Home
Actueel
Blogs
Tja dat Zika virus...klein hoofd

Tja dat Zika virus...klein hoofd

Donderdag 18 februari 2016. Geplaatst onder: Microcefalie door Natasja Veldman

Hallo,

toch even de behoefte om wat te schrijven n.a.v. het Zika-virus dat nu de wereld eigenlijk wel bezig houdt. Want dit is toch wel een erg heftige virus lijkt het. Je leest er van alles over, dus dat lees ik ook.

 

Eigenlijk wat ik direct hoor en ook zie aan diverse beelden, is dat het voor zwangere vrouwen en met name voor de baby gevaarlijk is. Want er zijn vele baby's geboren met een 'klein hoofd'. Ik zie de beelden en herken eigenlijk gelijk het beeld dat ik zo goed ken van Mirre. Bij mij heet dit Microcephalie of microcefalie, je kan het schrijven zoals je wilt, het blijft hetzelfde, kleine hersenen eigenlijk.

 

En ja dat weet ik als geen ander, hoe dat is, een kind met klein hoofd! Mirre had een omtrek van 31,5 cm toen ze geboren was, veel te klein dus, wel 3,5 centimeter, het lijkt eigenlijk niks maar het is een wereld van verschil!! Een verschil van 'gewoon' zijn en 'ernstig verstandelijk gehandicapt' en ook vaak lichamelijke beperking!

 

Er is veel gebeurd vanaf 3 juni 2002 wanneer zij geboren is met dit kleine hoofdje. Inmiddels al weer 13 jaar oud en een klein vrouwtje aan het worden met een gulle lach en een en al gezelligheid! Een heerlijke griet die eigenlijk altijd vrolijk is, heerlijk slaapt (ja soms ook wakker natuurlijk, jammer genoeg). En nu zie je het niet echt meer, dat is ook wel fijn moet ik zeggen, het is gewoon een prachtig meisje!

Maar ja, ze is wel ernstig verstandelijk gehandicapt en ook wel lichamelijk beperkt,
en ja, het is af en toe best pittig en stom en gedoe enz.
en ja, ook ik denk wel eens, poeh, wat als zij een 'gewoon' meisje was geweest? Dan stonden we wellicht bij de hockey of toch ook rugby en was het leven soms even minder 'gedoe',
en ja, ook haar grote broer vindt het af en toe 'lastig' maar is tegelijkertijd dol op haar en andersom idem dito, heerlijk!
Maar ja, ze is super gezond, ze heeft niks extra's zoals epilepsie of hartproblemen etc, het is verder een doodgewoon meissie.
Dus conclusie: JA, wij mogen dus gewoon gezegend zijn met dit heerlijk meisje, zij hoort bij ons!

 

Maar, als ik nu zwanger zou zijn, zou ik absoluut niet afreizen naar de oorden waar het heerst, dat Zika-virus, dat risico zou ik zeker niet willen lopen! Want je gunt jezelf maar ook een ander een 'gewoon, gezond kindje'! Overigens was het bij ons hoogstwaarschijnlijk gewoon pech, een bouwfoutje van de natuur, want onderzoek gedaan en hier kwam niks uit. Maar wellicht was ik ook geprikt door een mug zonder dat ik wist? Ach het doet het er niet meer toe, maar het houdt mij gewoon wel even bezig dus moest ik even dit opschrijven.

 

Met Mirre gaat het super goed, lekker paardrijden, ze geniet met haar vriendjes op school, weet haar weg goed te vinden en voelt ze daar heerlijk. Thuis lekker relaxen en natuurlijk in het weekend rugby kijken, want de vrienden van Borre zijn ook super leuk natuurlijk!

 

Lieve groet voor nu,
Natasja

 

De Hersenstichting heeft Natasja geïnterviewd, vanwege de vele media-aandacht over het Zika-virus in combinatie met microcefalie. Lees hier het interview terug.

Meer informatie/blogs van Natasja en haar dochter Mirre, kun je op deze website vinden.


Meer artikelen in Microcefalie

Reacties

2

Hallo,
Toevallig kwam ik op uw blog terecht en wil me even voorstellen want ook ik heb een kind met microcephalie,...
Mijn zoon heet Ebe en is 13, een "gezonde " superkerel met jammer genoeg enkele beperkingen, zoals niet kunnen lezen en schrijven, sinds 2 jaar is er die stomme epilleptie als geschenkje bovenop gekomen en heeft hij een verstandelijke leeftijd van 5 jaar,...maar voor de rest doet hij alles wat een ander kan, fietsen, zwemmen,spelen,enz.
Ook wij denken wel eens hoe het geweest zou zijn als hij " normaal " zou zijn,maar zijn pure, schone zelf is vaak zo geweldig dat we er gelukkig niet al te vaak bij stil staan.
Wij wensen jullie Mirre een mooi leven toe.
Bedankt voor uw blog,...fijn te weten dat we niet alleen zijn met onze zorgen.


anja willems  |  02-09-2017 17:22 uur

Is niet door zika virus maar door bestrijding middel die daar gebruikt word. .


Suuz  |  21-02-2016 12:55 uur

Reageer op dit artikel