Home
Actueel
Blogs
Revalidatie na een CVA

Revalidatie na een CVA

Maandag 9 november 2015. Geplaatst onder: BeroerteMantelzorg door Petra Jonker

We zijn bijna vier maanden verder, sinds mijn man een CVA heeft gehad. In deze vier maanden staat ons leven op zijn kop op een wijze die ik me daarvoor nog niet had kunnen voorstellen. Om ons heen zie ik alles verder gaan, maar mijn leven lijkt stil te staan. Niet omdat er zo weinig gebeurt: de gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Maar omdat iedereen om mij heen normaal lijkt door te leven terwijl ons leven in één klap veranderde en veel niet meer is zoals daarvoor.

 

De weken na mijn man zijn CVA slaapt hij gemiddeld 18 uur op een dag. De momenten dat hij wel wakker is, is hij totaal niet de man die ik ken. Hij vergeet alles. Zijn gevoel voor tijd is weg waardoor hij mij bijvoorbeeld om kwart voor zes wakker maakt met de mededeling dat de kinderen al lang naar school hadden gemoeten. Feitenkennis van dingen die hij altijd wist, zijn uit zijn geheugen verdwenen. Zo is hij het kaartspelletje dat wij vaak speelden ‘kwijt'; hij heeft geen idee meer hoe het spel ging. Het meest rare voor ons is dat, wanneer wij hem hiermee confronteren of zeggen dat hij anders reageert door het herseninfarct, hij ons de schuld geeft. Met hem is niets mis. Wij doen raar!

 

Vaak zit ik vol ongeloof naar mijn man te kijken. Hij ziet er precies zo uit als voorheen en toch doet hij zo anders. Onze dochter van 15 houdt haar vader nauwlettend in de gaten. Ze is zo bang dat hem iets overkomt. Ze waakt over zijn medicijnen met het idee dat hij gezond blijft zolang hij zijn medicatie maar slikt. Onze zoon van 11 ontvlucht de eerste zes weken het huis. Hij kan het allemaal niet aanzien en zoekt zijn heil bij vriendjes, waarvan de ouders hem liefdevol opvangen.

 

Na een aantal weken mogen wij op gesprek komen bij de CVA-verpleegkundige en die adviseert om met spoed aan een revalidatietraject te beginnen. Er is een kleine wachtlijst dus emmeren wij nog een aantal weken voort. De huisarts biedt ondersteuning in de tussentijd. Na zes weken begint het revalidatietraject. Als mijn man start met het traject, begrijpt hij niet zo goed waarom hij zo'n traject moet doen. Zoveel is er toch niet mis met hem? Buiten dat het gevoel links in zijn lichaam anders is dan daarvoor. Zijn gevoel voor evenwicht is verminderd en hij heeft last van extreme vermoeidheid. Gaandeweg wordt het hem steeds duidelijker waar de revalidatie voor nodig is. Hij krijgt ziekte-inzicht en de extreme geheugenproblemen en gedragingen van de eerste zes weken na het infarct verdwijnen.

 

Nu twee maanden later is de intakeperiode van de revalidatie voorbij en kan de revalidatie echt beginnen. Fysiotherapie om zijn conditie op te bouwen; ergotherapie om beter om te leren gaan met de beperkte energie en praktische voorbereiding op werkhervatting; maatschappelijk werk om hier als gezin mee om te leren gaan en tot slot psychologische hulp voor  het trainen van zijn cognitieve functies als geheugen, concentratie, multitasking. Het is een uitgebreid revalidatietraject dat ongeveer vier tot zes maanden gaat duren. Ik ga vaak mee, zodat ik zo ook beter ga begrijpen wat er met mijn man aan de hand is. Langzamerhand krijg ik mijn man weer terug. Er zijn nog wel veranderingen: mijn (altijd introverte) man neemt geen blad meer voor de mond: er zit soms weinig rem op zijn uitingen. Ook de vermoeidheid blijft spelen. Prikkels en drukte komen tien keer harder binnen dan voorheen. Er zijn gelukkig goede dagen waarop hij soms bijna weer de oude lijkt en helaas ook slechte dagen waarop zijn geheugen hem in de steek laat, hij alles kwijt is, erg vermoeid is en de dingen niet lukken zoals hij zou willen. Maar volgens alle hulpverleners van het revalidatietraject kan het nog een heel stuk goed komen en misschien wel helemaal. Dus ik hoop dat ons leven over een maand of drie weer minder op zijn kop staat en alles voor een deel weer is genormaliseerd!

 

Petra Jonker

Lees hier de vorige blog van Petra 


Meer artikelen in BeroerteMantelzorg

Reacties

6

Heb je hulp nodig om je geliefde terug te brengen die je verlaten heeft? helpen om
uw onvruchtbaarheidsprobleem oplossen en zwanger worden? Als je hebt
moeilijk zwanger te worden? Impotentie, Gonorroe, STI (seksueel
overgebrachte infectie) Beroerte en diabetes, fibroid, krijgen van uw
geld terug van degene die u verschuldigd is en weigert te betalen, Job promotie,
Astma enz. Dr. LOUIS kan u helpen .. Neem zo snel mogelijk contact met hem op
problemen zullen voor altijd verdwenen zijn.

E-mail: louiswilliams099@gmail.com

WhatsApp: + 1-501-348-0222


louis willimas  |  01-08-2019 01:32 uur

sinds vorige jaar .eerst maand van jaar ,ben ik CVA persoon ,geworden ik ,wis niet wat mij over kwam ,dat de eerste maand van 2017 in het AMC lag met alles wat bij hoorte .toen nog over .gebacht naar naar HELO MARE ,over gebrachte eene tijd in HELIO MaRE daar was nog eens twee uren ,toe spoed naar AMC om CVA .worden en toen werd ik over gebracht naar.MEERSTATE te HEEMSKERK ,van daar heb ik me einge weer op te pakken .om leer loop en ander dingen te leer
ik nu al meer half jaar thuis ,het alleen dat een vreemde in einge omgeving bent .en last van huil bui en die zonder .ik ben gevoel wat berefte muziek ,ook alles wat kan gaan huilen .ik was al prostaat en ik last harterim stornis ik ook rug en nek .mijn loop is beprekt .mijn geheug is er niet meer hoe was


Roy Reyneke  |  23-08-2018 15:24 uur

Dag Coba,
Ik heb 2 jaar geleden ook een CVA gehad en heb lang nodig gehad een beetje terug te komen naar wie ik was. Nog steeds is. De spreuk "Remember where you came from" een leiddraad voor mij. Hoe slecht was je na je CVA, wat heb je bereikt en waar kan je nog aan werken?
Naast dat ik psychologische hulp heb, heeft mijn vrouw dat ook gekregen. Zoek ook hulp. Het zal een opluchting zijn.
Het ga jullie goed,
Marc.


Marc Commandeur  |  16-11-2015 16:55 uur

Reageer op dit artikel