Onderwerpen op deze pagina:

Symptomen

De tekeningen zijn gemaakt door iemand met neglect; stelselmatig wordt de linkerzijde veronachtzaamd.

Iemand doet slechts één sok aan, een bord wordt maar half leeggegeten omdat de andere helft niet wordt opgemerkt. Het gezicht wordt maar voor de helft geschoren, terwijl ook in sociale situaties neglect zich kan manifesteren: bezoek dat aan één zijde zit wordt genegeerd.
Een neglect is niet bij iedereen gelijk en kan zich op veel verschillend manieren uiten.

Oorzaak

De veronachtzaamde zijde hangt samen met de plaats van de beschadiging in de hersenen: was die in de rechterkant van de hersenen, dan zal het neglect zich aan de linkerzijde manifesteren. Neglect komt bij een rechtszijdige hersenbeschadiging vaak voor. Was de beroerte in de linkerhelft, dan uit het neglect zich aan de rechterzijde.

Neglect is geen visuele stoornis; men is zich er niet van bewust dat slechts een deel wordt waargenomen. Het vermogen om te zien, horen of voelen is niet uitgevallen. De hersenen verwerken wat iemand aan één kant hoort, ziet of voelt niet goed. De patiënt kan dus wel zien, maar is zich niet ervan bewust dat hij iets ziet.

Behandeling

Neglect kan geleidelijk verbeteren, maar zal in veel gevallen nooit helemaal overgaan.
De behandeling van neglect hoort tot het werkterrein van de neuropsycholoog. Een voorbeeld van een training is scantraining, waarbij de patiënt efficiënt een ruimte leert verkennen.

Heb je vragen over (de gevolgen van) een hersenaandoening of over behandelingen? Onze medewerkers van de infolijn helpen je graag. Neem gerust contact op via mail of telefoon.