Doel van het onderzoek 

Tijdens het leven verandert er veel in de hersenen. Als je ouder wordt, merk je misschien dat je minder goed kunt onthouden. Ook is het misschien lastiger om je aandacht bij gesprekken te houden, of dingen tegelijk te doen. Dat kan passen bij het normale ouder worden. Soms is dat niet het geval en gaat er iets mis in de hersenen. De onderzoekers willen mensen graag zo goed mogelijk goede en begrijpelijke informatie geven over (eigen) veranderingen in de hersenen. Het onderzoek heeft als doel om erachter te komen wat mensen willen weten over veranderingen in de hersenen bij het ouder worden en hoe we mensen hierover moeten vertellen. Daarom zijn de onderzoekers benieuwd naar jouw mening.

Wie kan meedoen? 

Iedereen vanaf 40 jaar of ouder kan meedoen. Voor de groepsgesprekken is het handig als je in de buurt woont van Amsterdam, Alkmaar, Maastricht of Heerlen.

Wat houdt deelname in? 

Je kunt meedoen aan een vragenlijst en mogelijk aan groepsgesprekken of 1 op 1 interviews. Als je meedoet, beantwoord je eerst een paar korte vragen over jezelf. Daarna wordt er naar je mening gevraagd over veranderingen in de hersenen bij het ouder worden. Dat gebeurt met een vragenlijst. Ook worden er groepsgesprekken of 1 op 1 interviews gehouden.

De vragenlijst kunt je online, op papier of telefonisch invullen. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten.

Tijdens de groepsgesprekken wordt gesproken over verschillende onderwerpen die te maken hebben met veranderingen in de hersenen bij het ouder worden. Als dit je leuk lijkt, dan kun je je hiervoor opgeven. Een selectie van de aanmeldingen wordt uitgenodigd voor deze gesprekken. Er worden 4 groepsgesprekken gehouden over verschillende onderwerpen:

  1. Praten over veranderingen in de hersenen. Hier praten we over hoe je jezelf ouder ziet worden en welke woorden je gebruikt om te praten over veranderingen in de hersenen bij het ouder worden. 
  2. Beschermen van de werking van de hersenen. Hier praten we over hoe je informatie zou willen krijgen over wat je zelf kunt doen om de werking van je hersenen te beschermen.
  3. Onderzoek naar veranderingen in de hersenen. Hier praten we over wat jou zou helpen om mee te doen aan onderzoek naar veranderingen in de hersenen bij het ouder worden.
  4. Meten van enthousiasme om de werking van de hersenen te beschermen. Hier praten we over redenen bezig te zijn met de werking van je hersenen en het beschermen hiervan.

Je kunt je aanmelden voor 1 groepsgesprek of meer. Elk gesprek duurt 1,5 uur en wordt gehouden in de buurt van Amsterdam, Alkmaar, Maastricht of Heerlen.

Per groepsgesprek waaraan je meedoet krijg je een bon van € 20. Ook reiskosten met het openbaar vervoer worden vergoed.

Naast groepsgesprekken kun je je ook aanmelden voor een 1 op 1 interview. Dit gebeurt online via (beeld)bellen. Het interview gaat over thema 4: Meten van enthousiasme om de werking van de hersenen te beschermen. Er is geen vergoeding voor het interview.

Meer informatie en deelname 

Heb je vragen of wil je meedoen? Neem dan contact op met de onderzoeker Esmee Kreuk van het Amsterdam UMC. Je kunt bellen of een WhatsApp bericht sturen naar 06-29695045, of mailen naar e.kreuk@amsterdamumc.nl.

Wil je deelnemen aan ander onderzoek?

Bekijk hier de onderzoeken