Blogs

Dinsdag 16 oktober 2012

Slapen (2)

Geplaatst onder: Slaap door Peter Schoof

Op 11 oktober jl. zat de Beatrixzaal in Utrecht weer bomvol met ruim 1400 bezoekers van onze jaarlijkse publieksdag. Ditmaal rond het thema ‘Hersenen en slaap'. Een onderwerp waarover veel meer te zeggen bleek te zijn dan je in eerste instantie geneigd bent te denken.   Ik schreef al eerder over mijn eigen slaapproblemen. Maar eigenlijk vallen die in het niet als je hoort welke slaapproblemen zich allemaal kunnen voordoen en waarvan ikzelf gelukkig helemaal geen... Lees verder»


5 Bekijk reacties (5)   |   Meer artikelen in Slaap

Donderdag 4 oktober 2012

Waarom internet ons wakker houdt

Geplaatst onder: HersenenSlaap door Mark Mieras

Waarom heeft internet ‘s avonds toch zo'n zuigkracht? Nog even je mail checken, nog even kijken of er een leuke app te downloaden is, een grappig filmpje bekijken. Waarom zitten we ‘s avonds te lang voor de tv? Voor je het weet is het al weer laat om te gaan slapen. Te laat eigenlijk.   Wat is dat toch met internet, zappen voor de tv en door de krant bladeren: waarom verdoen we ‘s avonds zoveel tijd? Simpel: omdat we moe zijn! Hoe minder fut, hoe... Lees verder»


0 Bekijk reacties (0)   |   Meer artikelen in HersenenSlaap

Woensdag 3 oktober 2012

Slapen

Geplaatst onder: Slaap door Peter Schoof

Mijn hele leven al ben ik een slechte slaper. Als peuter kwam ik regelmatig met het matrasje op mijn rug vastgebonden en al uit mijn ledikantje gekropen. Als puber heb ik zes jaar op een internaat gezeten. Daar werd vanaf de jongste groepen veel koffie gedronken. Mijn probleem daar was dat ik niet kon inslapen. Later kwam ik er achter dat dit waarschijnlijk lag aan het (veel) drinken van koffie voor het slapengaan. Sindsdien drink ik ‘decafé' en gaat het inslapen goed. Het... Lees verder»


0 Bekijk reacties (0)   |   Meer artikelen in Slaap

Dinsdag 2 oktober 2012

Koffieloopje

Geplaatst onder: Hersenen door Mark Mieras

Even van het bureau weg om een kopje thee of koffie in te schenken. Of om de planten water te geven. Ik doe het zeker tien keer per dag. Niet dat ikzelf zo dorstig ben of dat de plant water nodig heeft... Maar als ik het niet voor de dorst doe, wat verklaart dan wel het koffieloopje? Het is een alibi om te kunnen gehoorzamen aan de impuls om op te staan. Mijn hersenkwabben genereren die impuls vooral voor zichzelf. Zijzelf hebben regelmatig zo'n wandelingetje nodig.  ... Lees verder»


0 Bekijk reacties (0)   |   Meer artikelen in Hersenen

Maandag 1 oktober 2012

Kennis delen

Geplaatst onder: Hersenen door Peter Schoof

Eind januari las ik over het onderzoek van de Nederlandse professor Ron Fourchier. Hij was er in geslaagd het vogelgriepvirus zodanig te veranderen dat het ook zoogdieren en mensen zou kunnen besmetten. Fourchier ontdekte dat als zo'n virus in de natuur vanzelf ontstaat of door kwaadwillenden doelbewust wordt ontwikkeld, de gevolgen catastrofaal zullen zijn: ongeveer de helft van de mensen die besmet zijn overleeft het niet!   Het onderzoek veroorzaakte grote beroering... Lees verder»


0 Bekijk reacties (0)   |   Meer artikelen in Hersenen