Doe de SlaapCheck!

Let op: De SlaapCheck is bedoeld voor mensen die advies willen om hun slaap te verbeteren. De SlaapCheck is niet geschikt voor mensen met ernstige klachten of slaapstoornissen. Kijk hier voor meer informatie.

Met dank aan dr. Merijn van de Laar en prof. dr. Sebastiaan Overeem die aan het tot stand komen van de SlaapCheck hebben meegewerkt.

Slaap en de hersenen

Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen.  

  • Tijdens het slapen spoelen je hersenen zich als het ware schoon. Je hersencellen krimpen tijdelijk, waardoor het hersenvocht meer ruimte heeft om afvalproducten weg te spoelen.  
  • Slaap is goed voor je geheugen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je belangrijke herinneringen opslaat en minder relevante dingen vergeet. Op die manier kun je de volgende dag weer nieuwe informatie opslaan en verwerken.  
  • Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je emoties van de dag goed kunt verwerken.  

De gemiddelde Nederlander slaapt zo’n 7 uur per dag. Dit komt overeen met het algemene advies. Maar slapen gaat niet alleen om hoe lang je slaapt. Belangrijker is hoe góed je slaapt. En 63% van de Nederlanders is ontevreden over hun eigen slaapkwaliteit. Daar valt dus nog veel te winnen.  

Hoe zorg je voor goede slaap?

Goed slapen is dus makkelijker gezegd dan gedaan. De oorzaken van slaapklachten zijn voor iedereen anders. Daarom hebben de algemene tips om je slaapkwaliteit te verbeteren niet voor iedereen zin. Voor iedereen werkt een verschillende combinatie van tips.  

Daarom heeft de Hersenstichting de SlaapCheck ontwikkeld. In de SlaapCheck beantwoord je een aantal vragen. Op basis van je antwoorden krijg je tips en informatie die passen bij jouw situatie en slaapklacht. De vragen zijn ingedeeld aan de hand van de vier belangrijkste categorieën die een rol spelen bij slaap, namelijk: 

  • Lichamelijk: dingen die in je lijf aan de hand zijn, zoals ziekte of pijn, waardoor je slaap verstoord raakt.  
  • Mentaal: mentale klachten zoals stress of piekeren die je uit je slaap kunnen houden. 
  • Omgeving: verstorende factoren om je heen die zorgen voor een slechtere nachtrust. 
  • Gedrag: de dingen die je doet, overdag en voor het slapen gaan, die invloed hebben op hoe je slaapt.  

Hoe zit het met slaap en pubers?

De SlaapCheck is op dit moment alleen geschikt voor volwassenen. Heb je een puber die problemen heeft met slapen? En wil je als ouder de slaapkwaliteit van jouw puber verbeteren? Ga dan samen met elkaar de SlaapChallenge aan! 

In 6 challenges werken jij en je puber aan een goede nachtrust. Verwacht uitdagingen op het gebied van stress & piekeren, bewegen, schermgebruik, een schone slaapkamer, huiswerk en dromen vangen. 

Meer tips voor gezonde hersenen?

Naast een goede nachtrust zijn er nog andere dingen die je kunt doen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden. Voldoende bewegen bijvoorbeeld, gezond eten en regelmatig ontspannen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen.  

Wil je meer lezen en tips ontvangen over hoe je je hersenen zo gezond mogelijk houdt? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Let op

De SlaapCheck is bedoeld voor mensen die advies willen om hun slaap te verbeteren. De SlaapCheck biedt geen medisch advies en is daarom niet geschikt voor mensen met ernstige klachten of slaapstoornissen. Neem contact op met je huisarts als je een of meer van de volgende klachten hebt, of andere klachten die passen bij een slaapstoornis. Neem ook contact op met je huisarts als je na de adviezen in de SlaapCheck slaapklachten blijft houden.

 

  • Je hebt rusteloze benen, het lukt je niet om je benen stil te houden. Of je hebt een vervelend gevoel, tintelingen of kriebel in de onderbenen.
  • Je valt veel later in slaap dan je zou willen en wordt uit jezelf ook pas heel laat wakker. Dit beperkt je functioneren overdag.
  • Je slaapwandelt, hebt regelmatig nachtmerries of andere bijzondere gedragingen en gevoelens in de nacht 
  • Je bent erg slaperig of valt overdag in slaap, terwijl dat niet de bedoeling is 
  • Je snurkt regelmatig en bent erg slaperig 

Je vindt meer informatie over slaapstoornissen via www.hersenstichting.nl/slaapstoornis 

 

De tips en adviezen in de SlaapCheck zijn geen persoonlijk advies over je gezondheid. Twijfel je, heb je vragen over je gezondheid of wil je medisch advies? Neem dan contact op met je huisarts of een andere medische deskundige.

Vragen over de SlaapCheck?

Ga naar de veelgestelde vragen. Misschien staat het antwoord op jouw vraag hierbij.

Privacy

Als je de SlaapCheck invult, verwerken we je persoonsgegevens. Bijvoorbeeld de antwoorden die je invult tijdens de SlaapCheck en, als je je slaapadvies per mail wilt ontvangen, je e-mailadres.  

Nadat je de SlaapCheck hebt ingevuld, anonimiseren we de antwoorden die je hebt gegeven zo snel mogelijk. We verzamelen alle geanonimiseerde antwoorden en gebruiken die onder meer voor statistische doelen, verbetering van de SlaapCheck en om onze doelgroep te informeren over slaap en hersengezondheid.  

Meer weten over hoe we met je gegevens om gaan? Zie onze privacystatement.