evo hulpmiddel voor mijn voet krijg. Mijn collega vond het zo grappig om het lopen met de stok aandacht vragen te noemen. Gek toch dat op een op school werken prikkels en vermoeidheid oplevert.


Ron Cornelissen  |  08-07-2019 11:24 uur

Zo herkenbaar.... het magische woord “doseren” blijft lastig!


Bianca  |  08-07-2019 09:41 uur

En zo is het, helaas. Wat heb je dit goed beschreven Lieky, geen dag is het zelfde en we zullen altijd scherp moeten zijn op de overprikkeling, de ene dag beter dan de andere dag, en soms ook niet eens wetend waar het van gekomen is, elke dag is een nieuwe uitdaging zorgen dat je binnen je eigen grenzen blijft en dat je daar de dingen in doet die voor jouw goed voelen en in balans zijn. De prikkels zijn onze vijanden en ongemerkt winnen ze. Het blijft lastig


Danny   |  08-07-2019 08:25 uur

Dit is zo herkenbaar !!!
Mijn hersenletsel is nu ruim 7 jaar geleden en vind het nog steeds moeilijk om er mee om te gaan. Wat mij regelmattig terug fluit omdat ik deze restverschijnselen dus ook krijg, helaas ! 😏
Je wilt zo graag een normaal leven leiden, maak er maar het beste van maar het blijft verdomd moeilijk !!!

Mirjam


Mirjam Houtgraaf  |  08-07-2019 08:06 uur

Reageer op dit artikel