Home
Onderzoek
Uitgelicht onderzoek
Nieuwe behandeltechnieken

Nieuwe behandeltechnieken

Niet alle hersenaandoeningen hebben baat bij medicijnen of  medicijnen zijn na een poosje uitgewerkt. Soms zijn er zelfs nog helemaal geen medicijnen beschikbaar. Onderzoekers gaan dan op zoek naar nieuwe behandeltechnieken, zoals Deep Brain Stimulation (DBS). Hierbij plaatst men elektroden in de hersenen die elektrische signalen afgeven, die symptomen onderdrukken. De DBS-methode wordt bij uiteenlopende hersenaandoeningen toegepast zoals de ziekte van Parkinson, Gilles de la Tourette, maar ook bij extreme angststoornissen en depressie.

 

De Hersenstichting steunt nieuw onderzoek waarbij het voor patiënten mogelijk is om Deep Brain Stimulation onder algehele narcose te kunnen ondergaan. In onderstaande video vertelt neurochirurg Rick Schuurman, Universitair Medisch Centrum Amsterdam, over dit onderzoek.

Meer voorbeelden van nieuwe behandeltechnieken

Electrostimulatie na een beroerte
Voor afasie na een beroerte is tDCS een nieuwe, veelbelovende behandelmethode: transcraniële Direct Current Stimulatie. De hersenschors wordt gestimuleerd door een zeer zwak stroompje. tDCS is ongevaarlijk, en niet of nauwelijks merkbaar voor de patiënt. Een tiental studies wereldwijd heeft aangetoond dat taaltherapie in de chronische fase (een jaar na de beroerte) meer effect heeft wanneer die gecombineerd wordt met tDCS. Bij chronische afasie kan tDCS het herstel verbeteren, zo is gebleken. In deze pilotstudie wil het Erasmus MC i.s.m. Rijndam revalidatiecentrum onderzoeken of tDCS ook toegepast kan worden in de eerste maanden na de beroerte.
Prof. G. Ribbers, Erasmus MC Rotterdam

  

Hersenschade herstellen met stamcellen

Neonatale hersenschade veroorzaakt door zuurstofgebrek rond de geboorte is een veelvoorkomend probleem met enorme gevolgen. Tot op heden is er geen behandeling beschikbaar voor deze kinderen.

Onderzoek met een bijzonder type stamcellen (mesenchymale stamcellen, of MSC) heeft bij muizen aangetoond dat hersenschade in de hersenen verminderd kan worden en dat zelfs motorfunctie (aansturing van spieren) kan herstellen. Behandeling met MSC had deze effecten omdat het verschillende herstelprocessen in de hersenen stimuleerde, zoals de aanmaak van nieuwe hersencellen. In deze studie willen de onderzoekers bepalen wat het mechanisme is achter het herstel van de motorfunctie na behandeling met MSC. Dit kan leiden tot een nieuwe therapie voor kinderen en volwassenen met hersenschade.

Cindy van Velthoven, UMC Utrecht