Als je aan een feestje denkt, denk je vooral aan gezelligheid. Maar een feestje kan ook best vermoeiend zijn door de vele prikkels; denk aan veel mensen, geroezemoes en harde muziek. Dit geldt al helemaal voor mensen met een hersenaandoening. 1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, zoals een hersenschudding, parkinson, beroerte of depressie. Doodgewone dingen, zoals een feestje, zijn hierdoor vaak niet meer vanzelfsprekend of zelfs onmogelijk.

Niets zo leuk als een discolamp of een flikkerende slinger van lichtjes toch?
Toch zijn deze knipperende lichten niet voor iedereen prettig. Creëer een prikkelarme sfeer door de peertjes van felle lampen te vervangen met peertjes met warm licht en een laag wattage.

Het is slim om te kiezen voor zachtere pasteltinten met minder contrast tussen de verschillende kleuren. Kies voor twee kleuren en laat bijvoorbeeld glitter achterwege. Maak ballonnen vast, zodat ze niet voortdurend heen en weer bewegen.

Naast alle gesprekken die door elkaar heen gaan kan dit voor best wat prikkels zorgen. Zet de muziek uit of zet het volume bewust wat lager. Kies bijvoorbeeld op Spotify voor een playlist met rustige muziek, bijvoorbeeld instrumentele loungemuziek.

Geur kan een intense prikkel zijn, dus laat lekkere geurtjes een keertje achterwege. Als je van plan bent om lekkere borrelhapjes te frituren of bakken, doe dit dan in een ruimte die afgesloten kan worden van het feestje.

Richt een aparte ruimte in op jouw feestje waar iemand zich even kan terugtrekken en kan uitrusten. Dit kan voor iemand met een hersenaandoening het verschil maken.

Iedereen krijgt hier wel eens de kriebels van. Voor iemand die prikkels anders verwerkt kan dit enorm belastend zijn. Voer één kleurthema door en kies voor servies van zachtere materialen, bijvoorbeeld recycled bamboe.

Gelukkig zijn er een heleboel misschien nog wel feestelijkere alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor pittige gehaktballetjes, gevulde dadels met roomkaas, kokosmakronen, olijven of een kaasplankje met vers stokbrood.

Dit geeft onmiddellijk een aangeklede look en het dempt ook nog eens geluid. Twee vliegen in één klap(en de buren waarderen dit waarschijnlijk ook)!

Veel mensen met een hersenaandoening kunnen hier niet aan deelnemen, bijvoorbeeld vanwege medicatie. Zet ook wat alcoholvrije keuzes neer, zoals een 0.0% biertje.

Vat dit niet persoonlijk op! Heb begrip voor de gevolgen van een hersenaandoening en maak bijvoorbeeld een één-op-één afspraak voor een andere keer.

Veel mensen zijn extreem gevoelig voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid, met name voor achtergrondgeluiden. Dit onzichtbare gevolg van een hersenaandoening heet overprikkeling. Meer informatie over overprikkeling