Waarom zijn gezonde hersenen belangrijk?

De hersenen zijn volgroeid als je ongeveer 25 jaar oud bent. Maar dit betekent niet dat je hersenen niet meer veranderen. Je hersenen zijn namelijk flexibel. Dit houdt in dat er altijd nieuwe verbindingen tussen hersencellen kunnen worden gelegd. Die verbindingen maken het mogelijk om de dingen te doen die jij leuk en belangrijk vindt.  

Je hersenen kunnen makkelijker nieuwe verbindingen maken als ze gezond zijn. Het is daarom belangrijk om goed voor je hersenen te zorgen. Als je goed voor je hersenen zorgt, kun je dit al snel merken.  Je kunt je bijvoorbeeld beter concentreren, slaapt beter en je voelt je meer ontspannen. Op de lange termijn zorgt het werken aan je hersengezondheid voor een kleinere kans op hersenaandoeningen zoals beroerte en dementie. Je kunt op iedere leeftijd de gezondheid van je hersenen verbeteren. 

20-25 jaar

Rond deze leeftijd zijn je hersenen biologisch gezien volgroeid. De hersenen groeien niet meer, maar veranderen nog steeds.

30 jaar

Vanaf deze leeftijd neemt het hersenvolume af. Daar merk je niet zo veel van. 

50+ jaar

Vanaf deze leeftijd gaan bepaalde functies merkbaar minder goed werken. Zo kan het lastiger zijn om op een naam te komen of jezelf iets nieuws aan te leren. 

Gezonde hersenen, wat kan ik doen?

Je kunt zelf een hoop doen om je hersenen gezond te houden. Zo verbeter je je hersengezondheid:  

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en beroerte.

Op onze pagina over bewegen ontdek je wat je zelf kunt doen en krijg je tips om meer te bewegen.

De een slaapt het liefst een gat in de dag en de ander stapt al voor de wekker vrolijk uit bed.  Slaap is voor iedereen anders, maar voor elk mens belangrijk. Als je slaapt, krijgen je hersenen  als het ware een wasbeurt. Daarnaast zorgt slaap ervoor dat je onthoudt wat je overdag geleerd hebt en helpt het bij het verwerken van emoties. 

Op onze pagina over slaap lees je meer over waarom slapen belangrijk voor je is en krijg je tips voor een betere nachtrust. 

Het is belangrijk om je hersenen regelmatig uit te dagen. Mentale uitdaging prikkelt je brein: het stimuleert de aanmaak van nieuwe verbindingen in je hersenen. En dat is belangrijk, want zo  blijven je hersenen soepel.  

Op onze pagina over mentale uitdaging lees je alles over waarom het uitdagen van je hersenen goed iswelke uitdagingen geschikt zijnen krijg je tips om je hersenen te prikkelen.

Iedereen heeft wel eens stress. Werk, (klein)kinderen, een overvolle agenda: het kan zorgen  voor momenten van spanning. Een beetje stress is niet erg, als je tussendoor maar voldoende  ontspant. Momenten van ontspanning geven je hersenen rust. Je hersenen krijgen hierdoor de  tijd om te herstellen.  

Op onze pagina over ontspanning leggen we uit wat de gevolgen zijn van stress en ontspanning op je hersenen en wat je zelf kunt doen.

Maar liefst 20% van de energie die je binnenkrijgt uit voedsel gaat naar onze hersenen. Het is dan ook belangrijk om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat kan met een ‘hersenvriendelijk menu’. Dit bestaat uit voldoende omega-3-vetzuren, vitamines en mineralen. 

Op onze pagina over voeding leggen we uit welke invloed voeding heeft op je hersenen en krijg je tips voor een gezonde maaltijd. 

Cognitieve reserve

Door te werken aan je hersengezondheid bouw je cognitieve reserve op. Cognitieve reserve zorgt ervoor dat je hersenen kunnen compenseren voor schade. Op deze manier kun je langer op hetzelfde niveau presteren. Cognitieve reserve kan niet voorkómen dat je hersenen verouderen. Maar het kan wel de klachten die bij veroudering horen, zoals problemen met onthouden of trager denken, uitstellen. 

Hoeveel cognitieve reserve je hebt, verschilt per persoon: de één heeft meer cognitieve reserve dan de ander. Maar je kunt je cognitieve reserve groter maken. Dat kan je hele leven lang. Je doet dit door mentaal en lichamelijk actief te blijven en jezelf regelmatig uit te dagen. 

Cognitieve reserve zorgt ervoor dat je langer op hetzelfde niveau kunt presteren. Op latere leeftijd kan het aandoeningen en klachten die bij veroudering horen, uitstellen of vertragen.

Meer informatie en tips over Gezonde hersenen ontvangen?

Wil je meer weten over gezonde hersenen en hoe je je hersenen gezond kunt houden? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van de Hersenstichting.

Meteen aan de slag? Doe de HersenCoach!

Met de HersenCoach leer je op een leuke manier je hersenen zo gezond mogelijk te houden. De HersenCoach is een gratis online training van vijf weken waarin je aan de slag gaat met de thema’s bewegen, slaap, stress en ontspanning, mentale uitdaging en voeding. Iedere week delen hersenexperts zoals prof. dr. Erik Scherder wetenschappelijk onderbouwde tips, video’s en opdrachten. Al 100.000 mensen gingen je voor en beoordeelden het programma met een 8. 

De Hersenstichting en gezonde hersenen

De Hersenstichting zet al 30 jaar alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Deel van onze missie is daarom om hersenaandoeningen te voorkomen. Een gezonde levensstijl kan het risico op hersenaandoeningen verkleinen en de gevolgen van veroudering en hersenziektes uitstellen. Daarom informeren wij over hoe je je hersenen gezond kunt houden. Ook stimuleren en financieren wij onderzoek naar gezonde hersenen op verschillende gebieden, zoals slaap, beweging, voeding, mentale uitdaging en stress en ontspanning. Voorbeelden van onderzoeken die wij financieren:  

Meer informatie en tips over Gezonde hersenen ontvangen?

Wil je meer weten over gezonde hersenen en hoe je je hersenen gezond kunt houden? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van de Hersenstichting.