HersenMagazine ’30 jaar Hersenstichting’ online

Geplaatst op 23 augustus 2019

U kunt vanaf nu het HersenMagazine met het thema ’30 jaar Hersenstichting’, dat in augustus 2019 verscheen, online bestellen of downloaden. In drie decennia heeft het wetenschappelijk onderzoek zich sterk ontwikkeld. Voor mensen met een hersenaandoening is er veel veranderd. U leest hoe de Hersenstichting is ontstaan, hoe er naar hersenaandoeningen werd en wordt gekeken en hoe de ervaringen van patiënten meer op de voorgrond zijn komen te staan.

Inhoud

  • ‘Dertig jaar strijden voor gezonde hersenen’: Professor Jan. M. van Ree zette zich eind jaren tachtig in voor het oprichten van een stichting van de hersenen. Met Merel Heimens Visser, sinds maart dit jaar de nieuwe directeur van de Hersenstichting, gaat Van Ree in gesprek
  • ‘Hersenen houden van moeilijk’: Hersenen kunnen tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen maken, als je ze maar blijft trainen. Die verbindingen zorgen weer voor flexibele hersenen. We stelden 9 vragen aan professor Scherder over het menselijk brein.
  • Ontwikkelingen in dertig jaar bieden hoop voor de toekomst: In drie decennia zijn er verschillende technieken ontwikkeld om te zoeken naar verschillen tussen zieke en gezonde hersenen. In dit magazine worden TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie) en tDCS (Transcraniële Direct Current Stimulatie) nader belicht. Beide ontwikkelingen zouden weleens voor belangrijke verbeteringen voor patiënten kunnen zorgen. Lees meer
  • Onzichtbare gevolgen; het minst zichtbaar, minstens zo ingrijpend: In de afgelopen dertig jaar is er veel veranderd in de zorg voor mensen met een hersenaandoening. Vooral de vraag hoe iemand met de zichtbare én onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening omgaat, is prominenter op de voorgrond komen te staan. ‘Bij wetenschappers, maar ook in de samenleving’, zeggen revalidatiearts Sander Geurts en patiënten José Espínola y Vázquez en Danny Laponder. Lees meer
  • Hard gewerkt aan betere zorg na coma: Mensen die in coma hebben gelegen, krijgen te maken met een intensief en langdurig zorgtraject. Vroeger was dat versnipperd, met een zoektocht naar de juiste hulp voor de juiste patiënt tot gevolg. Maar de afgelopen dertig jaar is er hard gewerkt aan betere zorg voor deze groep, zeggen Henk Eilander en Jan Lavrijsen.
  • Toekomstdromen van wetenschappers en patiënten: Wetenschappers blijven altijd dromen houden op hun eigen onderzoeksgebied. In elke editie van het HersenMagazine worden de toekomstdromen van verschillende wetenschappers en hun onderzoeken vermeld. De toekomstdromen uit het HersenMagazine van augustus 2019 zijn van wetenschappers Erik Scherder, Sander Geurts, Henk Eilander en Jan Lavrijsen, daarnaast vertellen ook patiënten Danny Laponder en José Espinola y Vázquez welke wens zij voor andere patiënten vervuld zouden willen zien.

Word donateur en ontvang het HersenMagazine

Donateurs die € 25 of meer per jaar doneren, ontvangen vier keer per jaar het magazine in hun brievenbus. Wilt u ook het HersenMagazine ontvangen? Word dan nu donateur!