Onderwerpen op deze pagina

Oorzaak

Bij een deel van de epilepsiepatiënten is er geen aanwijsbare oorzaak. Bij de anderen is epilepsie het gevolg van andere hersenaandoeningen, zoals hersenletsel door een ongeluk, een hersentumor, een ontsteking in de hersenen, een beroerte of zuurstoftekort. Daarnaast zijn er omstandigheden waarin een aanval wordt vergemakkelijkt, zoals stress of slaaptekort. Verstandelijk gehandicapten hebben vaker last van epilepsie dan anderen.

Er zijn ook diverse syndromen waarbij epilepsie voorkomt. Bij een syndroom is sprake van verschillende verschijnselen en klachten die samen kunnen voorkomen. Een zeldzaam epilepsiesyndroom is het Dravetsyndroom. Patiënten met dit syndroom hebben epileptische aanvallen die meestal erg moeilijk behandelbaar zijn. De aanvallen beginnen al in het eerste levensjaar. 

Symptomen

De symptomen van een epilepsieaanval kunnen zijn: onwillekeurige lichamelijke bewegingen en een daling (ook verlies) van het bewustzijn. Voorafgaand kan de patiënt via de zintuigen vreemde gewaarwordingen krijgen, zoals het zien van lichtflitsen of het ruiken van geuren – dit heet een aura. Een epilepsieaanval valt niet altijd op, soms is iemand alleen maar even ‘afwezig’. Ruwweg heeft eenderde van de patiënten minder dan één aanval per jaar, eenderde heeft één aanval per maand en eenderde meer dan één aanval per maand.

Behandeling

De behandeling vindt plaats binnen de normale gezondheidszorg; daarnaast bestaan er gespecialiseerde epilepsiecentra voor verzorging. Omdat epileptische aanvallen meer kans op ongevallen geven, krijgen patiënten ‘leefregels’ zoals niet meer zwemmen of (tijdelijk) niet meer autorijden.

Bij de groep, waarbij de epilepsie geen duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft, is de aandoening in het algemeen goed onder controle te krijgen met medicijnen (anti-epileptica genaamd). Mocht een patiënt onvoldoende reageren op de medicijnen of onaanvaardbare bijwerkingen krijgen, dan is soms een operatie mogelijk. Dit is alleen mogelijk wanneer één aanwijsbaar gedeelte van de hersenen verantwoordelijk is voor het ontstaan van de aanvallen. Tijdens de operatie wordt dit gedeelte verwijderd. Hiervoor moet het gedeelte niet diep in de hersenen liggen of op een moeilijk te bereiken plaats.

Op dit moment zijn er drie academische ziekenhuizen in Nederland waar diagnose en (operatieve) behandeling van epilepsie op één plek plaatsvindt via een multidisciplinaire aanpak, in UtrechtAmsterdam en Maastricht. In Heemstede, Zwolle en Heeze zijn centra voor diagnostiek, behandeling en zorg van mensen met epilepsie (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland en Kempenhaeghe).

Cijfers

In het algemeen geldt dat hoe sneller de aanvallen onder controle worden gebracht, hoe beter de vooruitzichten zijn. Ongeveer de helft van de epilepsiepatiënten heeft twintig jaar na de diagnose minstens vijf jaar geen aanval meer gehad en hoeft geen anti-epileptica meer te slikken.

181.700

mensen met epilepsie waren er in 2016 volgens het RIVM bekend bij de huisarts.