Blogs
Studentenleven

Maandag 25 mei 2015. Geplaatst onder: Hydrocefalie (Waterhoofd) door Maud van Gils

‘Wie gaat er vanavond allemaal mee naar dat feest?', vraagt iemand enthousiast. Ik zucht. Dit soort vragen vind ik altijd moeilijk. Want ik ga niet, dat is niets voor mij. Ik kan daar niet tegen en tot laat houd ik het niet vol. De ochtend daarna is de collegezaal, zoals verwacht, halfleeg. Veel studenten slapen uit na een ‘zware' avond. De meeste studenten doen dit thuis in bed, sommige bikkels zitten toch in de collegezaal. Dat zal zwaar voor hen zijn, maar voor mij zijn deze dagen de beste. Alles gaat namelijk veel beter met wat meer rust om me heen. Zolang de bikkels maar niet te luidruchtig in slaap vallen, gaat met mij alles prima.

Mijn ‘oude' leven heb ik inmiddels alweer een half jaar volledig opgepakt. Ik doe alles weer: studeren, werken, dansen. Eigenlijk gaat het beter dan daarvoor, ik ben scherper, mijn geheugen is beter. Toch zijn er wel dingen veranderd. Ik moet overal de tijd voor nemen en alles opschrijven om orde te houden en niets te vergeten. Maar wat vooral veranderd is, is mijn ‘studentenleven'. Ik ga bijvoorbeeld niet meer naar feestjes. Dat deed ik daarvoor ook al niet veel, ik kreeg daar altijd hoofdpijn van (achteraf best logisch, door het vele hersenvocht was de druk in mijn hoofd toen veel te hoog). Maar nu kan ik ook niet meer tegen de herrie. Tijdens tentamens merk ik dat zelfs. Precies op het moment dat het net lekker stil is, begint iemand met zijn pen te klikken. Dat geklik gaat net zolang door totdat ik mijn concentratie helemaal kwijt ben. Soms stopt het klikken op dat moment ook abrupt: concentratie weg en klikken weg. Dan kijk ik naar mijn handen en zucht ik. Ik was het zelf.

Ook aan mijn slaap ben ik erg gehecht geraakt. Sommige medestudenten kunnen een nacht doorhalen voor een tentamen, maar dat zal mij nooit lukken. Ik kan niet teveel nachten achter elkaar te weinig slapen. Ik ga dan erger trillen (en dat vind ik normaal al zo erg) en ik ben totaal niet scherp, wat erin resulteert dat ik de meest vreemde spelfouten maak in mijn aantekeningen (wat soms stiekem ook best grappig is).

Ik ben sowieso eerder moe dan anderen. Na een lange dag heb ik echt wel een heel weekend nodig om bij te komen. Helaas valt het weekend alleen niet altijd na zo'n dag en helaas heeft een week wel vaker meerdere lange dagen. Dat valt altijd tegen. Maar tot nu toe gaat het nog redelijk goed en daar ben ik blij om. Wat me nog het meest frustreert, is dat ik een jaar voor de tweede keer moet doen. Door alles wat er afgelopen jaar met mijn hoofd gebeurd is, heb ik dit jaar opnieuw moeten starten in hetzelfde jaar als vorig jaar. Dat is niet vreemd, ik heb meer dan de helft van het jaar thuis gezeten, maar toch, ik vind het enorm frustrerend. Ik ken meer mensen uit mijn ‘oude' jaar en ik had daar liever nog tussen gezeten. Maar misschien is het ook wel een voordeel. Veel mensen zeggen dat je studententijd de leukste tijd van je leven is. En als die tijd een jaar langer duurt, dan heb ik er alleen maar langer plezier van.

Maud

Meer artikelen in Hydrocefalie (Waterhoofd)

3

Hallo Maud en anderen, ik (53) heb in juli een endoscopische derde-ventriculostomie gekregen, kan weer lopen maar herstel duurt wel even. Je verhaal is erg herkenbaar, vooral de prikkelgevoeligheid en de moeheid. Hoe gaat het nu (feb 2019) met je? Groet, Thierry

Thierry  |  01-02-2019 10:32 uur

Desiree Vrijdag Goedemorgen ik heb ook een drain. En voor Maud; je stukje is erg herkenbaar, vooral meest vreemde spelfouten maken wanneer je moe bent.

Liefs van Ashanti.

Ashanti  |  01-02-2018 09:44 uur

Hallo Maud, ik heb je naam doorgekregen van De Hersenstichting. Ik heb je blogs gelezen en zou wel met je willen chatten of mailen over jouw ervaring met je waterhoofd. Ik ben Désirée, ben 52. Tweeënhalf jaar geleden is er Normale Druk Hydrocefalie bij mij geconstateerd. Binnenkort krijg ik (weer) onderzoeken. Ik zou graag met je willen 'praten' over je ervaringen met een drain. En ik ben benieuwd naar je huidige situatie, want je laatste blog is van 2015.

Groetjes van Désirée

Désirée Vrijdag  |  10-06-2017 11:32 uur