Home
Actueel
Nieuws
Depressieve stoornis steeds beter te behandelen

Depressieve stoornis steeds beter te behandelen

Geplaatst op 21 maart 2013

Jaarlijks krijgen ruim 285.000 volwassenen een eerste depressie. Depressie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Van de volwassen Nederlanders tot 65 jaar heeft bijna één op de vijf ooit in het leven met een depressieve stoornis te kampen gehad. Actuele informatie over deze stoornis en over de verschillende behandelingen staat in de nieuwe folder Depressie van de Hersenstichting. Deze is vanaf nu te bestellen.

De informatie over verschillende soorten depressie en hoe daarmee om te gaan is een veel gestelde vraag. Door in deze folder een overzicht te geven gebaseerd op nieuwe inzichten in de wetenschap hoopt de Hersenstichting patiënten en hun omgeving beter te informeren. Zo komen oorzaken, symptomen en behandelingen aan bod. Een voorbeeld is dat bij seizoensgebonden depressie lichttherapie kan worden toegepast. 50% tot 80% van de mensen met seizoensgebonden depressie reageert goed op lichttherapie. Het werkingsmechanisme loopt mogelijk via activatie van de biologische klok. In Nederland bieden een aantal (psychiatrische) poliklinieken en GGZ-instellingen lichttherapie aan.

Depressie komt vooral voor tussen 25 en 45 jaar en komt minder voor bij ouderen en kinderen. Ernstige vormen van depressie komen vooral bij mensen boven de 40 jaar voor.

 

Van depressiepatienten die niet reageren op de standaard behandelingen heeft ruim 70% baat bij de electroconvulsieve therapie (ECT). Elektrische stroomstootjes beïnvloeden de hersenen; vroeger heette dit elektroshockbehandeling. Tegenwoordig gebeurt dit onder lichte narcose, wat minder belastend is voor de patiënt. Jaarlijks ondergaan ongeveer 600 patiënten in Nederland deze behandeling. ECT werkt vooral bij ernstige vormen van depressie met lichamelijke verschijnselen.

 

De nieuwe folder Depressie geeft kennis weer, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Deze is vanaf nu te bestellen tegen verzend- en administratiekosten via de webwinkel.

 

Depressie is één van de speerpunten van ons wetenschappelijk onderzoek. Tussen 2011 en 2014 maakt de Hersenstichting negen extra meerjarige onderzoeken mogelijk naar de oorzaken en een betere behandeling van depressie.