Home
Actueel
Blogs
Verwarring

Verwarring

Maandag 4 maart 2019. Geplaatst onder: BeroerteHersenletselHerseninfarct door Lieky van der Velden

Na mijn herseninfarct in 2012 was de verwarring extra versterkt. Eerst wist ik niet eens wat het allemaal was wat ik voelde of waar ik last van had. Hoorde die gevoelens en gedachten wel bij mij? Waar komt dit vandaan en blijft dit zo? Wat is met mij aan de hand? De vraag 'hoe kom ik er vanaf?' kwam later pas.


Ik moest leren onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en mijn ongecontroleerde gevoelens en gedachten die als een achtbaan in mijn geest en lichaam tekeer gingen. Hoe kon het dat ik gevoelens voelde die ik niet begreep?


Ik had er veel problemen door, juist omdat ik het niet begreep. Eerder ik begreep dat het gevoelens waren die ik door de herseninfarct niet kon begrijpen, was ik al lang verdrietig en voelde ik mij ongelukkig. Die gevoelens maalden in mijn hersenen maar door en door. Ik zocht eigenlijk met mijn verwarde geest naar begrip. Ik wilde perse begrijpen wat er met mij aan de hand was.
Ik leefde, dat begreep ik wel. Maar het was een leven vol verwarring en ik begreep niets meer van de verschillende dingen die ik zag, maar voor anderen verborgen waren. Zoals bewegende beelden. Dat is eng. Het voelde alsof ik mij op een boot voortbewoog. Ik had evenwichtsstoornissen en moest mij vasthouden als ik wilde opstaan of lopen. Als ik mijn hoofd bewoog naar rechts of links dan had ik het gevoel alsof het alle kanten op-zwiepte, behalve de goede. Naar beelden die constant in beweging waren kon ik absoluut niet kijken. Dat was voor mij een drama.


In die tijd van ontdekken en ontwikkeling had ik geen mensen om mij heen die mij hierbij konden helpen. Dit was mijn weg. Een zware tijd vol onbegrip, onmacht en veel angst. Ik begreep wel dat ik veel rust nodig had. Door regelmatig de stilte op te zoeken voelde dat voor mij als het juiste medicijn. Dat was het beste wat ik toentertijd voor mijzelf kon doen.


Ik ben nu 6 jaar verder. De stilte opzoeken doe nu nog steeds en het voelt ook nog steeds goed. Het gaat goed met mij. Ik heb mij leren aanpassen aan de gevolgen van mijn herseninfarct die in mijn leven met mij mee reizen. Ik hoop dat ik voor de lotgenoten en de mantelzorger een inzicht heb gegeven, hoe iemand zich kan voelen na een hersenletsel.


Lieve groet van Lieky

 

 

Lees hier de vorige blog van Lieky over beroerte

 

Heb je interesse in mijn besloten Facebook pagina waar lotgenoten elkaar feedback en informatie geven? Ga naar Hersenletsel/Nah/restverschijnselen en hoe nu verder?


Meer artikelen in BeroerteHersenletselHerseninfarct

Reacties

6


  |  27-10-2019 23:08 uur

. Bedankt voor jullie reactie. Ik wil zo graag dat er erkenning en herkenning is. Zo kan er inzicht komen en inzicht geeft begrip. Ik wens iedereen sterkte. Groetjes van Lieky


Lieve allemaal.  |  04-03-2019 20:09 uur

Heel herkenbaar , ik heb ook iet aangeboren hersenletsel en heb ook allerlei aparte klachten , die totaal niet bij mij horen en vind het allemaal loodzwaar. Je voelt je soms erg alleen., maar ik ga ook rustig verder..... en ooit zal het beter gaan. Vr gr


Jolanda Gorel  |  04-03-2019 14:31 uur

Reageer op dit artikel