Home
Actueel
Nieuws
Nieuwe editie HersenMagazine is uit
Delen
 

Nieuwe HersenMagazine is uit

U leest in dit themanummer Psychiatrie meer over onder andere angst en depressie. Damiaan Denys bijvoorbeeld vertelt dat deze klachten voorkomen bij maar liefst 10% tot 20% van de bevolking. ‘De symptomen komen ook vaak voor bij neurologische hersenaandoeningen. Zodra het brein is aangedaan, ontstaan al snel psychische klachten.’

Ook traumatisch hersenletsel kan psychiatrische klachten veroorzaken. Bij kinderen en jongeren komt dat tot uiting in de vorm van gedragsproblemen. Neuropsycholoog dr. Marsh Königs onderzocht hoe dit precies gebeurt en wat de gevolgen zijn.

 

In een interview met Jim van Os, hoogleraar psychiatrische epidemiologie, leest u een pleidooi voor een nieuwe GGZ, en voor een hulpverlener die zich opstelt als ‘relatiespecialist’.

 

Mensen met een hersenaandoening kunnen naast lichamelijke problemen ook op geestelijk en sociaal vlak problemen ervaren die er vóór de aandoening niet waren. Fred Renken bijvoorbeeld kreeg in 2012 een hersenstaminfarct en vertelt openhartig zijn verhaal.

 

In hoeverre kunnen geestverruimende middelen worden gebruikt bij de behandeling van psychische aandoeningen? Joost Breeksema, voorzitter van Stichting Open, wil eerlijke informatie geven over zowel de mogelijkheden als de risico’s van psychedelica.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.

Dit is contactinfo