Home
Actueel
HersenMagazine
Delen

HersenMagazine

Het HersenMagazine is een uitgave voor donateurs en relaties van de Hersenstichting. In dit magazine komen diverse interessante artikelen aan bod over hersenen en hersenaandoeningen. Donateurs die € 25 of meer per jaar doneren, ontvangen vier keer per jaar het magazine in hun brievenbus.

 

Wilt u ook graag het HersenMagazine ontvangen? Word dan nu donateur!

HersenMagazine april 2017: Psychiatrie

U leest in dit themanummer Psychiatrie meer over onder andere angst en depressie. Damiaan Denys bijvoorbeeld vertelt dat deze klachten voorkomen bij maar liefst 10% tot 20% van de bevolking. ‘De symptomen komen ook vaak voor bij neurologische hersenaandoeningen. Zodra het brein is aangedaan, ontstaan al snel psychische klachten.’

 

Ook traumatisch hersenletsel kan psychiatrische klachten veroorzaken. Bij kinderen en jongeren komt dat tot uiting in de vorm van gedragsproblemen. Neuropsycholoog dr. Marsh Königs onderzocht hoe dit precies gebeurt en wat de gevolgen zijn.

 

In een interview met Jim van Os, hoogleraar psychiatrische epidemiologie, leest u een pleidooi voor een nieuwe GGZ, en voor een hulpverlener die zich opstelt als ‘relatiespecialist’.

 

Mensen met een hersenaandoening kunnen naast lichamelijke problemen ook op geestelijk en sociaal vlak problemen ervaren die er vóór de aandoening niet waren. Fred Renken bijvoorbeeld kreeg in 2012 een hersenstaminfarct en vertelt openhartig zijn verhaal.

 

In hoeverre kunnen geestverruimende middelen worden gebruikt bij de behandeling van psychische aandoeningen? Joost Breeksema, voorzitter van Stichting Open, wil eerlijke informatie geven over zowel de mogelijkheden als de risico’s van psychedelica.

 

Toekomstdromen van wetenschappers

Wetenschappers blijven altijd dromen houden op hun eigen onderzoeksgebied. In elke editie van het HersenMagazine worden drie toekomstdromen van verschillende wetenschappers en hun onderzoeken vermeld. Hieronder leest u de toekomstdromen van het meest recente HersenMagazine.

 

‘Ik hoop op een samenleving die minder wordt bepaald door angst’

Hoe ziet Damiaan Denys, psychiater, filosoof en neurowetenschapper, de toekomst van zijn werkgebied?

 

‘Ik hoop dat we weer in een samenleving kunnen leven die minder wordt bepaald door angst. Dat we op een andere manier kunnen samenleven, waardoor angst en depressie veel minder de overhand krijgen.

 

We kunnen ons de vraag stellen of we wel goed bezig zijn. Misschien moeten we ons geluk niet zoeken in kopen en consumeren.

 

Als je vandaag de dag om je heen kijkt, zijn de meeste mensen aan het eten en aan het drinken of turen op hun mobiel. We willen onze behoeften op allerlei manieren snel invullen. Films, bellen, een spelletje, eten, drinken…

 

Dat is toch niet de optimale manier om als mens door het leven te gaan. Ik denk dat we op een punt zijn gekomen waarop we waarden gaan herwaarderen. Eenvoudiger leven, meer sociaal contact, af en toe lichamelijk en psychisch lijden accepteren… Dat alles kan ons helpen om op een andere manier naar het leven te kijken.’

‘Ik hoop op een nauwkeurige voorspelling van de kans op problemen in leerfuncties, gedrag of schoolprestaties’

Hoe ziet Marsh Königs, neuropsycholoog van het Emma Kinderziekenhuis AMC, de toekomst van zijn werkgebied?

 

‘Het zou een geweldige vooruitgang zijn als we al bij de behandeling in het ziekenhuis nauwkeurig zouden kunnen voorspellen welke kinderen met traumatisch hersenletsel gevaar lopen op het ontwikkelen van problemen op de lange termijn.

 

Ik zie een website voor me waar artsen kenmerken van het hersenletsel kunnen invoeren na opname in het ziekenhuis. Op basis van deze kenmerken ontvangen zij direct een nauwkeurige voorspelling van de kans op een probleem in de leerfuncties, gedrag, of schoolprestaties. Zo kan de arts een specifieke groep kwetsbare kinderen langdurig onder controle houden, terwijl andere kinderen kunnen worden losgelaten.

 

De ontwikkeling van moderne computeralgoritmes voor big data, het verzamelen en analyseren van een grote hoeveelheid patiëntgegevens, kan een belangrijke bijdrage leveren in het verbeteren van zulke prognoses. Wij bereiden momenteel het eerste onderzoek voor dat een stap in deze richting zet, maar we zijn ook nog op zoek naar financiële middelen om dit onderzoek uit te kunnen voeren.’

Voorgaande edities 2017

HersenMagazine februari: Verbinding

 

Wilt u graag een voorgaande editie ontvangen van het HersenMagazine? U kunt deze aanvragen via het contactformulier.

 

Dit is contactinfo