Nationaal Plan Hoofdzaken

Een bijzonder samenwerkingsverband is Nationaal Plan Hoofdzaken, waarvan de Hersenstichting een van de initiatiefnemers is. Door onze krachten te bundelen, kunnen we nog meer bereiken voor mensen met hersen- en psychische aandoeningen. Met als doel: hersen- en psychische gezondheid tot een hoofdzaak maken.

BRAINS

In dit samenwerkingsverband bundelen de Hersenstichting, Alzheimer Nederland, Stichting MS Research en EpilepsieNL de krachten. Samen met Health~Holland investeren we met BRAINS in onderzoek dat voor meerdere hersenaandoeningen van belang is. Want als je iets leert over de ene aandoening, kan dat ook van belang zijn voor een andere hersenaandoening.

Medical Delta

Medical Delta is een samenwerkingsverband van verschillende onderzoeks- en zorginstellingen, bedrijven en overheden in de regio Leiden, Delft en Rotterdam. Samen met Health~Holland heeft de Hersenstichting in 2023 besloten deze belangrijke samenwerking mede te financieren.

Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)

De Hersenstichting is lid van de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). De SGF wisselt informatie uit en ontwikkelt beleid rond preventie, onderzoek en voorlichting; activiteiten die door alle leden worden uitgevoerd. Door de uitwisseling en het gezamenlijke beleid leren we veel van elkaar en vergroten we onze impact. Tevens is vanuit de SGF het programma Gezonde Generatie geïnitieerd. De Hersenstichting is actief partner in dit programma, zit in het bestuur van SGF en participeert in verschillende stuurgroepen.

Beweegaliantie

De Hersenstichting zorgt voor een goede vertegenwoordiging in de Beweegalliantie. Dit is een netwerk bestaande uit verschillende mensen, partijen en sectoren die samen in actie komen om meer mensen meer te laten bewegen. Hierbij gebruiken we de kracht van ons netwerk. Wij fungeren als verbinder en aanjager tussen de publieke en private sector, tussen zowel landelijk als lokaal beleid.

Hersenletselalliantie

In september 2018 heeft de Hersenstichting in samenwerking met diverse partners de Hersenletsel Alliantie opgericht. Deze samenwerking verenigt landelijke beroepsverenigingen, (kennis)netwerkorganisaties, de patiëntvereniging Hersenletsel.nl, en verschillende actie- en behandelprogramma’s. Het doel van deze samenwerking is helder: op alle niveaus in het land afstemming hebben over de zorg en ondersteuning voor mensen met hersenletsel.

Samenwerking met social-app Klup

Stichting Onbeperkte Denkers

Samen met Stichting Onbeperkte Denkers heeft de Hersenstichting het werkgeversprogramma Zet alle hersenen aan het werk gelanceerd. Er is een platform ontwikkeld waar werkgevers en werknemers zich kunnen laten inspireren en handvatten krijgen om met (neuro)diversiteit en inclusie aan de slag te gaan. Met specifieke aandacht voor inclusie van mensen met een hersenaandoening of anders bedraad brein.

Stichting Onbeperkt Genieten

De Hersenstichting is samenwerkingspartner van Stichting Onbeperkt Genieten. Samen streven we naar een prikkelarm cultuuraanbod voor een inclusieve bezoekerservaring bij theaters, musea en podia.

Samenwerking met bedrijven

Wij streven ernaar om onze samenwerkingen met bedrijven verder te laten gaan dan enkel financiële steun. Daarom werken we samen op manieren die bijdragen aan onze impactdoelen. Lees hier meer over samenwerking met bedrijven.

Deelname aan consortia

  • Het CONTRAST consortium
  • Het landelijke ABOARD project
  • Samenwerking zoals Remedi4All – wij zijn lid van het funders network van de internationale samenwerking Remedi4all om de uitdagingen van repurposing te overwinnen. Hierbij specifiek halen we kennis op en verbinden we ons aan experts om kansrijke projecten (totale investering in projecten: +- 5 miljoen) te identificeren en onze eigen projecten kansrijker te maken.
  • We zijn mede financier van LentiCure. Nu nog een ‘start-up’ voor levensreddende gen-therapie voor zeldzame spierziekten, zoals de ziekte van Pompe en Hunter.
  • Financier en lid van het Dutch Neuro FUS consortium
  • Consortiumpartner Cure-Q