Home
Actueel
HersenMagazine
Thema: 30 jaar Hersenstichting

HersenMagazine 30 jaar Hersenstichting

De uitgave van het HersenMagazine van augustus 2019 draait om het dertigjarig jubileum van de Hersenstichting. Wat is er onderzocht en bereikt in de afgelopen dertig jaar? Is er veel veranderd voor mensen met een hersenaandoening? Hoe is de zorg verbeterd?

 

Met onderstaande artikelen krijgt u alvast een voorproefje van de artikelen in het HersenMagazine van augustus 2019. Wilt u het gehele magazine lezen? Bestel of download hem nu in onze webwinkel.

‘Dertig jaar strijden voor gezonde hersenen’

Professor Jan. M. van Ree zette zich eind jaren tachtig in voor het oprichten van een stichting van de hersenen. Met Merel Heimens Visser, sinds maart dit jaar de nieuwe directeur van de Hersenstichting, gaat Van Ree in gesprek

Hersenen houden van moeilijk

Hersenen kunnen tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen maken, als je ze maar blijft trainen. Die verbindingen zorgen weer voor flexibele hersenen. We stelden 9 vragen aan professor Scherder over het menselijk brein.

 

Ontwikkelingen in dertig jaar bieden hoop voor de toekomst

In drie decennia zijn er verschillende technieken ontwikkeld om te zoeken naar verschillen tussen zieke en gezonde hersenen. In dit magazine worden TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie) en tDCS (Transcraniële Direct Current Stimulatie) nader belicht. Beide ontwikkelingen zouden weleens voor belangrijke verbeteringen voor patiënten kunnen zorgen. Lees meer

Onzichtbare gevolgen; het minst zichtbaar, minstens zo ingrijpend

In de afgelopen dertig jaar is er veel veranderd in de zorg voor mensen met een hersenaandoening. Vooral de vraag hoe iemand met de zichtbare én onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening omgaat, is prominenter op de voorgrond komen te staan. ‘Bij wetenschappers, maar ook in de samenleving’, zeggen revalidatiearts Sander Geurts en patiënten José Espínola y Vázquez en Danny Laponder. Lees meer

Hard gewerkt aan betere zorg na coma

Mensen die in coma hebben gelegen, krijgen te maken met een intensief en langdurig zorgtraject. Vroeger was dat versnipperd, met een zoektocht naar de juiste hulp voor de juiste patiënt tot gevolg. Maar de afgelopen dertig jaar is er hard gewerkt aan betere zorg voor deze groep, zeggen Henk Eilander en Jan Lavrijsen.

Toekomstdromen van wetenschappers en patiënten

Wetenschappers blijven altijd dromen houden op hun eigen onderzoeksgebied. In elke editie van het HersenMagazine worden de toekomstdromen van verschillende wetenschappers en hun onderzoeken vermeld. De toekomstdromen uit het HersenMagazine van augustus 2019 zijn van wetenschappers Erik Scherder, Sander Geurts, Henk Eilander en Jan Lavrijsen, daarnaast vertellen ook patiënten Danny Laponder en José Espinola y Vázquez welke wens zij voor andere patiënten vervuld zouden willen zien.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden