Over PrikkelPlan

Wat is overprikkeling?

Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. We kunnen prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Wanneer je overprikkeld bent, worden die stukjes informatie niet goed door je hersenen verwerkt. 

In Nederland hebben 4 miljoen mensen een hersenaandoening. Veel mensen met een hersenaandoening hebben last van overprikkeling. Dit komt omdat zij prikkels op een andere manier verwerken. Ze kunnen daardoor eerder én vaker overprikkeld raken dan andere mensen. 

Omdat je aan de buitenkant niet ziet of iemand overprikkeld is, zorgt het vaak voor onbegrip in de omgeving. Iemand lijkt aan de buitenkant nog steeds hetzelfde, maar alledaagse dingen zoals boodschappen doen, werken of een uitstapje maken lukken ineens niet meer of met veel meer moeite. 

Over het PrikkelPlan

De Hersenstichting wil dat iedereen zoveel mogelijk uit het leven kan halen. Als dat niet (meer) kan door de gevolgen van een hersenaandoening, dan heeft dat een enorme impact op de kwaliteit van leven. Daarom financieren en realiseren wij initiatieven zoals het PrikkelPlan. 

Het PrikkelPlan helpt mensen met een hersenaandoening om te gaan met hun overprikkeling, waardoor zij minder belemmerd worden in hun dagelijks leven. Ook dragen we met het PrikkelPlan bij aan meer herkenning en begrip voor overprikkeling als onzichtbaar gevolg van een hersenaandoening. Kijk voor meer informatie over overprikkeling en de Hersenstichting op onze website

Bij de ontwikkeling van het PrikkelPlan hebben we gebruikgemaakt van adviezen van ervaringsdeskundigen en experts. De oefeningen uit het PrikkelPlan zijn gebaseerd op de module Overprikkeling van het behandelprogramma ‘Niet Rennen Maar Plannen’. Dit programma wordt veel gebruikt in de revalidatie, neuropsychologie en ergotherapie. De meditatieoefeningen zijn onderdeel van de training ‘Met Maf Meer Mens’. Dit is een online training voor mensen met hersenletsel en hun naasten.

We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de informatie op het PrikkelPlan klopt. Toch kan uw situatie anders zijn dan de situaties die we op het PrikkelPlan beschrijven. Het PrikkelPlan geeft dan ook geen medisch advies en is geen vervanging van een afspraak met uw zorgverlener. Voor een persoonlijk medisch advies dient u altijd contact op te nemen met uw huisarts of behandelend specialist. De Hersenstichting is niet verantwoordelijk voor schade als gevolg van gebruik van het PrikkelPlan.