Alles over hersenen
Infolijn
Patiëntenverenigingen

Patiëntenverenigingen

Na de diagnose kunnen er vele vragen op u afkomen. De (huis)arts is in eerste instantie de aangewezen persoon voor het beantwoorden van individuele medische vragen. Daarnaast is er voor de meeste patiënten en hun betrokkenen ook een mogelijkheid om contact op te nemen met een patiëntenvereniging.

Wat doet een patiëntenvereniging?

Patiëntenverenigingen verschillen in grootte, activiteiten en wijze van communiceren. Zo kunt u bij de één uw vragen stellen op een forum voor aangesloten leden en organiseert de ander ook landelijke en regionale bijeenkomsten. Ook zijn er verenigingen met aparte werkgroepen voor verschillende doelgroepen of aandoeningen.

Bij de onderstaande patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen kunt u onder meer terecht voor lotgenotencontact, het delen van informatie met ervaringsdeskundigen (bijvoorbeeld over omgaan met de gevolgen van de aandoening) en belangenbehartiging.