Is puzzelen goed voor je hersenen?
10 oktober, 2024
Dinsdag 06 juni 2023
Nederland is Europees Kampioen zitten. Onderzoek toont aan dat maar liefst 54% van de bevolking de beweegnorm van 150 minuten per week niet haalt. Met name werkende mensen met een kantoorbaan zitten tot wel 9 uur per dag. Dat moet veranderen, maar hoe?
Beweging is goed voor je hersengezondheid. Bewegen zorgt ervoor dat je hersenen goed doorbloed raken en de zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Bewegen verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast kan bewegen zelfs het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson verkleinen. Opmerkelijk genoeg realiseren veel mensen zich niet eens dat ze te weinig bewegen.
In 2020 introduceerde de Hersenstichting de gratis Ommetje-app. Met meer dan 1,6 miljoen downloads kan deze app terecht de nummer één wandel-app van Nederland genoemd worden.
Om nog meer impact te maken met de Ommetje-app, schakelde de Hersenstichting Onderzoeksbureau D&B in om een nieuwe gedragsstrategie te ontwikkelen. Met dank aan huidige en voormalige gebruikers van de app en een uitgebreid panel dat nog niet bekend was met Ommetje voerde D&B twee onderzoeken uit naar onbewust gedrag van de doelgroep. Deze inzichten waren essentieel voor het verbeteren van de app en het vergroten van de impact.
De belangrijkste vraag was: hoe kan de Hersenstichting de doelgroep aanspreken die de beweegnorm niet haalt? Wat werkt het beste om mensen duurzaam in beweging te krijgen? Met deze vragen in het achterhoofd werden twee onderzoeken uitgevoerd, één om inzicht te krijgen in de huidige gebruikers en één om de doelgroep in kaart te brengen.
De bevindingen waren verhelderend! Wandelen is een kansrijke manier om meer te bewegen in het dagelijks leven. De Ommetje-app blijkt al heel succesvol om mensen te motiveren een wandelgewoonte te laten ontwikkelen.
Verder identificeerden de onderzoekers belangrijke gedragsfactoren om aan te denken wanneer we de app introduceren aan nieuwe doelgroepen:
Op basis van deze inzichten formuleerde D&B een aantal adviezen:
Op basis van deze adviezen is het Ommetje-team aan de slag gegaan om de app te verbeteren en zo nog meer impact te maken. Benieuwd naar alle nieuwe mogelijkheden in de app? We hopen de verbeterde Ommetje-app in de zomer te lanceren. Houd onze kanalen dus goed in de gaten!
Uit het onderzoek zijn niet alleen goede aanknopingspunten gekomen voor aanpassingen in de app en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Ze vonden ook mooie resultaten die het effect van de Ommetje-app bevestigen:
Ook wandelen met de Ommetje-app? Download m hier:
De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan dat je per week tenminste 2,5 uur matig intensief moet bewegen. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje stevig te wandelen of te fietsen. Voldoe jij daar aan? Doe de beweegtest.