Gevolgen van verslaving

De gevolgen van een drugsverslaving of een gedragsverslaving kunnen groot zijn. Zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen komen voor. Verslaafden kunnen chronisch ziek worden of zelfs overlijden door het drugsgebruik. Een paar voorbeelden van de directe gevolgen van verslaving, chronische ziektes en syndromen worden hier besproken.

Kortetermijngevolgen

Niet alleen de hersenen veranderen door het gebruik van drugs. Drugs heeft ook invloed op de rest van het lichaam:

 • Longen: Bij drugs die worden gerookt (zoals nicotine, maar ook cannabis en een vorm van cocaïne) ontstaat schade aan de longen. Veel gebruikers ontwikkelen chronische longaandoeningen zoals COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een aanhoudende blokkade in de longen).
 • Hart en bloedvaten: het risico op hartritmestoornissen is verhoogd bij gebruik van stimulerende middelen. Ook kan de bloeddruk worden verhoogd, wat een hogere kans op een hartziekte veroorzaakt. Bij het spuiten van drugs, zoals heroïne, kunnen ontstekingen in de bloedvaten ontstaan. Nicotine verzwakt de bloedvatwand.
 • Maag: te veel alcohol beschadigt de maagwand. Dit kan leiden tot een maagzweer of een ontsteking.
 • Neus: het neusslijmvlies kan geïrriteerd raken en beschadigen door snuiven van drugs zoals speed. Cocaïne kan ontstekingen en bloeduitstortingen veroorzaken. Op langere termijn kan het neusschot zelfs helemaal verdwijnen.
 • Mond- en keelholte: hier zijn de gevolgen divers. De speekselproductie neemt af door gebruik van XTC en speed. Door roken verandert het weefsel van de mond- en keelholte. De kans op keelkanker en/of strottenhoofdkanker wordt verhoogd door het gebruik van meer dan drie glazen alcohol per dag.
 • Gebit: knarsetanden en veel bijt- of kauwbewegingen kunnen worden veroorzaakt door gebruik van XTC en amfetamine. Ook vermindert de gewoonte om het gebit te reinigen vaak bij verslaafden. Dit leidt tot gaatjes in de tanden en het afbrokkelen van het gebit.
 • Lever: de lever kan opzetten en beschadigen door drugsgebruik. Dit kan leiden tot levercirrose (het weefsel van de lever is veranderd in littekenweefsel, dit vermindert de functionaliteit van de lever).

 

 • Darmen: verslaafden kunnen last krijgen van obstipatie en darmkanker.
 • Botten: de kans op osteoporose (zwakke botten) is sterk vergroot bij verslaafden.

Langetermijngevolgen

Delirium tremens
Het delirium tremens is een acuut hersensyndroom wat voorkomt als ontwenningsverschijnsel bij alcoholverslaving. De belangrijkste symptomen zijn: hevig beven, verwarring, hallucinaties en overmatig zweten. Het delirium tremens treedt meestal op 48-72 uur nadat de verslaafde persoon de laatste alcohol heeft gedronken. De symptomen kunnen enkele uren maar ook enkele dagen aanhouden. In de ergste gevallen kan het zelfs tot de dood leiden.

 

Syndroom van Korsakov
Het syndroom van Korsakov wordt meestal veroorzaakt door een (langdurige) alcoholverslaving. Alcoholverslaafden hebben vaak ook een slecht voedingspatroon wat resulteert in een vitamine B1-gebrek. Ook tast de alcohol de darmwand aan waardoor de darmen de vitamine B1 minder goed op kunnen nemen. Dit vitamine B1-gebrek veroorzaakt Korsakov. Mensen met het syndroom van Korsakov hebben geheugenverlies, een verstoord begrip van de tijd en kunnen niets nieuws leren. Daarnaast komen gedragsproblemen voor en kunnen deze mensen niet meer voor zichzelf zorgen. Als mensen waarbij Korsakov is vastgesteld binnen een jaar weer normaal eten en gestopt zijn met alcohol drinken, kan hun toestand stabiliseren. Binnen dit jaar kan er nog enig herstel in de gezondheidstoestand optreden, daarna niet meer. De beschadigde hersencellen kunnen niet hersteld worden.

 

Wernicke syndroom

Het Wernicke syndroom komt vaak voor in combinatie met het syndroom van Korsakov of als voorloper van Korsakov. Bij Wernicke is een acuut vitamine B1 tekort de oorzaak. Dit acute vitamine B1 tekort is ook het gevolg van een alcoholverslaving. Mensen met het Wernicke syndroom hebben vooral lichamelijke symptomen zoals slechte reflexen van de oogspier, epileptische aanvallen en een lage bloeddruk.

 

Stemmingswisselingen/Depressie

Stemmingswisselingen kunnen het gevolg zijn van drugsmisbruik (bijvoorbeeld heroïne). Mensen die last hebben van stemmingswisselingen reageren emotioneel heftig op prikkels. Ook kunnen emoties als vrolijkheid, angst en verdriet elkaar snel afwisselen.

Depressieve mensen zijn vaak erg neerslachtig, hebben weinig eetlust, slapen slecht en hebben weinig of geen belangstelling voor activiteiten. Depressieve mensen kunnen ook stemmingswisselingen hebben.

 

Ook voor de omgeving van verslaafden, met name kinderen, kan de verslaving van verslaafde mensen schadelijk zijn:


Passief roken (‘meeroken')

Met passief roken bedoelt men de blootstelling van niet-rokers aan de rook van tabakgebruikers. De niet-roker ademt dan de rook in van de gebruikte tabak.

Passief roken (‘meeroken') verhoogt de kans op longkanker en hart- en vaatziekten met 20-30%. Daarnaast hebben meerokers last van geïrriteerde luchtwegen, ruiken en proeven ze minder goed en hebben ze vaker hoofdpijn. Verder hebben kinderen die meeroken meer last van de luchtwegen met problemen zoals astma.

 

Foetaal alcohol syndroom (FAS)

Als moeders alcohol gebruiken tijdens de zwangerschap kan dit gevolgen hebben voor hun (ongeboren) kind. Kinderen met FAS hebben vaak een beschadigd zenuwstelsel, niet of slecht functionerende organen (hart, nieren, darmen) en een verminderd geheugen. Ook zijn er uiterlijke kenmerken zoals een kleiner hoofd, een kortere neus en een dunne bovenlip. FAS kinderen zijn ook vaak kleiner dan gezonde kinderen van dezelfde leeftijd.

 

Neonataal abstinentiesyndroom ('methadonbaby's' of 'heroïnebaby's')

Het neonataal abstinentiesyndroom wordt veroorzaakt doordat de baby af moet kicken van de gebruikte drugs. Als de moeder tijdens de zwangerschap drugs gebruikt, krijgt het kind dezelfde stoffen via de placenta binnen. Nadat het kind geboren is wordt de navelstreng afgebonden en stopt de aanvoer van de drug onmiddellijk. Het kind zal dan ook ontwenningsverschijnselen gaan vertonen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen bij deze kinderen zijn: braken, zweet, beven, koorts, epileptische aanvallen en slaapproblemen. Naast de ontwenningsverschijnselen kan de ontwikkeling van het kind ook zijn verstoord.  Het kind kan afwijkingen hebben of niet genoeg zijn gegroeid.

 

Naast lichamelijke gevolgen zijn er voor verslaafden vaak ook sociale en financiële gevolgen. Mensen verliezen bijvoorbeeld hun baan, hun relatie wordt verbroken, ze krijgen schulden of gaan niet meer naar school. In het ergste geval raken mensen zelfs dakloos.

Middelen die psychiatrische aandoeningen veroorzaken

 • Paddo's - paddestoelen die het bewustzijn beïnvloeden - bevatten de werkzame stof psilocybine, die psychoses kan veroorzaken. Het gevaar is dat de hoeveelheid werkzame stof per paddenstoel kan verschillen. De gebruiker weet dus niet hoeveel hij binnen krijgt. Dit kan leiden tot veel meer inname van de stof dan de bedoeling was.
 • Regelmatig cocaïnegebruik kan tot verschillende psychische stoornissen leiden: angsten, achterdocht, hallucinaties, depressies en karakterverandering.
 • Chronische XTC-gebruikers kunnen angst- en paniekstoornissen, slaapstoornissen, hallucinaties en vooral depressies krijgen. XTC kan de voorraad van de natuurlijke neurotransmitter serotonine in de hersenen opmaken waardoor mensen zich niet meer gelukkig voelen zonder XTC te gebruiken.
 • Veelvuldig LSD-gebruik kan tot psychoses leiden.
 • Door regelmatig gebruik van speed zou de geestelijke prestatie en het concentratievermogen uiteindelijk achteruitgaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden Stel uw vraag online