Het coronavirus (covid-19) heeft een grote invloed op onze samenleving. Maar welke invloed hebben het virus en de maatregelen op onze hersenen en gezondheid? Waar lopen mensen met een hersenaandoening in deze bijzondere tijd vooral tegen aan? En hoe houd je, ondanks de maatregelen, toch je hersenen gezond?

Leven met een hersenaandoening tijdens corona crisis

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over corona in combinatie met jouw hersenaandoening of met de hersenaandoening van jouw naaste. Heb je met jouw aandoening bijvoorbeeld een verhoogde kans om besmet te raken? Val je met jouw aandoening binnen de risicogroep en wat kun je doen nu je revalidatie niet door gaat? Waar kun je als mantelzorger rekening mee houden en hoe kun je het beste je naaste begeleiden? Vragen over leven met een hersenaandoening in corona-tijd beantwoorden we hier graag voor je.

Ook geven wij en andere ervaringsdeskundigen je op deze pagina tips en adviezen over bijvoorbeeld omgaan met vermoeidheid, overprikkeling en depressieve klachten tijdens deze corona crisis.

Onze medewerkers van de Infolijn beantwoorden graag jouw vragen over de hersenen. hersenaandoeningen en hersenonderzoek.


De Infolijn is telefonisch bereikbaar op: 070 – 209 22 22 (op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur ) of per mail.


Wij begrijpen dat je vragen hebt over het coronavirus. Voor actuele vragen over het coronavirus verwijzen wij naar het RIVM

Welke invloed heeft corona op de hersenen?

We verwachten een forse stijging in het aantal hersenpatiënten door het coronavirus. Dit komt omdat het virus tijdens én na de infectie op verschillende manieren schade aan de hersenen toebrengt. Schade waar de patiënt direct en op langere termijn de gevolgen van gaat ondervinden als ze niet de juiste zorg krijgen. 

Hoe het proces precies verloopt en hoe groot de gevolgen zijn, is bij dit virus helaas nog onbekend. Daarvoor is extra onderzoek nodig, waarbij we willen onderzoeken hoe vaak de specifieke complicaties voorkomen, hoe ernstig deze precies zijn, wat de langetermijngevolgen zijn en hoe deze het beste behandeld moeten worden.

Angsten en stress

Ook missen we door de genomen maatregelen onze sociale contacten, bewegen we minder en zijn we onze dagelijkse routine kwijt. Dit kan depressieve klachten, angsten en stress veroorzaken. Op deze pagina geven we je tips voor het zo gezond mogelijk houden van je hersenen in coronatijd.

Ook komt er meer zorg op de schouders van mantelzorgers te liggen, waardoor men meer stress ervaart. Op deze pagina geven we tips en adviezen voor mantelzorgers.

Bel altijd een arts bij de symptomen van een herseninfarct, TIA of hersenbloeding!

 

Bij sommige specialisten is het aantal patiënten dat zich met klachten meldt met meer dan de helft afgenomen. Vooral de daling in het aantal patiënten met een herseninfarct, TIA of hersenbloeding is zorgwekkend.

 

Wanneer men na een herseninfarct, TIA of hersenbloeding niet naar de specialist gaat, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. De eerste weken is de kans op herhaling het grootst en een goede behandeling is in die periode van levensbelang. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, ontstaat er ernstigere en blijvende schade. Bel dus altijd een arts bij de eerste symptomen van een herseninfarct, TIA of hersenbloeding!

Hersenen gezond houden tijdens corona crisis

In deze bijzondere tijd is het belangrijk om je hersenen fit te houden. Het verhoogt je weerstand en houd je (mentaal) gezond. Je kunt, ook nu, zelf veel doen om je hersenen in conditie te houden. Op deze pagina geven we tips hoe jij in deze coronatijd je hersenen toch gezond kunt houden.

Beïnvloedt deze crisis het werk van de Hersenstichting?

Lopende projecten en onderzoeken

Alle lopende projecten / onderzoeken die de Hersenstichting mogelijk maakt, gaan in principe door volgens planning. Mochten projecten, die we dankzij uw donatie mogelijk maken, door de coronacrisis onverhoopt vertraging oplopen, dan zoeken we daar gezamenlijk een oplossing voor. We hebben hierover direct contact opgenomen met de wetenschappers en zorgverleners die zich voor de Hersenstichting inzetten.

Onderzoek naar gevolgen van corona op de hersenen

Naast alle lopende projecten / onderzoeken die de Hersenstichting mogelijk maakt, willen we ook bijdragen aan onderzoek naar de invloed van corona op de hersenen.

Paulien Goossens, revalidatiearts bij Merem Medische Revalidatie:

“We weten nog niet hoe je hersenschade door het Coronavirus kunt voorkomen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe vaak verschillende vormen van hersenschade voorkomen en hoe ernstig de schade is, zodat we vervolgens de juiste zorg en ondersteuning kunnen bieden aan de patiënt. Ook is het belangrijk om de oorzaken van de hersenschade beter te kennen, zodat in de toekomst schade aan de hersenen kan worden voorkomen.”