Helmplicht voor snorfietsers?

Helmplicht voor snorfietsers?

Een grote groep artsen wil graag dat snorfietsers worden verplicht een helm te dragen. De hersenstichting juicht dit initiatief toe. Door een val kun je hersenletsel, zoals een hersenschudding, hersenkneuzing of traumatisch hersenletsel, oplopen. Een helm biedt deze fietsers bescherming.

Dinsdag 11 december bieden 130 artsen, waaronder een neuroloog, een spoedarts en een internist van het UMCG in Groningen, de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat een brandbrief aan. De Kamer debatteert donderdag over maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten.

De Hersenstichting juicht het initiatief van de artsen toe: ”Het is zeker aan te raden je hersenen te beschermen tegen een klap of een val. In het bijzonder jonge hersenen, die nog in ontwikkeling zijn, zijn extra kwetsbaar.”

Een snorfiets mag 25 kilometer per uur rijden en is minder veilig dan een gewone fiets. Bij ongelukken met snorfietsen komen jaarlijks tientallen mensen om het leven en de artsen zien veel letsel.

Vorige week maakte de overheid bekend dat er maatregelen komen om de verkeersveiligheid te vergroten. Het officiële streven is om het aantal verkeersdoden naar nul terug te brengen. Het aantal verkeersslachtoffers stijgt momenteel.

Lees het hele artikel op de site van de NOS.