Home
Actueel
Blogs
Verlangen

Verlangen

Dinsdag 28 februari 2017. Geplaatst onder: DementieAlzheimer door Dirk Oostelaar

In de periode kort nadat mijn levenspartner (62) met Alzheimer een mooi appartement van een zorgcentrum betrok om daar te wonen en te leven, liep ik met haar bijna dagelijks naar het oude centrum van het stadje om samen boodschappen te doen of iets te eten.

 

We passeerden dan een fietsenwinkel. ‘Ik wil ook weer fietsen’ zei ze dan.

 

Een beetje ongemakkelijk voelde ik me daarbij als ik antwoordde ‘Ja, maar het is hier te druk lieverd’. Ongemakkelijk, omdat ik mij realiseerde dat ze nooit meer zou kunnen fietsen.

 

Enige tijd later schreef de psychogerontoloog Huub Buijssen een stukje over dementie, waarin hij uitlegde dat gevoelens niet dement worden en dat je op dat niveau kunt blijven communiceren. Als ik dat vertelde tegen andere mensen die een familielid hadden met dementie kreeg ik vaak de indruk dat ze het maar half begrepen. Het werd mijzelf ook pas in de loop van de tijd helemaal helder.

 

Het Latifa gebed komt voort uit het Soefisme, een menslievende stroming binnen de Islam. Zeg maar het andere uiterste van IS. Het gebed gaat over verlangen, hoop, vertrouwen en het daaruit voortkomende liefdevolle handelen. De eerste twee zinnetjes luiden:

Ik besta

Ik verlang.

 

Verlangen naar veiligheid, geborgenheid, identiteit. Is er bestaan denkbaar zonder verlangen? Mijn reactie op het verlangen van mijn levenspartner om weer te fietsen was op het niveau van ons denken juist. Pas in de loop van de tijd realiseerde ik mij, dat ik met mijn reactie haar verlangen om weer te fietsen in feite negeerde en daarmee haar eenzaamheid en ook mijn afstand tot haar groter maakte. Maar wat had ik dan anders kunnen zeggen? Eerst wist ik dat niet. Later pas bedacht ik mij dat ik op het gevoelsniveau van haar verlangen had kunnen reageren door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ja, dat zou fijn zijn hé lieverd’.

 

Bij het voortschrijden van de ziekte werd contact op dat gevoelsniveau steeds belangrijker, was mijn ervaring. Op een rouwkaart las ik: ‘Het was moeilijk uit te leggen wat je bedoelde maar je kon goed aangeven wat je voelde’ Dat was precies raak! Toen ik dat las flitste door mij heen dat mijn levenspartner ook snel en feilloos een woordeloze keuze maakte als ik haar bijvoorbeeld twee verschillende sjaals voorhield…………Ik kon het aan haar ogen en haar gezichtsuitdrukking zien.

 

Marjoleine de Vos schreef onlangs in een artikel over dementie: ‘Je zou willen dat degenen van wie je houdt, altijd voelen dat hun leven de moeite waard is’. Daar gaat het inderdaad uiteindelijk om.

 

Dirk Oostelaar

 

Vragen en/of reacties kun je ook direct naar Dirk sturen via dirkoostelaar@ziggo.nl.


Meer artikelen in DementieAlzheimer

Reacties

5

Lieve Puck en Jo,

Ik las jouw bericht op internet en dacht "kom laat ik eens een berichtje terugsturen". Pas geleden hebben wij te horen gekregen dat onze vader dementie heeft. We hadden het al lang in de gaten, maar nu is het ook door de dokter bevestigd. Ik kan er nog best verdrietig over worden, maar mijn pa is nog steeds mijn pa. Ik hou heel veel van hem. Ik hoop dat het niet zo snel gaat. Genieten van elkaar op de momenten dat het besef er is en samen nog leuke dingen doen is nu voor mij nog belangrijker geworden.
Lachen doen we gelukkig heel veel. Zondag komt de familie weer gezellig bij mij eten. Feest 😉

Heel veel geluk, liefde en plezier toegewenst Puck en Jo.

Dikke zoenen Wilma


Wilma  |  06-07-2017 21:33 uur

23 -4 2017 weer gelezen .. fijn weekend . Puck en Jo


Jo   |  21-04-2017 13:12 uur

Heb het nogmaals gelezen , tot ziens hoop ik .


Jo Gudde   |  19-04-2017 22:35 uur

Reageer op dit artikel