Blogs

Donderdag 9 juni 2016

Techniek

Geplaatst onder: Hersenen door Bart Chabot

Mei vorig jaar kreeg ik een brief. Nu ontvang ik wel vaker post, maar dit was een brief die afweek van wat ik gewoonlijk ontvang.   ‘Beste Bart, het spijt me je dit te moeten schrijven. Frederik heeft een zeer snelle en agressieve hersenziekte. Hij zit nog een paar uur per dag in een rolstoel, de rest van de tijd ligt hij in bed. Hij is al ver weg, hij praat niet meer; maar als hij jou ziet zal hij glimlachen, vermoed ik.'   Twee dagen later ging... Lees verder»


1 Bekijk reacties (1)   |   Meer artikelen in Hersenen

Maandag 14 maart 2016

Moeite doen

Geplaatst onder: Hersenen door Rob Trip

Studenten die iets opschrijven met pen en papier onthouden dat beter dan studenten die een tekstverwerker gebruiken. Het is wetenschappelijk bewezen, las ik laatst. Met pen en papier schrijven doet blijkbaar iets met je hersenen. Zou het ook zo zijn dat je iets beter onthoudt als het ópzoeken moeite kost? De betekenis van een moeilijk woord terugvinden in een woordenboek, in plaats van op je computer even Wikipedia checken? Ook dat is... Lees verder»


2 Bekijk reacties (2)   |   Meer artikelen in Hersenen

Zondag 20 september 2015

In beweging

Geplaatst onder: HersenenHersenstichtingBeweging door Peter Schoof

Mensen zijn beweeglijke typjes. Eigenlijk kunnen we nooit stilzitten, moeten we iets doen. Het liefst de hele dag door. Beweging verbinden we met vooruitgang, verder komen in het leven, de toekomst realiseren. Stilzitten verbinden we met nutteloosheid, apathie, verveling. Wie kijkt naar de geschiedenis van de mens herkent gemakkelijk dit patroon.   Intussen blijken er ook nog andere redenen te zijn om te bewegen, gezondheidsredenen! Het is al langer bekend dat bewegen... Lees verder»


3 Bekijk reacties (3)   |   Meer artikelen in HersenenHersenstichtingBeweging

Maandag 6 juli 2015

Onze buikhersenen

Geplaatst onder: Hersenen door Peter Schoof

Laatst kreeg ik de vraag of de Hersenstichting zich ook bezighield met het belly brain. Uh... belly brain? Nooit van gehoord, dus maar eens op onderzoek uit. En wat blijkt? Deze 'tweede hersenen' zijn al in het midden van de 19e eeuw ontdekt en over de werking ervan wordt vooral de laatste tijd steeds meer bekend. Ingebed in de wand van de darm ligt een omvangrijk zenuwstelsel dat onze spijsvertering regelt. Spijsvertering is een complexe zaak en dit proces wordt dus niet zozeer vanuit... Lees verder»


4 Bekijk reacties (4)   |   Meer artikelen in Hersenen

Maandag 18 mei 2015

Kijken met je neus

Geplaatst onder: Hersenen door Mark Mieras

Een ontbijttafel vol spullen. En ergens daartussen ligt mijn fietssleutel. Niet iedereen is even behendig om die te vinden. Vooral mannen hebben er vaak moeite mee, zo is mijn indruk. Die kunnen geruime tijd over wat ze zoeken heenkijken. ‘Wie heeft mijn fietssleutel gezien?' roep ik dan.   ‘Je kijkt met je neus,' zei mijn moeder vroeger al, als ik zo bezig was. Nu weet ik dat het heel normaal is. Het is eerder een wonder dat anderen er geen moeite mee... Lees verder»


5 Bekijk reacties (5)   |   Meer artikelen in Hersenen