Blogs
Volledig herstel is mogelijk!

Volledig herstel is mogelijk!

Donderdag 18 mei 2017. Geplaatst onder: Beroerte door Maurits

Op tienjarige leeftijd word ik getroffen door een hevige (rechtszijdige) hersenbloeding, veroorzaakt door een bloeding uit een AVM (een aangeboren afwijking). Na een ingrijpende operatie en na lang verblijf in het academisch ziekenhuis word ik ontslagen met een kans op recidieve van circa 4% per jaar. Ik moet leren leven met deze ‘tikkende tijdbom’, die dicht tegen de hersenstam is gelegen. Het vooruitzicht binnen 25 jaar een tweede hersenbloeding te zullen krijgen, bepalen mijn levensweg en mijn keuzes. Ik weet uit angst ook kracht te putten. Ik rond een tweetal (academische) studies af en ik raak werkzaam in de (internationale) financiële dienstverlening. Ook treed ik toe tot het bestuur van een bekende nationale stichting voor dierenwelzijn.

22 jaar na mijn eerste hersenbloeding word ik getroffen door een tweede hersenbloeding en ik raak vervolgens in coma. Na tien dagen word ik wakker en met ernstige cognitieve- en fysieke schade beland ik in een rolstoel. Na verblijf en operaties in drie (academische) ziekenhuizen word mij, maanden later, in het revalidatiecentrum, medegedeeld dat volledig herstel niet te verwachten is en dat ik me ’het beste kan voorbereiden op tenminste een andere werkomgeving’. Een sociale werkplaats?

Ik richt me desondanks volledig op mijn intensieve revalidatie, ik geloof en ik vecht langdurig voor herstel. Zie mijn vorige blog.

In deze periode breekt de (krediet) crisis uit en ik reïntegreer vervolgens bij mijn werkgever in een omgeving van reorganisatie, (massa)ontslag en apathie bij collega’s. Het word me steeds duidelijker dat mijn werkgever helemaal niet gebaat is bij mijn herstel en dat zelfs actief wordt aangestuurd  op arbeidsongeschiktheid in de keuring door het UWV. Hoe combineer ik mijn, inmiddels verworven, voorzitterschap voor bovenvermelde stichting , een post-academische studie en de geboorte van mijn eerste zoon met de situatie op mijn werk?

Een blog over de wil, vechtlust en ervaringen om te kunnen herstellen van een levensbedreigende ziekte. Een blog over de liefde tussen twee jonge mensen die elkaar door de dood dreigen te verliezen. Een blog over onzekerheid over het leven en over onzekerheid over de mate van herstel. Een blog over geloof in mezelf, focus en doorzettingsvermogen.

Maurits

Meer artikelen in Beroerte

4

Dag Helmy, als je op zijn naam klikt bovenaan zijn blog, krijg je een overzicht van al zijn blogs. Dit is zijn tweede blog. Er volgen er nog meer...

Hersenstichting  |  19-05-2017 12:26 uur

Maar ook niet volledig herstel is mogelijk. Man wat heb ik hard gevochten voor herstel. En gevochten en gevochten. Ben nog niet eens op de helft van wat ik kon gestrand. Kunnen herstellen zou dus ook wel eens gewoon 'geluk' kunnen zijn ipv onwijs grote inzet.

Anoniem  |  18-05-2017 23:07 uur

Sterkte Maurits, en sterkte met accepteren met wat er niet meer is en welke gevolgen dat voor je zal hebben.

Sophie  |  18-05-2017 22:00 uur

Reageer op dit artikel