Cijfers over patiënten

Vanwege het grote aantal verschillende hersenaandoeningen, de hoge kosten (een kwart van de totale kosten in de gezondheidszorg, ruim 25 miljard euro) en de achterstand in kennis is er veel geld voor onderzoek nodig. Daarom werd in 1989 de Hersenstichting opgericht.

Hersenaandoeningen kennen een grote verscheidenheid en komen op iedere leeftijd voor. Er is in Nederland op dit moment geen (landelijke) registratie voor hersenaandoeningen.

Er wordt niet bijgehouden hoeveel mensen een vorm van hersenletsel oplopen, of een hersenziekte krijgen of hebben. De Hersenstichting heeft enkele cijfers op een rijtje gezet (op basis van het RIVM onderzoek in opdracht van de Hersenstichting), door middel van huisartsenregistratie NIVEL.

Aantal patiënten

Aantal patiënten in Nederland (bekend met een diagnose)

Migraine

Angststoornissen

1.055.200

Stemmingsstoornissen, waaronder depressie

Hersenletsel (NAH) 645.900
Dementie 153.000

Beroerte

Epilepsie

Parkinson

Multiple sclerose (MS)

Hersentumoren

Niet bekend

Huntington

Niet bekend

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden Stel uw vraag online