Home
Onderzoek
Uitgelicht onderzoek
Behandeling van clusterhoofdpijn
 

Behandeling van clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een van de meest extreme vormen van pijn en wordt daarom soms 'zelfmoordhoofdpijn' genoemd. Clusterhoofdpijn komt bij 1 op de 1000 mensen voor en heeft een grote impact op het dagelijks leven. Er zijn enkele geneesmiddelen die bij dagelijks gebruik de aanvallen kunnen tegenhouden, maar ze hebben veel nadelen en bijwerkingen. Een nieuwe methode om clusterhoofdpijn aanvallen te onderdrukken is GONinjectie. Dit is een injectie in de achterhoofd zenuw (Greater Occipital Nerve). Deze nieuwe behandeling zou met een enkele injectie wekenlang effectief kunnen zijn. In dit onderzoek wordt bekeken of de GON-injectie een effectieve eerste keus behandeling voor clusterhoofdpijn is.

'Zelfmoordhoofdpijn'

Clusterhoofdpijn wordt ook wel 'zelfmoordhoofdpijn' genoemd. Mensen met deze aandoening hebben tot wel 8 aanvallen per dag. Deze aanvallen bestaan uit extreme pijn rondom het oog met daarbij verschijnselen zoals een rood, tranend oog, een hangend ooglid, een kleine pupil en hevige bewegingsneiging. Tijdens een aanval kan het normale dagelijkse leven volledig lam komen te liggen. Het zet letterlijk je wereld op z’n kop.

Injectie in het achterhoofd tegen clusterhoofdpijn

Op dit moment is het middel van eerste keus verapamil. Dit middel is eigenlijk een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen. Het is onbekend waarom het ook werkt tegen clusterhoofdpijn. Het kan weken duren totdat verapamil tot een effectieve dosering is opgebouwd. Ook is verapamil berucht vanwege de kans op hartritmestoornissen, die soms erg gevaarlijk kunnen zijn.

 

Een nieuwe methode om clusterhoofdpijnaanvallen te onderdrukken is GONinjectie. GON staat voor Greater Occipital Nerve, oftewel de achterhoofdszenuw. GONinjectie heeft slechts milde bijwerkingen. Ook zijn de verwachte effecten er al binnen dagen in plaats van na weken, zoals bij verapamil het geval is. Een ander voordeel is dat een eenmalige injectie wekenlang effectief kan zijn. Hierdoor zou het niet meer nodig moeten zijn om een hoge dosis verapamil te gebruiken. Dit verlaagt de kans op bijwerkingen aanzienlijk, zoals de mogelijk gevaarlijke hartritmestoornissen. De onderzoekers gaan GONinjectie testen als eerstekeusmiddel om direct toe te dienen in het begin van een nieuwe clusterepisode bij mensen met clusterhoofdpijn. Ze hopen aan te tonen dat mensen die GONinjectie hebben gehad hierna de verapamil niet wezenlijk op hoeven te hogen, zodat bijwerkingen en de kans op ritmestoornissen niet meer op zullen treden.

Het onderzoek wordt geleid door Dr. Rolf Fronczek van het Leiden Universiteit Medisch Centrum (LUMC).