Home
Steun ons
Sponsoracties
776-Halve Marathon Berlijn voor Traumatisch Hersenletselonderzoek
Delen

Halve Marathon Berlijn voor Traumatisch Hersenletselonderzoek

22 november 2016 tot 22 april 2017 - Initiatief: BM. Boven-Pees
April 2017 is een bijzondere maand. Bijzonder omdat ik dan mijn 50ste verjaardag kan vieren en dan ook nog eens op een speciale manier; het lopen van de Halve Marathon in Berlijn! Na mijn ongeluk in 2013 niet gedacht dat ik tot zoiets in staat zou zijn. Een reis van vallen, opstaan en weer doorgaan met NAH. Ik hoop met deze sponsoractie geld op te halen voor onderzoek naar Traumatisch Hersenletsel.
En dan ineens verandert je leven; zomaar van de ene op de andere dag. Een ongeluk, afgevoerd met de ambulance, stukje van de film kwijt, ziekenhuisopname en dat was het dan; Niet Aangeboren Hersenletsel oftewel NAH.
Gek genoeg voelt het bijna als een tweede leven wat ik heb gekregen, of liever gezegd: ik had een leven voor het hersenletsel en inmiddels leef ik mijn nieuwe leven met NAH. Dacht ik in eerste instantie nog dat ik wel weer helemaal 100 % de oude zou worden, inmiddels weet ik wel beter. Toch zat er ook een positieve keerzijde aan deze "medaille". Gedwongen om mijn leven anders in te richten, ook op sportief vlak, ontdekte ik de hardloopsport. Heerlijk buiten rennen en mijn hoofd leegmaken. In oktober 2015 ook maar eens de stoute schoenen aangetrokken en meegedaan aan een loopevenement; de Singelloop Breda. Na afloop van deze leuke loop begon er iets te borrelen, want als ik 10 kilometer kon lopen, kon ik dan ook niet nog een stukje verder? Eigenlijk durf ik te beweren dat na de Singelloop Breda al het idee van een Halve Marathon werd geboren in mijn hoofd. In eerste instantie nog niet vastomlijnd, maar op enig moment werd het concreter, want wat nou als ik dat eens zou doen in de maand dat ik 50 zou worden en dan ergens ter wereld, zou dat niet gaaf zijn? Dus maar eens gaan zoeken op het internet, want waar ter wereld zou ik in april 2017 die halve marathon dan kunnen gaan lopen. Er kwamen wat mooie plaatsen voorbij, waaronder Wenen, Boedapest en Berlijn.

Het najaar van 2015 rommelde het wat vanwege blessures. Het hardlopen op een lager pitje gezet en bij een fysiotherapeut aangeklopt. In januari 2016 leek het weer beter te gaan, dus weer wat fanatieker gaan lopen en toen ook de knoop doorgehakt voor wat betreft de Halve Marathon. Berlijn zou het gaan worden; volgens kenners een prettig parcours om te lopen en na het kaartje van het parcours bestudeerd te hebben, ook nog eens langs bijzondere plekken zo te zien. Natuurlijk vond ik dat ik dan ook maar gelijk een paar dagen er aan vast zou moeten plakken om samen met Edzo mijn verjaardag te vieren en de stad te ontdekken. Edzo liet zich makkelijk overhalen, dus het plan lag klaar! Omdat ik nogal onzeker was over mijn eigen kunnen (en nog steeds eigenlijk) besloot ik om mijzelf in ieder geval nog eens te testen door eind mei 2016 mee te doen aan de 15 kilometer van de Vestingloop Den Bosch. Als ik dat zou kunnen lopen, dan zou een Halve Marathon toch ook moeten lukken? Tijdens de voorbereiding naar de Vestingloop stak de eerdere blessure weer de kop op. Ik moest de geplande Drunense Duinenloop laten schieten en ook de deelname aan de Vestingloop werd onzeker. Gelukkig kwam ik contact met Pieter-Bas van MotionFactors die mij weer op weg kon helpen. Daar waar ik bij andere fysiotherapeuten eigenlijk altijd weer op een punt kwam dat het stagneerde, gaf Pieter-Bas niet op. Gevolg: ik kon de Vestingloop uiteindelijk gewoon lopen in een nette tijd en met veel plezier. De inschrijving voor de Halve Marathon in Berlijn werd daarmee een feit en de verdere begeleiding door MotionFactors eveneens!

Ondertussen is het leven doorgegaan, met trainen, sleutelend aan mijn blessures, looptechniek en core stability. Ook de hobby van het racefietsen weer opgepakt. Ik heb nog even getwijfeld of ik mountainbiken niet leuker zou vinden, maar een eerder gevolgde mountainbike clinic had mij geleerd dat het hard fietsen over smalle paadjes met bomen, te inspannend voor mijn hersenen was. Dus het werd de racefiets. Deze hobby had ik al eens gedaan, maar nekklachten vanaf mijn 30ste hadden ervoor gezorgd dat ik hiermee gestopt was. Gek genoeg was de wederontmoeting met (in eerste instantie) een huurfiets een positieve ervaring met weinig nekproblemen. Kortom, heerlijke zomermaanden achter de rug met veel uurtjes buiten (hardlopend in mijn eentje in de polder en fietsend samen met Edzo). En zo leven we inmiddels in de herfst en bijna winter en komt de Halve Marathon in Berlijn steeds een beetje dichterbij!

Op de blog zal ik de komende periode updates toevoegen over mijn voorbereidingen voor deze bijzondere reis in mijn leven. Natuurlijk gaat mijn persoonlijke reis, op zoek naar balans met NAH, na Berlijn gewoon door. Maar ik zou het leuk vinden om je een stukje mee te laten reizen met dit specifieke avontuur en het zou fantastisch zijn als je deze sponsoraktie zou willen ondersteunen door middel van een donatie ten behoeve van de Hersenstichting.

BM. Boven-Pees Elshout

Overige acties van BM. Boven-Pees
Halve Marathon Berlijn voor Traumatisch Hersenletselonderzoek, Test
Dit is contactinfo