Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Wat is de ziekte van Parkinson?

We hebben het allemaal wel eens: momenten waarop je wat onhandig of stijf bent of waarop je het overzicht kwijtraakt. Maar bij de ziekte van Parkinson is er veel meer aan de hand. Het zijn geen losse momenten meer en de klachten worden ook steeds ernstiger.

Hoe kun je parkinson herkennen?

Veel mensen herkennen parkinson aan de bekende zichtbare klachten zoals trillende handen, trage beweging van handen of benen en stijfheid. Het loopje wordt anders en kleine bewegingen worden ook moeilijker, waardoor het lastiger is een blouse dicht te knopen of je veters te strikken. Ook je handschrift wordt kleiner. Soms werken de spieren in het gezicht minder actief, waardoor je een soort maskergelaat krijgt. Je kunt daarnaast ook zachter gaan praten of moeilijker slikken.

Maar parkinson geeft ook problemen die minder opvallen. Bijvoorbeeld trager denken en minder flexibel worden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder goed plannen of heb je moeite je aandacht ergens bij te houden. Het opnemen van informatie, het plannen van activiteiten en het doen van twee dingen tegelijk wordt lastiger. Maar ook wisselende stemmingen, angsten en hallucinaties, slecht slapen, pijn of moeite hebben met naar de wc gaan komen voor.

Brochure | Leven met parkinson

In deze brochure lees je wat de ziekte van Parkinson is, waar je de ziekte aan herkent en op welke manier de ziekte invloed kan hebben op je leven. Wat veroorzaakt parkinson en waarom duurt…

Hoe ontstaat parkinson?

Parkinson ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken. Eén van de oorzaken van parkinson is te weinig dopamine. Dit is een belangrijk stofje dat ervoor zorgt dat je hersenen goed werken. We denken dat bij het ontstaan van parkinson ook invloeden vanuit de omgeving een rol kan spelen, maar ook erfelijke factoren. Bij de meeste mensen met parkinson kan niet één duidelijke oorzaak gevonden worden.

Wil je meer weten over parkinson?

Klik dan hier

Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte pas als je ouder bent (tussen de 50 en 70 jaar). Maar er is ook een groep mensen die parkinson al rond het 40e levensjaar krijgt. Zo ook Janet.

Onderzoek naar parkinson

De komende jaren zal het aantal mensen met parkinson in Nederland enorm toenemen, van ruim 50.000 patiënten nu naar 80.000 patiënten in 2040. Die groeiende groep patiënten willen we zoveel mogelijk helpen. Daarom steunt de Hersenstichting verschillende projecten om klachten van patiënten te verminderen en de behandeling van de ziekte te verbeteren. Zie hieronder een greep uit deze projecten.

Persoonlijke verhalen

Janet: “Mijn grootste angst is dat ik straks niet meer voor mijn dochter kan zorgen. Zij betekent alles voor me.”

Janet is moeder van Alicia. Samen hadden ze een fijn en onbezorgd leven. Tot bij Janet, op haar 43e, de diagnose ziekte van Parkinson werd vastgesteld. Het liefst zou ze haar kop in het zand steken, maar ze weet dat dat niet kan. Janet wil namelijk nog zo lang mogelijk voor haar dochter kunnen zorgen. Helaas is de toekomst onzeker.

Henk: ‘Elke dag als ik wakker word, zit meneer Parkinson op mijn nek. Ik sleep hem overal mee naar toe.’

Henk (76) kreeg toen hij 56 jaar oud was de eerste klachten van parkinson. Henk: ‘Het begon met simpele dingen als gas geven tijdens het autorijden. Dat hoort vanzelf te gaan, maar bij mij ging dat ineens niet meer automatisch. Ik moest steeds tegen mijzelf zeggen: “Gas geven, gas geven…” Het is nu zelfs zo ver dat ik mijzelf opdrachten geef. Ik tel als ik loop en zeg “Henk, slikken”, anders ga ik kwijlen.

Parkinson is echt een rotziekte. Het is echt een last. Wat me eigenlijk nog het meest tegenstaat, is dat ik zoveel pillen moet slikken, de hele dag door.

Gelukkig zijn er nog genoeg dingen waar ik energie uit haal, en waardoor ik nog geniet van het leven. Zo ga ik drie keer per week biljarten. En dankzij mijn teckel Suus ga ik meerdere keren per dag de deur uit voor een wandeling. Zo blijf ik actief en ga ik minder snel achteruit.’

Esther: “De diagnose parkinson verwacht je niet als je veertig bent”

Al een tijd spoorde Raymond Huijg zijn vrouw Esther aan om een afspraak bij de huisarts te maken. Want het trillen van haar duim was niet normaal. ‘Ik voelde het steeds, maar je zag verder niks.’ Esther ging toch en kwam thuis met de diagnose parkinson. Toen was ze 40.

De ziekte heeft Esthers leven veranderd. Parkinson was ook een leerproces voor haar. Inmiddels gaat het er voor haar niet om wat parkinson met haar doet, maar hoe ze kwaliteit van leven vindt mét parkinson.

Taco wil parkinson bespreekbaar maken

Taco Fortgens (67) wist na het krijgen van de diagnose parkinson niet goed wat hij zich erbij moest voorstellen. Ook anderen wisten niet zo goed hoe ze met die mededeling om moesten gaan. ‘Iedereen weet wat kiespijn is, maar parkinson laat zich slecht vertalen naar een ander.’ Hij kwam er dan ook achter dat hij parkinson bespreekbaar moest maken.