Home
Actueel
Nieuws
Giel Beelen raakt overprikkeld in Veronica Ochtendshow

Giel Beelen raakt overprikkeld in Veronica Ochtendshow

Geplaatst op 3 december 2018

Veronica-dj vraagt aandacht voor onzichtbare gevolgen van hersenletsel

 

Dinsdag 4 december gaat Veronica-dj Giel Beelen in zijn ochtendshow een experiment aan om te ervaren hoe het is om overprikkeld te raken. Tussen 08:00 en 09:00 uur zal hij extra geluiden, licht en geur ondervinden. Hiermee wil de dj aandacht vragen voor de vaak onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Overprikkeling is één van de voor de buitenwereld onzichtbare, maar grote gevolgen voor mensen die hersenletsel hebben opgelopen. Al het geluid, geur en licht komt ongefilterd bij hen binnen.

De Hersenstichting is een campagne gestart waarin aandacht wordt gevraagd voor dit onderwerp. 645.900 Nederlanders hebben hersenletsel met blijvende beperkingen. Veel van deze mensen zijn snel overprikkeld. Het zet vaak hun leven op zijn kop.

Giel Beelen spreekt in de Veronica Ochtendshow met Danny (41) die drie jaar geleden een beroerte heeft gekregen. Hij is als ambassadeur van de Hersenstichting in de campagne te zien. In de zomer van 2015 kreeg Danny een beroerte. Uit het niets, tijdens een vakantie. Zijn hersenen zijn dusdanig beschadigd dat hij nog dagelijks de gevolgen hiervan ondervindt. Werken gaat niet meer. Het grootste probleem is overprikkeling. Zijn hersenen filteren niet meer, dus al het geluid, geuren en licht komt daardoor heel hard binnen. Hij kan niet naar buiten zonder zonnebril op en oordoppen in. Gaat hij naar een feestje dan betekent dat twee dagen erna knock-out op bed. Als hij mee wil naar de voetbaltraining van zijn zoon dan moet hij eerst twintig minuten liggen. 

 

Laura Rigter, woordvoerder van De Hersenstichting: “Het gaat om een hele grote groep die vaak niet begrepen wordt. Aan de buitenkant zie je niet dat iemand snel overprikkeld is, concentratieproblemen of een geheugenprobleem heeft. Deze campagne laat zien hoe groot de impact is op het leven van iemand die hersenletsel heeft opgelopen. Het is geweldig dat Giel Beelen het experiment wil aangaan en op deze manier aandacht vraagt voor overprikkeling en alle mensen die hier dagelijks mee worstelen.”