Home
Actueel
Blogs
Verwerkingsproces

Verwerkingsproces

Donderdag 27 december 2018. Geplaatst onder: BeroerteHersenletsel door Lieky van der Velden

Meestal ga je vlak na het krijgen van een diagnose, of het ervaren van elke andere traumatische gebeurtenis, over op de automatische piloot. Ik heb dat zelf ook zo ervaren.


Het lijkt wel alsof je alleen gericht bent op bijvoorbeeld “en hoe nu verder?” en dat je erg je best doet om vooral alles als vanouds te doen. Soms is het een handelen zonder echt te voelen of te denken. Vooral niet te veel denken en ook niet te ver vooruit kijken. Sommige horror scenario’s in je gedachten zijn erger dan achteraf zal blijken. Emoties etc. worden dan ook niet echt toegelaten, je wilt geen zwakte laten zien. Je bent bang om je daarin te verliezen en je dan machteloos te voelen.

 

Dat is een automatische reactie om ervoor te zorgen dat je de situatie zo goed mogelijk door komt. Een soort zelfbescherming. Zo heb ik het ervaren. Mij heeft het geholpen om op deze manier alles een plaats te kunnen geven. Zodat ik kon berusten in de situatie, het is niet anders.

 

Wij vertelden de eerste paar maanden niemand (behalve indirecte familie) wat er met ons aan de hand was. Die keuze hebben wij bewust zo gemaakt, met de geruststelling inmiddels dan ook te weten wat ons te wachten staat en hoe het verder zal gaan. Voor ons heeft dat goed gewerkt. Wij voelden ons dan ook iets sterker aan, om de vragen te beantwoorden of de soms vreemde reacties van de mensen te bekijken wat ze nu eigenlijk bedoelen met hun opmerking. Of de gruwel verhalen van andere mensen die ze kennen, die je spontaan opgedrongen krijgt, omdat sommigen niet weten hoe ze moeten reageren op je bericht. Soms help het om erover te praten en soms kun je het beter laten.Het leven van Danny en zijn gezin, stond volledig op z'n kop toen hij op zijn 37e werd getroffen door een beroerte. Sindsdien is hij overgevoelig voor prikkels en vaak somber.

 

Je omgeving speelt een belangrijke rol bij het proces van verwerking. Wij hebben gemerkt dat de meeste mensen toch wel bang zijn voor ons/jouw verhaal, omdat ze niet weten wat jij allemaal wilt vertellen. Tenslotte kan het iedereen overkomen. Dat is een eng gevoel waar men liever niet aan wilt denken.

 

Ik adviseer graag aan andere mensen. Je hoeft niet meteen te reageren als iemand je zijn/haar verhaal heeft verteld. Geef hem/haar het gevoel dat je luistert naar hetgeen men vertelt. Laat gruwel verhalen van hoe erg het is bij iemand anders achterwegen. Daar zit niemand op te wachten. Door alleen maar even de aandacht te schenken en een luisterend oor te bieden doe je al meer dan genoeg. Dat zal de persoon in jou waarderen. Ik hoop hiermee een beetje inzicht te geven hoe het bij sommige mensen kan overkomen.

 

Lieve groet van Lieky 

Lees hier de vorige blog van Lieky

 

Heb je interesse in mijn besloten Facebook pagina waar lotgenoten elkaar feedback en informatie geven? Ga naar Hersenletsel/Nah/restverschijnselen en hoe nu verder?


Meer artikelen in BeroerteHersenletsel

Danny leeft met de gevolgen van een beroerte

Het leven van Danny en zijn gezin, stond volledig op z'n kop toen hij op zijn 37e werd getroffen door een beroerte. Sindsdien is hij overgevoelig voor prikkels en vaak somber.

Bekijk zijn verhaal

Reacties

2

Toevallig lees ik op mijn besloten pagina voor mensen met Nah, een soortgelijk bericht. Er zijn veel reactie op het bericht te lezen van lotgenoten die dit verhaal, reactie van jouw herkennen. Ik wens je sterkte. Lieve groet van Lieky


Pauline  |  28-12-2018 09:52 uur

Herkenbaar. Ik kreeg in december 2016 een herseninfarct en tia. Mijn huwelijk draaide om mijn partner. Hij had geen begrip voor mijn situatie. Hij reageerde met veel verbaal geweld. Uiteindelijk heb ik voor mijn genezing moeten kiezen en ben gescheiden. Ik heb gelukkig veel ondersteuning en begrip gehad van familie. Sommige vrienden konden met mijn situatie niet omgaan en trokken zich terug waardoor vriendschappen stuk liepen. Ik herken somberheid, snel emotioneel en gevoelig voor prikkels.


Pauline Poesse  |  27-12-2018 21:12 uur

Reageer op dit artikel