Home
Actueel
HersenMagazine
Delen

HersenMagazine

Het HersenMagazine is een uitgave voor donateurs en relaties van de Hersenstichting. In dit magazine komen diverse interessante artikelen aan bod over hersenen en hersenaandoeningen. Donateurs die € 25 of meer per jaar doneren, ontvangen vier keer per jaar het magazine in hun brievenbus.

 

Wilt u ook graag het HersenMagazine ontvangen? Word dan nu donateur!

HersenMagazine december 2017: Vermoeidheid

Het themanummer ‘Vermoeidheid’ gaat in op een verschijnsel waar alle mensen met hersenletsel mee te maken krijgen. Vermoeidheid wordt meestal veroorzaakt door het letsel zelf. Ook mensen met hersenaandoeningen, zoals migraine of depressiviteit, kunnen met ernstige vermoeidheid te maken krijgen.

 

Eus van Someren nam in opdracht van de Hersenstichting 34 relevante Nederlandse onderzoeken onder de loep en deelt interessante bevindingen over slaapduur en slaapkwaliteit. 

 

Luciano Fasotti onderzoekt mensen met een beroerte. Hij geeft oplossingen die vermoeidheid
kunnen voorkomen. 

 

Michel Ferrari  is vooraanstaand onderzoeker naar migraine. Hij vertelt de laatste stand van zaken.

 

Marijke Gordijn van Chrono@work ontwikkelde in opdracht van de Hersenstichting Charge your Brainzzz, een lespakket met serious games dat jongeren stimuleert hun slaapgedrag te verbeteren.

 

Annemiek Lely is een van de nieuwe gezichten uit de campagne van de Hersenstichting. Annemiek vertelt openhartig over haar depressie, een continu en extreem gevoel van somberheid en vermoeidheid.

Toekomstdromen van wetenschappers

Wetenschappers blijven altijd dromen houden op hun eigen onderzoeksgebied. In elke editie van het HersenMagazine worden drie toekomstdromen van verschillende wetenschappers en hun onderzoeken vermeld. Hieronder leest u de toekomstdromen van het meest recente HersenMagazine.

 

‘Ik hoop dat cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid weer in het basispakket van de zorgverzekeraars komt.’

Hoe ziet slaaponderzoeker prof. Eus van Someren de toekomst van zijn werkgebied?

 

‘Ik zou willen dat er meer excellent fundamenteel onderzoek kon worden gefinancierd om slapeloosheid echt te begrijpen en op te lossen. En dat cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid weer in het basispakket van de zorgverzekeraars komt. Je leert daar je gedrag en gedachten bij te sturen om je kwetsbare slaap beter te krijgen. Het werkt beter dan pillen. Deze therapie, die bestaat uit een deskundige behandeling, eventueel in combinatie met internetondersteuning, moet voor veel meer mensen beschikbaar komen. Nu grijpen slechte slapers veel te vaak naar medicatie. Verder wil ik als onderzoeker tot op celniveau begrijpen wat er bij die kwetsbare slapers in de hersenen precies aan de hand is. Dat doen we onder andere met genetische studies, MRI-scans en EEG. Als we weten op welke plekken het probleem zit, kunnen we op zoek naar effectieve behandelingen. Dan kun je denken aan pillen, stroomstootjes in de hersenen of misschien wel gewoon hardlopen. Ook een combinatie daarvan is mogelijk. Ik hoop als onderzoeker een belangrijke bijdrage hieraan te leveren.’

‘Ik hoop beter te begrijpen hoe vermoeidheid ontstaat tijdens een migraineaanval.’

Hoe ziet migraine-expert prof. Michel Ferrari de toekomst van zijn werkveld?

 

‘Bij migraine raken de hersenen plotseling gedurende enkele dagen volledig ontspoord, waarna ze ineens weer normaal gaan functioneren. Hoe dat kan, is nog steeds een raadsel. Ik hoop dit raadsel te ontrafelen en ook beter te begrijpen hoe vermoeidheid ontstaat tijdens een migraineaanval. Met deze kennis hopen we dan betere medicijnen te ontwikkelen. Momenteel doen we onderzoek naar de effecten van nieuwe middelen die de werking van CGRP blokkeren. Dit is een eiwit dat een belangrijke rol lijkt te spelen bij het steeds weer ontstaan van migraineaanvallen. Het lijkt erop dat met deze nieuwe middelen aanvallen voorkomen kunnen worden. Of ze beter werken dan bestaande middelen is nog onduidelijk. Ze hebben wel minder bijwerkingen dus dat is al een grote winst.’

‘Ik hoop dat er in de toekomst een medicament komt dat vermoeidheid voor een deel of zelfs helemaal kan wegnemen.’

Hoe ziet neuropsycholoog prof. Luciano Fasotti de toekomst van zijn werkveld?

 

‘Ik hoop dat er in de toekomst een medicament  komt dat vermoeidheid voor een deel of zelfs helemaal kan wegnemen. Die ontwikkeling is nu al in gang gezet. In Zweden werken onderzoekers, mede geleid door Nobelprijswinnaar Arvid Carlsson, aan een dergelijk medicijn. Wij richten ons voorlopig nog op een gedragsmatige therapie, maar we houden goed contact met de collega’s in Scandinavië. Ik verwacht dat over een jaar of vijftien het wel zo ver kan zijn. Voor patiënten zou dat een geweldige uitkomst zijn. Ze hoeven dan niet meer een tijdrovende behandeling te volgen.’

‘Ik hoop dat het onderwerp “slaap” net zo’n vast onderdeel wordt binnen een gezonde leefstijl als beweging en voeding.’

Hoe ziet Marijke Gordijn van Chrono@work de toekomst van haar werkveld?

 

'Ik hoop dat het onderwerp “slaap” net zo’n vast onderdeel wordt binnen een gezonde leefstijl als beweging en voeding. Verder moet het onderwerp  “slaap” niet alleen in het voorgezet onderwijs aandacht krijgen, maar ook binnen de geneeskundeopleiding. We slapen een derde deel van ons leven. Toch heerst er nog te veel de gedachte dat slapen “zonde van de tijd is”. Daar moeten we vanaf. Slapen is niet alleen belangrijk, het is ook lekker. Geniet ervan. Ikzelf slaap goed en graag. Ik heb mijn drukke leven zó ingericht dat ik de tijd voor werk en slaap zo optimaal mogelijk houd. In de ochtenden ben ik graag buiten, tijdens de middagen en de avonden werk ik graag, al ga ik wel op tijd naar bed. Als we ons werk maatschappelijk gezien iets anders zouden kunnen inrichten, dan zou het fileprobleem misschien ook opgelost zijn.’

Voorgaande editie 2017

HersenMagazine april 2017: Prikkels 
 
Wilt u graag een voorgaande editie ontvangen van het HersenMagazine? U kunt deze aanvragen via het contactformulier.

Dit is contactinfo