In 2021 is al eerder onderzoek gedaan naar het effect van nabij-infrarood (NIR) licht. In dat onderzoek werd gevonden dat NIR licht een positief effect heeft op welzijn en gezondheid. In dit vervolgonderzoek wordt gekeken naar de mechanismes achter de effecten van NIR licht. Zodat duidelijk wordt hoe dit precies werkt.  

In het onderzoek wordt gekeken naar humeur, welzijn, slaapkwaliteit en slaapduur en het immuunsysteem. Seaborough, de initiatiefnemer en financier van dit onderzoek, wil bij positieve resultaten lampen ontwikkelen waar NIR licht in verwerkt zit.    

Wie kan meedoen? 

  • Je bent tussen de 25 en 65 jaar oud en woont in de omgeving van Groningen, Amsterdam, Hoorn, Purmerend, Zaandam of Eindhoven, of op een reisafstand tot een van deze plaatsen van ongeveer 30 minuten  
  • Je hebt slaperigheids- of stemmingsklachten 
  • Je drinkt minder dan 5 koppen koffie per dag 
  • Je bent niet zwanger of in de overgang 
  • Je gebruikt geen immuunonderdrukkende medicijnen 
  • Je werkt niet in ploegendienst in de 3 maanden voor deelname 
  • Je reist niet naar een land in een andere tijdzone (>1 uur verschil) in de maand voor deelname, en je gaat niet naar een zonnig land of op wintersport in de maand voor deelname 
  • Je gebruikt geen drugs  

Wat houdt deelname in? 

Tijdens dit onderzoek zit je in november of december twee weken lang, vijf ochtenden in de week, van 9.30 tot 12.30 uur, achter een aangepaste bureaulamp met NIR licht. Dit kun je vanuit het comfort van je eigen huis doen of achter een bureau op je werk. Daarnaast moet je op drie vrijdagen in de middag bloedprikken bij een zorglocatie bij jou in de buurt, en diezelfde avond speekselmonsters verzamelen en een vragenlijst invullen. 

Daarnaast draag je tijdens het onderzoek een Fitbit Versa 3 om je pols. Hiermee word je slaap-waakritme, hartslag en activiteit gemeten.  

Je ontvangt alle instructies digitaal in een instructieboek. Daarnaast wordt er door de onderzoekers af en toe contact met je opgenomen via WhatsApp of telefoon. Je kunt de onderzoekers ook altijd zelf bereiken voor vragen.  

Vergoeding 

Na afloop en na inleveren van alle gegevens ontvang je een vergoeding van 500 euro. Bij het inleveren van complete datasets, waarbij alle instructies goed zijn opgevolgd, ontvang je een bonusvergoeding van 200 euro. Je wordt ook op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek en je krijgt inzicht in je persoonlijke resultaten. En: hopelijk voel je je aan het eind van het onderzoek beter, of slaap je beter.  

Meer informatie en deelname 

Voldoe je aan de eisen van het onderzoek en heb je interesse, of wil je meer informatie? Klik dan hier of stuur een mail naar lichtstudie@chronoatwork.com. Je ontvangt dan meer informatie, een toestemmingsformulier en een link naar de selectievragenlijsten.  

Wil je deelnemen aan ander onderzoek?

Bekijk hier de onderzoeken